Cu totii trecem prin zile cu bagaje diferite, tinem de mana obiective si dorinte de culori multicolore si in noi regasim multiple motive pentru care amanam, ne aruncam visurile pe unde apucam si lasam anii sa treaca intr-o rutina ruginita.
Am cautat motivele pentru care nu perseveram, am analizat modurile in care ne auto-sabotam, am citit sute de carti si am cristalizat o lista scurta de dusmani interiori, cu care ne confruntam cu totii in calatoria prin viata.
Dar am invatat, prin ghimpii propriei experiente, ca toate pot fi depasite cu vointa, fiecare are o portita de ocolire daca te decizi sa cauti cheia potrivita, pentru ca viata e prea frumoasa pentru a ne poticni in astfel de ocolisuri inutile spre fericire.
1. Frica… “nu este niciodata un motiv de a renunta, ea este doar o scuza”, afirma Norman Vincent Peale si tind sa ii impartasesc viziunea. Cu totii avem frici, mai mari, poate mai mici, insa la intersectia cu ea ne defineste alegerea pe care o luam: sa ne predam fricii sau sa consideram ca avem sansa de a o depasi. Si tocmai aceasta alegere ar putea sa ne conduca in directii cromatice complementare in viata.
2. Invidia si pierdutul timpului in plansul de mila. Niciodata nu am reusit sa inteleg sentimentul de invidie, care nu are nici macar un singur avantaj conectat cu el. Doar ne transpune intr-o stare negativa, ne indeparteaza de cei dragi, lasa loc rautatii in viata noastra, macina totul pe termen lung etc. Acest sentiment gaunos ar putea fi atat de usor inlocuit cu aprecierea, care se revarsa cu o complet alta energie in viata noastra! Am putea sa lasam victimizarea, invidia si plansul de mila deoparte, sa cautam aprecierea celor care au mai mult sau sunt mai mult, sa cautam exemple care sa ne motiveze si sa calcam hotarati pe drumul nostru, lasand deoparte iarba din curtea vecinului.
3. Societatea, dar mai ales grupul restrans de prieteni. “Spune-mi cine iti sunt prietenii, iar eu iti voi spune cum va fi viitorul tau.” se dovedeste a fi un adevar tare simplu, dar adevarat. Anthony Robbins are un curs magnific in care subliniaza ca suntem media celor mai buni cinci prieteni cu care ne petrecem timpul. Vrei sa te dezvolti? Atunci cauta sa te inconjori de persoane care te impulsioneaza sa devii o varianta mai buna a ta.
4. Dorinta de control. Oh! si ce dorinta puternica e aceasta. Se spune ca indoiala vine cu nevoia de control. E tare important sa ne curatam gandurile negative inainte sa o ia la alergat pe pasune, sa ne lepadam de vicii inainte ca ele sa ne stapaneasca cu totul viata, sa ne periem alegerile bazate doar pe repetitie, insa… sa ajungem sa controlam viata este un chin anevoios si, deseori, complet inutil. Asa ca, mai da frau liber haturilor, increde-te ca Universul stie el cum sa le potriveasca, sincronizarile sa curga in naturaletea lor, caci calatoria prin explorare este mai parfumata si mai implinitoare decat cea planuita la secunda.
5. Perfectionismul. Este o calitate, o mare calitate de a face lucrurile exceptional. Dar cand sonorul acestei calitati este dat prea tare, atunci poate sa se metamorfozeze intr-un defect. Unii nici nu incep sa puna in practica o idee, pana nu au planul perfect deja asamblat. Unii nu se apuca sa-si desfasoare visul, pana cand toate rotitele nu se invart in ritm elvetian. Pierzand, astfel, oportunitati, asteptand un moment perfect, ce deseori poate fi doar o utopie. Acum e momentul, detaliile se pot aranja pe drum, invataturile oricum vor curge necontenit, dezvoltandu-ne si perfectionandu-ne.
6. Teama de a nu fi suficient de buni. O teama ce poate avea radacini foarte adanci, dar deseori nefondate. Viata ne e o calatorie, iar sinele intr-un perpetuu proces de dezvoltare. Dar, cum sa crestem cel mai bine, daca nu experimentand viata, explorand lumea, calatorind alaturi de oameni dragi si indeplinindu-ne visurile? Ce sansa mai mare sa fie la indemana noastra, decat trairea in frumos si intinderea aripilor?
7. Comparatiile. Am crescut avand brazdate standarde si exemple diferite pe culoarul transformarii noastre in adult. Putem sa ii alegem pe cei ce au deja succes ca mentori, sa invatam secretele si obiceiurile ce conduc spre maiestrie sau doar sa ne minimalizam calitatile continuu. Putem sa aruncam cu noroi in altii pentru modul in care au ajuns la succes sau sa ne gasim propriul nostru drum catre ceea ce dorim sa devenim si sa avem.
8. Lipsa banilor. Da, reprezinta un element cheie in a ne indeplini dorintele, dar nu esential. Creativitatea ii poate lua locul, exista mii de idei ingenioase, la indemana, pe internet, exista calatorii ieftine, exista masini de cusut si indemanarea de a invata, prieteni care sa dea o mana de ajutor in locul unei echipe de specialisti, exista cazari gratuite in intreaga lume. Cauta si sigur vei gasi. O solutie sau poate mai multe.
9. Lipsa de rabdare in a parcurge etapele. O casa nu se zideste batand din palme, ci caramida cu caramida. Doar daca visezi la ceva, nu o sa te trezesti cu visul indeplinit in brate. Bucura-te de micile victorii! Continua pas cu pas, chiar daca uneori anii se aduna.
10. Consecventa gaurita. Fa zilnic sau des ceva pentru visurile tale. Lipeste o poza pe oglinda, scrie-le in jurnal, impartaseste-le cuiva care te incurajeaza si te sustine, intereseaza-te, rascoleste, dar nu le matura sub presul de la usa. Lasa clepsidra timpului sa iti devina aliat, dar nu spre uitare si lenevie, ci pentru a aduna forte sa mergi mai departe.
11. Dam vina pe cei din jur pentru nefericirea sau esecurile noastre. Este esential sa ne asumam responsabilitatea totala pentru viata noastra, sa luam fraiele deciziilor si sa ne asumam complet responsabilitatea pentru efectele a ceea ce spunem, gandim si facem. Sa avem incredere ca totul are un rost brodat prin dantela calatoriei noastre, iar fiecare vis izvorat din interior are menirea lui in viata noastra. Urmeaza-l, simtind ca totul depinde de tine. Cu cat dai mai mult vina pe ceilalti, cu atat scade puterea ta de creatie si ramai doar cu desertaciune in mana si pe interior.
“Un om sarac nu este un om fara bani.
Un om sarac este cel ce nu are nici un vis!”
Henry Ford