Intrebarea, pe care o primesc cel mai des de cand locuiesc in Viena, este ce restaurante recomand. Asa ca, m-am decis sa scriu acest articol practic, cu idei si solutii pentru calatorii mioritici ce pasesc pe taramul lui Sissi.
Viena este un oras ca un tort, glazurat cu nostalgie, dar frematand de savoare si plin de elemente moderne. Este bine sa pornim la acest drum subliniind faptul ca in capitala fostului Imperiu Habsburgic se gasesc cateva mii de restaurante, cafenele, baruri si localuri. Este o forfota de idei de decor, caleidoscoape de meniuri si, cam la orice colt de strada, poti gasi ceva nou de explorat.
Restaurante
1. Plachutta
A inceput ca un restaurant de familie, dar a devenit printre cele mai faimoase din Viena. Ewald Plachutta, proprietarul si bucatarul chef, a primit si o stea Michelin in 1993. Nu este un restaurant ieftin, dar nici printre cele mai scumpe… ci asa… la mijloc, perfect pentru a te delecta intr-o atmosfera tipic austriaca si de a savura preparate traditionale. Este faimos si va recomand, din toata inima, sa incercati Tafelspitz, gatit dupa cea mai veche reteta gasita in Austria. Era felul preferat de mancare al imparatului Franz Joseph al Austriei si tine loc si de supa si de felul doi si e bine sa te duci putintel sau mai mult flamand.
Se gasesc mai multe restaurante Plachutta in Viena, dar pentru turisti e mai facil de ajuns la cel de la Opera sau la cel de la Hietzing, aproape de Palatul Schönbrunn. Recomand a se face rezervare, este mai tot timpul plin! Aici gasiti site-ul oficial.
2. Figlmüller
Doamne Dumnezeule ce snitel vienez! Mai mare decat o farfurie mare! Nope, nu glumesc! Acestia doi sunt proprietarii, Hans si Thomas Figlmüller, caci si aceasta este o afacere de familie, transmisa din generatie in generatie. Preturile sunt bune, un schnitel nu depaseste 13€-15€. Recomand a se manca cu o Vogerl Erdäpfelsalat, in traducere – o salata de cartofi cu valeriana-, tot specific austriac. Yum! yum! Mi se invart papilele gustative de pofta, ca un carusel frantuzesc, numai la gandul la aceasta combinatie. Sunt mai multe restaurante prin centru, dar doua dintre ele poposesc langa Stephansdom si neaparat, dar neaparat, sunati pentru o rezervare. Uneori e coada pana in strada, cu oameni care vaneaza flamanzi sa se elibereze o masa. Aici detalii.
3. L’Osteria
Lasam sarmul austriac in liniste si acum ajungem la un restaurant frumos, elegant, dar, in acelasi timp, cu o atmosfera ca acasa. De indata ce ii pasesti pragul te simti ca in Italia, unde te intalnesti cu prietenii si familia pentru a palavragi cateva ore. Pizza este si ea mai mare decat farfuria si de obicei e comandata de doua persoane, cu topping-uri diferite pe cate o jumatate. Am savurat un vin tare delicios cand am fost acolo ultima oara, dar amintirea mi s-a estompat si nu mai stiu cum se chema. Vara are o terasa pe un colt de strada, de unde poti admira arhitectura vechilor case austriece si, din cand in cand, mai trece cate o caleasca, cu zgomotul acela tipic, trop, trop, trop, care te arunca instant cu cateva sute de ani in timp. Aici gasiti mai multe informatii.
4. Da Capo
Sper ca proprietarul nu e mafiot si numele nu i se trage de la mafia siciliana. Clar este ca au niste pizze, paste si salate dementiale. Daca va hotarati sa mancati aici, atunci e la doar 2 minute de Stephansdom. Are si un fel de terasa haioasa, suspendata cumva. Orice va alegeti, sa cereti negresit cele doua sosuri, in care iti vine sa iti vari toate cele 10 degete si sa savurezi minunatiile de arome. Unul este pe baza de usturoi si unul pe baza de rosii. Of, Doamne, ce idee proasta sa scrii un astfel de articol cand iti e foame! Aici e site-ul lor oficial.
5. XXL Restaurant Leopoldauer Alm
XXL e numele, XXL e si mancarea! Se pare ca imi e foame tare de tot, de tot aleg locurile cu cele mai mari portii. Hm, poate o sa mai scriu un articol cand sunt satula de pe urma unui Tafelspitz si recomand si ceva restaurante unde te servesc cu doua buruieni si cinci boabe de sos aranjate pe farfurie in forma de trapez suspendat. Ei, o sa las pozele sa vorbeasca de la sine, iar aici puteti citi pe indelete despre restaurant. Clar! pentru gurmanzi este de pus pe lista si da, proprietatul e dolofan, deci sigur e buna mancarea!
6. Heuer am Karlsplatz
Chiar in parcul de la Karlsplatz se gaseste o constructie moderna cu un aer boem si artistic, cu un meniu ce variaza mai tot timpul. Am mancat de vreo patru ori acolo si de fiecare data mi-au placut mult salatele bazate pe niste combinatii haioase. E imposibil sa recomand ceva anume, pentru ca se schimba paleta de alegeri in functie de sezon. Vara este de vis, pentru ca poti sta pe terasa, sub razele soarelui (daca ai noroc, mult noroc) si poti admira arhitectura bisericii Karlskirche, in timp ce triluri de pasari iti canta sonate sau ceva romani canta la vioara sau acordeon 🙂 Site-ul oficial e ici.
