O mare parte din emailurile pe care le primesc pe site, de la cei ce doresc sa se mute in Austria, sunt orientate fie spre gasirea unui job, fie despre viata cu copii si complexitatea ei. Asa ca m-am hotarat sa scriu doua articole si pe tema aceasta. Iata-l pe primul…
Viata cu copii
M-am mutat in Viena in 2012, pe vremea cand eram “tanara” si zburdalnica. Iubirea, ce sa ii faci! Si nu regret o secunda. A fost o adevarata calatorie, cu momente colorate in cele mai variante nuante. Intre timp, am devenit mama, iar cuplul a devenit familie. Daca nu am fost niciodata indragostita de Austria, eh! acest lucru s-a schimbat covarsitor odata cu aflarea vestii ca sunt insarcinata. Din acel moment, am descoperit mai in detaliu cat de bine e pus la punct sistemul austriac.
A ramane insarcinata si perioada sarcinii
Daca ramai insarcinata natural, atunci sarcina este urmarita de un medic. Acest serviciu este gratuit daca ai Ecard. Iar daca alegi un doctor privat, atunci consultatiile se achita din buzunar sau se pot acoperi printr-o asigurare privata. Ce am observat, fata de situatia din Romania, este ca sunt mult mai relaxati. O data pe luna sau chiar mai rar mergi la ecografie, daca nasterea decurge in parametri normali. Abia spre sfarsit, in ultima luna se indesesc vizitele… cam o data la doua saptamani sau saptamanal. Se fac doua morfologii in toata sarcina, prin luna a patra de sarcina si in ultimul trimestru de sarcina, pentru a vedea mai concret daca sunt ceva probleme cu bebelusul.
Se lucreaza, de obicei, pana in luna a saptea si jumatate. Se poate intra in concediu maternal cu opt saptamani inainte de termenul estimativ al nasterii. Aceste opt saptamani dinainte de nastere si urmatoarele opt saptamani dupa nastere naturala (12 saptamani in caz de cezariana) sunt platite ceva mai mult de stat. Aceasta perioada se cheama legislativ Mutterschutz, iar mama primeste ceea ce se cheama Wochengeld. Suma primita este aproape similara cu castigul din ultimele 13 saptamani de munca, dar aici e mai bine de verificat cu statul, pentru detalii concrete, uneori se mai schimba cadrul legislativ.
Ce am facut eu, inca de la inceputul sarcinii, a fost sa imi fac o programare la AK, gratuita. Aici ai sansa sa te intalnesti cu un functionar public care iti explica totul, in functie de cazul tau particular. Sediul lor este pe strada Prinz Eugen Strasse, 20-22. E nevoie de programare in prealabil, facuta fie telefonic, fie direct la receptie!!!
Daca doresti sa ramai insarcinata prin fertilizare, daca locuiesti deja in Austria, atunci statul acopera 70% din costurile procedurii. Exista in Viena mai multe astfel de centre, printre cele mai cunoscute este Kinderwunschzentrum Döbling.
Nasterea
In Austria, Slava Cerurilor si Arhanghelilor, se pune extrem de mult accent pe nasterea naturala. Fiecare spital se mandreste cu rata lui mica de cezariene. Acum, evident ca se tine cont si de parerea mamei. Doctorul meu mi-a spus ca este decizia mea si mi-o respecta. Eu am optat pentru nastere naturala, atata vreme cat nici eu si nici fatul nu eram in pericol. Si am reusit! Desi, sunt sigura ca in Romania sau in alte tari, intram de mult pe masa de cezariana. Aici, am povestit mai in detaliu experienta, nu ma mai repet.
Ce este important de mentionat este ca in Austria doctorul este mai mult back-up. Vine si verifica starea mamei si este prezent in caz de complicatii sau la sfarsit. In rest, moasele se ocupa de tot. Ii iubeeesc pentru asta!!! Pentru ca moasele sunt femei, te simti apropiata de ele, au grija de tine si te verifica constant. Exista varianta sa te lasi pe mana moaselor care sunt de garda cand suna ceasul travaliului (intotdeauna sunt cateva moase de garda, la orice spital, la orice ora) sau poti sa ai si propria ta moasa, care vine si sta cu tine de-a lungul intregului proces de nastere. In medie, costa cam 1000 Euro o astfel de moasa si se achita privat.
