Aleg seriale care să îmi capteze atenția, pentru că rareori am timp pentru așa ceva. E nevoie să îndeplinească câteva criterii, printre care, cel și cel mai important, este să fie EDUCATIV.
Am primit recomandarea de a urmări The Playbook. Si m-a prins așa de tare, încât am lasat somnul pe locul doi al priorităților și l-am devorat în două seri.
The Playbook este o docuserie pe care o poți găsi pe Netflix, lansată în septembrie 2020. Cele cinci episoade includ cele mai importante lecții de viață și de succes ale celor mai buni coach sportivi din zilele noastre.
Am notat mai jos antrenorii, alaturi de lecțiile care m-au mișcat pe mine – ele se potențează în cadrul episoadelor, când sunt puse în context și arată cât de mult a contat pentru ei, pentru echipe și, mai ales, pentru reușite extraordinare aplicarea lor.
Doc Rivers – faimos in NBA pentru schimbările majore pe care le-a adus echipei din Boston, cu care a și câștigat campionate repetate. Lecțiile care mi-au plăcut cel mai mult de la el sunt:
- Conceptul african de ubuntu – care nu se poate traduce printr-un cuvânt, ci este un stil de viață. Și povestea acestui unic cuvânt care a declanșat o uriașă schimbare în unirea unei echipe.
- ”Eu nu voi fi o victimă” – viața este plină de surprize, dar orice s-ar întâmpla, ieși cât mai repede din rolul de victimă.
Jill Ellis – despre cum a reușit să câștige, pentru prima oară în istoria fotbalului feminin american, două Cupe Mondiale.
- ”Piscul muntelui este mic și aerul este rarefiat.” – despre cum sa devii cel mai bun, dar, și mai important, cum să rămâi cel mai bun.
Jose Mourinho – a cărui faimă în fotbal este de neegalat. I se spune ”The Special One”, pentru ca în doar câțiva ani a reușit sa câștige Campionatul UEFA cu rezultate record, fiind antrenorul a patru echipe diferite: FC Porto, Chelsea Londra, Inter Milano și Real Madrid.
- ”Nu antrena jucătorii, antrenează echipa!”- jucătorii deja știu să joace, iar când antrenezi somități precum Ronaldo, atunci e mai important să îi înveți cum să dea tot ce este mai bun în echipă.
Patrick Mouratoglu – antrenorul și mentorul Serenei Williams, care mie mi-a placut foarte mult.
- ”Cea mai mare slăbiciune a ta poate deveni cel mai mare punct forte al tău.” Povestește cum timiditatea lui dincolo de limite l-a transformat într-un fin observator și un specialist al mimicii, gesturilor și poziției corpului – lucru esențial în tenis.
- ”Greșelile sunt inevitabile, dar nu le lăsa să te definească.” Spre exemplu, daca ai un eșec, nu înseamnă ca TU ești un eșec.
Dawn Staley – jucătoare și coach intrat în The Hall of Fame, care a propulsat baschetul feminin la o altă ligă și a declanșat o mișcare mondială de egalizare a salariilor din liga masculină și cea feminină de baschet. Aici, recunosc, ca am și lăcrimat.
- Regula de 24 de ore – indiferent dacă pierzi sau câștigi, move on în 24 de ore. Altfel pierderea te va decima, câștigul ți se va urca la cap.
- ”Ce este întârziat nu este și negat” – despre a-ți urma visurile, chiar și când pare că acestea nu mai pot fi atinse. Ele se pot îndeplini, uneori, într-o complet altă formă de cum ți-ai imaginat-o tu.
Singurul lucru care mi-ar fi plăcut este sa fie o diversitate mai mare de sporturi alese, însă am apreciat enorm ca au ales și antrenori, dar și echipe feminine alături de cele masculine. Si nu, nu sunt o feministă convinsă.
Merită să il vezi, sunt multe de învățat din această mini-serie. Sper din toata inima să mai apară și alte episoade, au suficient material în lumea asta mare!
Un alt serial fain, tot pe Netflix, doar despre baschet este The Last Dance. Despre viața lui Michael Jordan, Scottie Pippen, Kobe Bryant, despre principiile și filosofiile de viață (mult influențate de amerindieni) ale antrenorului Phil Jackson și cum să alegi cei mai potriviți jucători într-o echipă.