Now Reading
Succesul unei căsnicii?! Pasiunile comune sau valorile?

Succesul unei căsnicii?! Pasiunile comune sau valorile?

secretul unei casnicii

Am avut multe job-uri în viața asta. Pe mai multe continente, în cinci țări, în diverse domenii. Însă cel care mi-a intrat cel mai mult la suflet a fost un start-up austriac, pe domeniul turismului.

Și abia când firma s-a închis, la decizia investitorului, am realizat că, de fapt, echipa reprezenta centrul, miezul, însuși suflul firmei. Așa că ne păstrăm obiceiul de a ne revedea, chiar dacă acum fiecare e răsfirat în altă direcție a vieții. Cel puțin o dată pe an, la petrecere cu grill, hlizeală, povești și voie bună.

– Ce mai faci, Oleksii, îl întreb, bucuroasă să îl revăd pe ucrainianul cu inima mare, plin de modestie, bun simț, bunătate și iubire pentru munte?

– Ce să fac, Alina? Mă plimb prin viață. Sunt fericit că, după divorț, la ceva vreme, am întâlnit o femeie extraordinară și ne-am căsătorit.

– Da, da, am văzut poze. Așa mă bucur pentru tine! Ce învățăminte ai tras de aici, ce ți se pare acum că ține o căsnicie unită sau neunită?

Pauză…

Liniște…

Modul meu operandis, de a vorbi preponderent despre visuri, dorințe sau învățăminte și de a arunca întrebări fulger de la a doua replică, l-a lăsat puțin stupefiat. Dar mă știa de ani de zile, poate pe undeva se aștepta la vreo întrebare esențială de la mine.

– Când m-am căsătorit prima oară, credeam că cel mai important este să avem pasiuni comune. Ne plăceau aceleași lucruri, aveam hobby-uri similare, mergeam împreună peste tot. Dar acum, după divorț pot să îți spun că asta nu e suficient. Cu a doua soție am descoperit că nu pasiunile trebuie să fie comune, ci principiile și valorile în viață.

– Oh, asta e profundă!

– E clar că sunt multe elemente importante pentru ca o căsnicie să fie trainică, dar dincolo de comunicare, autenticitate, sex, potrivire de caracter… dacă nu ai principii și valori similare, pe care să clădești totul… se va ruina. Încet, încet.

Și asta m-a dus cu gândul la mine și soțul meu. Suntem ca alba și neagra, foc și pământ, extravertită și introvertit, nebunatică și analitic, buddha bar și rock, table și șah, balon cu aer cald și picioare înfipte bine în nisip.

Cei ce ne cunosc bine rămân destul de surprinși. Dar ceea ce ne-a unit și ne unește de un deceniu este că am crescut în familiii similare, ne-au fost insuflate profund valori precum corectitudinea, sinceritatea, bunătatea, dorința de a reuși în viață, bucuria de a crea o familie și de a ne susține reciproc când ne este greu.

Pasiunile noastre sunt multe și divergente, dar valorile sunt puține și unitare. Ca un trunchi de copac, bine înfipt în sol, cu multe rădăcini, care astfel poate crește până la cer.

 

Unde să cumperi și să vinzi cărți ieftine
Dicționar util pentru vânătorii de apartamente
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top