Se poate naste la spital privat si atunci costurile sunt acoperite individual sau prin asigurare privata. Costurile variaza, dar sunt cateva mii de euro sigur. Sau se poate alege un spital de stat. Aproape toate prietenele mele mi-au recomandat St Josef Krankenhaus. Neaparat sa te inscrii pe lista cat mai repede, chiar din primele saptamani de sarcina, pentru ca este cam cel mai ravnit, implicit si lista de viitoare mame este lunga. Nu am fost personal acolo, dar din povestile auzite, am inteles ca au sali de nastere foarte bine echipate, se poate naste si in apa. Moasele sunt saritoare si au facilitati tare bune si in caz de probleme sau urgente. Desi AKH, cel mai mare spital de pe aici, este extrem de faimos si sunt, de departe, cei mai echipati in caz de nastere prematura, in rest nu am auzit doar de bine. Pentru ca au multe, multe cereri si multe cazuri sunt grave, atunci pentru o nastere naturala banuiesc ca e mai relaxant intr-un mediu mai linistit.
Concediul postnatal/ Karenz
Iarasi iubesc Austria pentru sistemul pe care l-au creat in aceasta directie. Spre deosebire de America, Franta, Costa Rica si alte multe tari, unde poti sta alaturi de odorul tau doar trei luni dupa nastere (ceea ce mi se pare aproape barbar), in Austria poti alege din cinci modele diferite, cu durata variata, implicit si plata lunara diferita.
Dupa nastere, timp de opt saptamani (12 saptamani in caz de cezariana), mama este in Mutterschutz. La sfarsitul acesteia, intra in concediu maternal, numit Karenz. In aceasta perioada primeste ceea ce se cheama Kinderbetreungsgeld. Sunt cinci modele diferite din care se poate alege si, in functie de fiecare, se calculeaza suma primita lunar in cont, pe toata perioada concediului maternal. Cele cinci modele se bazeaza pe doi piloni diferiti, daca calculul se face pe salariul castigat de mama sau independent de el. O sa ma harnicesc sa scriu un articol exclusiv, e poliloghie multa. Aici sunt detalii exacte despre cele cinci modele, dar este in germana.
Eu am ales sa stau in concediu maternal timp de doi ani. Timp de un an Kinderbetreungsgeld-ul a fost aproape 80% din salariul meu, iar in al doilea an nu am mai primit niciun leu de la stat. Prin aceasta varianta, am castigat cam 7.000Euro in plus. Dezavantajul este ca in al doilea an nu am avut niciun venit si a trebuit sa ma co-asigur pe Ecard-ul sotului, pentru ca in al doilea an, alegand acest model, nu mai aveam nici Ecard de la stat. Multe mame aleg acest model, in cazul in care au avut un salariu cat de cat bun inainte de a intra in concediu de maternitate. Si multe aleg sa stea, dupa primul an, doar sase luni, nu 12 cum am ales eu. Dar, neavand ajutoare, bunici in Viena, mi se parea ca fiica mea e prea mica sa mearga la gradinita asa repede, am ales doi ani.
Alocatia
Din momentul in care copilul se naste si pana implineste 18 ani statul achita o alocatie lunara. In 2019 s-a schimbat legea si aceasta a scazut dupa al treilea copil, pentru a descuraja imigrantii. Ca sa nu devin redundanta, in acest articol deja publicat pe site, sunt mai multe informatii, precum si si o simulare de calcul.
Gradinite si scoli
Intr-un articol mai vechi, la punctul opt, am acoperit un minim de informatii despre gradinite. Din experienta mea, gradinitele sunt foarte faine si mai lejere ca cele din Romania. Si mai ieftine! Se pune mult accent pe joaca, pe activitati creative, pe natura, pe iesiri cu copii la muzee, parcuri etc. Si nu va faceti probleme legat de limba, e impresionant ce repede prind copii germana, asa din zbor!