7. Le Bol
French, frech, frech! Nu puteam sa nu adaug in aceasta lista si ceva rafinat, dar simplu, ca Le Bol, un restaurant francez cu o ambianta ca un clinchet de pahar de cristal, jucaus, dar totusi rafinat. Preturile sunt bune si meniul de o simplitate perfecta. Am fost o singura data cu o prietena tare draga si am prins masa “in vitrina”, cum ii spune ea, adica chiar la geam, de unde poti privi oamenii plimbandu-se pe strada. Seara este iluminat delicat si chiar te simti ca intr-un orasel mic si cochet din Franta. Just love it! Uite’ici mai multe detalii.
Cafenele faimoase pentru prajituri si Melange
1. Zacher
Se spune ca nu poti veni in Viena si sa nu mananci faimosul, renumitul, vestitul, celebrul, reputatul, ilustrul, strălucitul, consacratul, legendarul Sacher Torte. Cred ca ati inteles ideea. Mie personal nu imi place, dar macar o data in viata merita sa bagati lingurita in el. Si unde sa mananci un astfel de tort decat in locul care ii poarta si numele: Zacher Hotel. Il gasiti in spatele Operei, iar atmosfera este perfecta pentru a te simti rasfatat.
2. Café Central
Iata ca am ajuns si la Café Central, ce indulceste viata tuturor de peste 130 de ani. Prajiturile austriece sunt tare diferite de ale noastre, unele mult mai dulci, altele cu un gust aparte, mai neutru il gasesc eu (eu nefiind un reper, fiind in stare sa basculez pe nerasuflate o tava de placinta cu mere). Va recomand Apfelstrudel cu sos de vanilie. Nu are nici in clin, nici in maneca cu placinta noastra de mere, asa ca, hai la explorat! Daca tot ajungeti acolo, incercati si Melange-ul austriac, o cafea ce mie mi se pare ca seamana cu orice alta cafea, dar e nebunie pe aici cu ea! Cafeneaua este plasata in Palatul Ferstel, in care am avut onoarea sa merg la cateva evenimente si am ramas cu gura cascata (la propriu, din pacate) la elementele de decor, la tavanul pictat pe lemn, la candelabre si la toata frumusetea de acolo. Dap, in Viena e asa usor sa te simti printesa!
Langa casa noastra este cea mai mare tentatie, o cofetarie Oberlaa (cand m-am mutat eu i se spunea Dommayer)! Va inchipuiti ca in drum spre casa, mai fac un popas, de ma cearta cantarul dupa aceea! “Viata-i scurta, dom’le”, asa zic de fiecare daca cand intru. Si apoi continui cu “pentru a manca atatea prajituri”, cand ma dau jos de pe cantar oftand. Sunt faimosi pentru multe, dar eu ma topesc dupa Macarons-urile lor. Cand a venit mama in vizita mi-a declarat ca ea a mancat Macarons si ca nu i-au placut, i-am spus ca trebuie sa o duc la sursa si apoi mai vorbim. Le-a devorat si vedeam sclipiri colorate ca toate Macarons-urile din vitrina in ochii ei! Uite aici o lista cu toate cafenelele din Viena, sa ajungeti la cea mai apropiata de voi. Nu va atingeti de aia de la Hietzing, de langa Schönbrun, “it’s all mine, ok”?!
4. Aida
Deschise in 1913, cofetariile Aida sunt ca ciupercile dupa ploaie, absolut peste tot. Cu roz-bombon-ul tipic si cu aspectul lor traditional, ce pare neschimbat de peste 100 de ani (de fapt ma si intreb daca le-au renovat de atunci), sunt pline non-stop. Eu nu ma omor nici dupa atmosfera de acolo si nici dupa prajituri, dar multi prieteni de-ai mei sunt total innebuniti. Cum gusturile nu se discuta, eu o notez aici, sa stea frumusel pentru cei in cautare de asa ceva. Iar site-ul cu mai multe informatii e aici, si, sincer, mi se pare ca a ramas la fel din epoca de gheata roz. Sau poate sunt doar eu carcotasa!
Mai sunt multe locuri frumoase, dar ma gandesc sa pastrez ce scriu aici in limitele unui articol, nu ale unui ghid turistic interminabil. Si o sa mai pregatesc un articol cu locuri delicioase pentru inghetaaaataaaa, inghetaaataaaaa, yum, inghetata, caci tot vine vara si aud apoi numai romana pe strada, incat ma intreb daca sunt in Viena sau in Romania!
Scrieti-mi daca aveti intrebari sau curiozitati, anul acesta mi-am propus sa explorez si mai multe localuri si restaurante mici, cu arome diferite.
Mancarea pentru corp nu e suficienta,
Nu uitati si de hrana pentru minte si suflet.
Bună ziua, foarte interesanta expunerea, mulțumesc, o sugestie va rog pentru Lunch/dinner în ziua de Crăciun? Mulțumesc anticipat. Andra
Buna Andra. Ma bucur ca a fost de folos acest articol, din pacate nu prea stiu ce sa iti recomand pentru ziua de Craciun, depinde de ce specific doresti. Noi in general petrecem Craciunul in Romania.
Ce este important de tinut cont este ca multe, foarte multe restaurante sunt inchise in acea perioada si la restul, recomand a se face rezervare din timp, multe sunt deja fully booked.
Buna Alyyy,
Stii cumva un restaurant sau catering care combina mancarea romaneasca cu cea austriaca?
Merci frumos.
Buna buna, din pacate nu cunosc, romaneste gatim acasa.
Te mai intereseaza? Tocmai am deschis unul! 🙂