Now Reading
Top 5 cele mai frumoase piete de Craciun din Viena, clar de neratat!

Top 5 cele mai frumoase piete de Craciun din Viena, clar de neratat!

La fiecare inceput de iarna imi propun sa explorez o noua piata de Craciun din Viena, caci multe mai sunt, dar putine sunt impresionante. La cererea persoanelor care vin pe aici in vizita, m-am hotarat sa fac acest top personal, poate va inspira in calatoriile voastre. Acest top este creat dupa preferintele mele personale, eu, in general, fugind de aglomeratie si de locurile turistice ca de Bau-Bau, poate de aceea pe locul numarul unu nu este piata cea mai faimoasa din Viena.

Majoritatea se deschid incepand cu data de 17 noiembrie 2017, dar nu este o regula depinde de la an la an.

 

Locul 5. Piata de Craciun de la Belvedere

Belvedere este al doilea palat ce merita vizitat dupa Schönbrunn, mai departe de centru, din pacate. Aici este o piata de Craciun linistita, cum imi place mie sa zic. Nu e impresionanta, dar e un loc in care poti sa povestesti mai in tihna decat in altele, unde galagia nu este la ea acasa. Unde savurezi agale un vin fiert si o mancare calda, pe mesele din centrul pietei, asculti colinde si ai sansa sa admiri oamenii in cautare de obiecte frumoase de iarna.

Daca aveti putin timp de petrecut in Viena, atunci mai bine mergeti la celelalte, dar daca aveti sansa, merita si aceasta vizitata.

 

Locul 4. Piata de Craciun de la Neubaugasse/ Spittelberg

Neubaugasse este o strada care inteapa perpendicular faimoasa Mariahilferstrasse (plina, plina, arhiplina de magazine) putin mai sus de MuseumsQuartier. Aceasta piata de Craciun este foarte atipica, caci este amplasata pe strazi si trotuare si nu in piete deschise, ca celelalte.  Este ingramadita si forfoteste de oameni veseli, dar acesta este si farmecul ei pana la urma. Iti croiesti drum pentru a cauta lucrusoare frumoase pe la tarabe haioase, produsele sunt si ele atipice, de la lampi marocane din mozaic, la bratari de piele facute manual, la produse de artizanat din produse reciclate, la tablouri pictate in culori fosforescente, ce lumineaza noaptea in camera… cate si mai cate. Este o piata de Craciun mai boema, mai artistica, mai “altfel”.

 

Locul 3. Piata de Craciun de la Rathaus (Primarie)

De departe cea mai cunoscuta si faimoasa piata de Craciun. Este de-a dreptul electrizanta! Primaria se contureaza pe fundal ca un palat din Disneyland, luminat ca in povesti, casutele de lemn asezate pe mai multe randuri pun la discretie orice iti doreste inimioara, de la mancare traditionala, dulciuri, ce te fac sa iti ploua in gura, si pana la produse traditionale sau altele mai comerciale. Prin copacii din parcul din jur sunt agatate decoratiuni de iarna si in curand se deschide si o parte din patinoar in paralel. Asadar, aleile parcului se transforma in minunate piste pentru patinaj, pe fundalul muzicii antrenante.

Aceasta piata de Craciun are un singur mare dezavantaj, este extrem de turistica, ceea ce inseamna ca este aglomerata, scumpa si nu toate produsele vandute sunt traditionale, se mai gasesc si chinezarii. Daca sunteti genul care iubeste locurile aglomerate si turistice, atunci probabil aceasta va fi preferata dintre toate.

 

Locul 2. Piata de Craciun de la Karlsplatz

Parcul de la Karlsplatz strajuieste aceasta piata de Craciun aparte, care are in centru mult fan, pe care poti sa stai la povesti cu prietenii, te poti juca cu copiii sau pur si simplu sa admiri stelele. Au si animale domestice, precum capre, oi si altele, evident atractia principala. Zeci de tarabe, in casute pitoresti din lemn, sunt extrem de frumos decorate cu produse frumoase, care iti iau ochii si banii din buzunar. Imi aduc aminte ca una dintre cele mai frumoase obiecte de ceramica de aici l-am luat. Este o piata spatioasa, te poti plimba linistit pe alei, in cautarea cadourilor perfecte. Paradoxul face ca, desi este atat de centrala, nu a devenit, inca, atat de turistica, de aceea imi si place!

 

Locul 1. Piata de Craciun de la Palatul Schönbrunn

Poate pentru ca locuiesc la cateva minute de Schönbrunn, poate pentru ca mare parte din timpul meu liber il petrec aici, indiferent de anotimp, poate pentru ca pur si simplu sunt indragostita de locul acesta… poate de aceea piata de Craciun de la Schönbrunn este preferata mea. Este plasata in fata palatului, maiestuos luminat, cu un brad imens in fata, decorat destul de auster. Deseori sunt colinde cantate live pe scena amenajata in acest sens sau concerte de muzica clasica. Exista un program clar, promovat in fiecare an. Piata de Craciun e spatioasa, ai loc sa te misti, sa te plimbi agale pe la zecile de casute de lemn, ce vand lucruri extrem de frumoase si deosebite de la globuri pictate manual, la dulciuri hand-made, la produse de casa atent manufacturate, precum fund de lemn de cires sau mojar din lemn de maslin. In centru sunt zonele unde se pot comanda mancaruri traditionale sau bauturi ce aduc veselia pe buze.

La oricare dintre aceste targuri, bauturile traditionale sunt Glühwein (vin fiert) sau diferite combinatii de Punch. Cu cat o piata este mai turistica cu atat sunt mai putin delicioase aceste bauturi fierbinti, menite sa te incalzeasca.

Important de mentionat este faptul ca trebuie sa va imbracati bine, dar bine de tot! Haine groase, geaca seriosa, caciula, fular, manusi, caci de obicei este foarte frig. Iar daca se hotaraste si faimosul vantisor “foen” sa bata, atunci se resimte frigul si mai serios.

Sursa foto

 

Cea mai frumoasa cofetarie din Viena... o sa te impresioneze, garantat!
Nu vezi cum se scurge timpul in clepsidra prezentului?
View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top