Nu am ajuns inca la sistemul scolar, mai avem cativa ani pana acolo, de aceea nu vreau sa vorbesc in dodii si necunostinta de cauza.
Integrarea vietii de familie cu Viena
Viata cu copii in Austria, mie personal, mi se pare un vis. Cat e cel mic, foarte mic, atunci se pune intrebarea cat e de prietenos orasul cu mama. Trotuare de calitate si borduri scobite la orice trecere de pietoni. Stiu, pare un nimic, dar cand mergi zeci de kilometri cu carutul, se simt. Lifturi prezente la orice, dar absolut orice statie de metrou. Si functionale!
Exista grupuri speciale de mamici, dedicate pe teme de interes. Pe sport, pe discutii despre bebelusi, yoga pentru gravide si mamici cu bebelusi, intalniri informale si formale cu mame si copii. Probabil sunt zeci, chiar sute de astfel de activitati saptamanal, peste tot prin oras.
In orice cartier locuiesti exista multiple locuri de joaca outdoor, parculete si spatii verzi. Depinde intr-adevar de cartier, aici e bine de facut un research bun in prealabil. Cele mai verzi cartiere sunt 13, 18, 19, 22. Noi locuim in 13, de exemplu, care e si putin mai scump, dar avem faimosul parc Schönbrunn, Lainzer Tiergarten (cea mai mare padure din zona), alaturi de cel putin alte 20 de mini parculete si cel putin 7-10 locuri de joaca, unele mai mari, altele mai mici, dar toate dichisite cu topogane, leagane etc. Din aceasta perspectiva, eu nu am intalnit pana acum ceva mai fain ca Viena.
Apoi, cand cel mic mai creste, tin-te, lele! Kinderaktiv este un site unde sunt postate extrem de multe informatii in aceasta directie. In plus, sunt o multitudine de activitati pentru copii prin oras, muzee speciale, cursuri de pictura, de facut ciocolata, de olarit, activitati muzicale, ohooo! cate si mai cate! Dupa trei ani, the sky is the limit. Inca un site fain, plin de idei, este acesta.
Austriecii sunt foarte activi si o mare parte din timpul petrecut in familie e dedicat sportului. Bebelusi de trei luni sunt dusi la cursuri de inot, copii de peste un an sunt urcati pe niste biciclete simpatice. Intotdeauna fara roti ajutatoare, nu am vazut nicio bicicleta de austriac cu roti ajutatoare, pentru ca cel mic este lasat sa isi tina singur echilibrul si prinde viteza singur, in propriul ritm. Cu timpul, doar le dau o bicicleta putin mai mare, apoi si mai mare si pe la 3-4 ani, stiu sa mearga pe bicicleta. Fac drumetii in padure, merg des pe biciclete in familie (iar daca au bebelus, ii tin de obicei intr-o remorca speciala, atasata la bicicleta). De la trei ani, copii merg la scoli de ski, vara sunt in zone de munte sau langa lacuri si petrec timpul in aer liber.
In absolut fiecare cartier exista un “strand” de cartier, numit in germana Hallenbad. Aici am descoperit un articol foarte interesant, cu poze inainte de deschidere. Nu are prea mare legatura cu strandurile murdare de pe vremea copilariei mele. Sunt stranduri cu multe piscine, pe diferite inaltimi. Vara se poate sta afara, pe iarba, sub copaci, sunt zone mari, mari pline de verdeata. Si atat de civilizat (probabil depinde si de cartier). Noi avem norocul sa stam la doua minute de Hietzinger Bad. Ne mai place unul, pe malul Dunarii. Si mai este cel din Bezirk 18, unde ai o priveliste superba asupra Vienei. Preturile variaza in fuctie de sezonul de vara-iarna, in jur de 5-10 Euro, dar mi se par extrem de accesibile pentru o zi intreaga de balaceala si savurat de verde.
Ii admir enorm pe austrieci pentru ca au un lifestyle asa echilibrat si orientat pe partea sanatoasa a vietii!
“Strazile Vienei sunt pavate cu cultura.
Strazile altor orase sunt pavate doar cu asfalt.”
Karl Kraus