Now Reading
Un voiaj prin cele 23 de cartiere din Viena

Un voiaj prin cele 23 de cartiere din Viena

cartiere Viena

Am evitat să scriu despre cartierele din Viena mai bine de cinci ani, dincolo de numeroasele întrebări pe care le primesc pe această temă. Motivul a fost tocmai acela de a nu aduce o notă mult prea personală, șlefuită de propriile mele impresii și păreri. Sau necunoaștere.

Îmi fac curaj să mă îmbarc în această călătorie, prin cele 23 de cartiere vieneze, menționând că gusturile sunt extrem de diferite și că este important să te plimbi tu însuți prin diferite zone, să le simți suflul și diferențele și să alegi ceva cu care să rezonezi. 

Este o muncă de cercetare și redactare de peste două luni în spatele acestui șir de articole și sunt sigură că se mai putea scrie încă pe atât despre ele. Așa că, te rog să fii blând cu critica! Timpul, pe lângă serviciu, familie și doi copii sub patru ani, nu e întotdeauna atât de darnic precum mi-aș dori.  

Vor urma 23 de articole, fiecare dedicat unui cartier și publicat o dată pe săptămână, duminica la ora 11:00.

Dacă tot am așteptat atâta amar de vreme, măcar să fac treaba ca la carte. Acesta este preambulul, cheia care deschide capacul unui cufăr plin cu străzi, detalii, atmosferă, frânturi de istorie, părți pozitive și negative, prețurile chiriilor sau spațiile verzi, specifice cartierelor capitalei austriece.

 

Sinopsis despre Viena

 

Viena este un oraș cocktail, găsești de toate pentru fiecare gust. Populația de 1.9 milioane de locuitori (reprezentând 21.5% din populația țării) este răspândită pe o suprafață de 415 de km2. La o socoteală simplă, orașul este foarte aerisit, având o medie de 4.000 de locuitori pe km2, spre deosebire de 25.000 de locuitori pe km2, ca la Paris. Doar că media se destramă ușor, pe măsură ce intrăm în fiecare cartier.

Capitala imperială a Austriei este îmbrățișată aproape complet, cu mici excepții, de păduri și spații verzi, ceea ce conduce la o calitate a aerului foarte bună, apă potabilă din izvoare, adusă direct la robinet, precum și posibilitatea de a face plimbări prin natură la doar o aruncătură de băț de casă. Orașul este deluros, având și zone plate, la doar 151 de metri deasupra nivelului mării și urcând până la 542 de metri, la Hermannskogel. 

De un deceniu, an după an, Viena a fost desemnată capitala cu cea mai ridicată calitate a vieții, în întreaga lume, conform Mercer. Am scris și un articol detaliat cu privire la impresiile mele, îl găsești aici.

 

Câteva amănunte importante, așa… de știut,

înainte de a ne lansa în acest voiaj 

 

1. Poza de articol detaliază modul în care sunt organizate cartierele vieneze, aparent într-o alandala fără logică, ca o cochilie spiralată de melc. Explicația pentru care numerele nu sunt în ordine își are sursa în istorie, în funcție de când și cum au fost anexate cartierele la capitala Austriei.

2. În 1888 împăratul Franz Josef I a promovat ideea de a uni satele din jurul Vienei. Astfel, legea Eingemeindung der Vororten zu Wien (anexarea satelor la orașul Viena) a fost aprobată în 1890. De aici, rând pe rând, diferite sate, comunități, păduri și arii industriale au început, cam prin 1892 să fie anexate capitalei, în toate direcțiile cardinale. 

3. Rareori se vorbește despre denumirea cartierului, ci mai degrabă de numărul lui. Și, pentru a ușura identificarea lor, pe toate plăcuțele cu numele străzii, pe care le vei găsi la orice colț de stradă, veți vedea că începe cu un număr. Eh, acela este numărul cartierului în care te afli.  Spre exemplu, ”13. Altgasse”, înseamnă că este vorba de cartierul 13.

Deși verbal toți folosesc numerele de la 1 la 23 pentru a pomeni de cartierele din Viena, când vine vorba de codul poștal oficial, acte și declarații, atunci se folosește varianta de patru cifre, în care numărul cartierului se află la mijloc. Yup! I know! De ce să fie simplu când poate fi complicat, nu? Bezirk-ul 1 este de fapt 1010, 23 este 1230 și tot așa. 

4. O să folosesc deseori denumirile de Altbau – clădiri vechi, din acelea cu tavanele înalte și camere mari, spațioase și Neubau – clădiri noi, cu arhitectură și apartamente moderne.

5. Prețurile la chirii sunt mai mari la Neubau decât la Altbau. Pentru o comparație detaliată a prețului mediu de vânzare/închiriere, pe fiecare cartier în parte, recomand aici o listă găsită online. Important de știut este că aceste statistici sunt bazate pe prețurile afișate pe site-uri, nu conform contractelor de chirie sau de vânzare, care sunt cam cu 10-20% mai ieftine decât anunțurile. 

Prețul mediu chirie și prețul mediu de cumpărare, incluse în fiecare articol viitor, diferă în funcție de suprafață, de zonă, de la un imobil la altul. Este mai mare, cu cât suprafața este mai mică și invers. Și mai subliniez că sunt prețuri orientative, în plină adaptare la piața imobiliară.

6. Fiecare cartier e unic, dar, în același timp, cartierele fiind destul de mari, poți întâlni diferențe uriașe la doar câteva străzi distanță. Voi menționa, mai degrabă, caracteristici generale, fiind imposibil să încapsulez complet un oraș atât de divers.

Legat de punctul de sus, recomand să vezi și cu ce alte cartiere din Viena se învecinează și să citești și despre ele, pentru că, în zonele de trecere dintr-unul în altul, atmosfera se influențează. Aici te va ajuta harta de mai sus.

7. Apa se bea de la robinet în Viena, este transportată direct din munți, dar nu și în cartierele la nord de Dunăre. Așa că, dacă stai în nord, să verifici înainte de închiriere dacă ai scăpat de boxurile de apă sau nu. 

8. O să vezi des cuvintele ”Straße / Strasse” și ”Gaße / gasse”, scrise și în varianta veche, dar și în cea nouă. Diferența constă în faptul că Strasse înseamnă o stradă mai mare, iar Gasse este o străduță. 

Acum, hai să purcedem în croaziera noastră, în fiecare săptămână vom ajunge în câte un nou cartier, vom ancora în port și vom explora particularitățile lui.

 

View Comments (8)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top