A fost odata ca niciodata…
…asa ar trebui sa inceapa acest articol, pentru ca palatul si gradinile Schönbrunn chiar par desprinse din povesti cu imparati si imparatese, printi si printese, vieti imperiale si regale.
Un voyage prin culisele istoriei
Evul Mediu si château de plaisance
Inca de la inceputul secolului XIV, zona unde se afla acum Schönbrunn se numea Katterburg si apartinea clerului manastirii Klosterneuburg. Era preponderent teren agrar si viticol, exista chiar si o moara de malai.
Conform documentelor vremii, in 1569 proprietatea ajunge in posesia Habsburgilor, prin Maximilian al II-lea si pe ea se aflau o casa, o moara de apa, dar si gradini si livezi. La moartea sa brusca, mostenirea ajunge la Rudolf al II-lea, care mentinea proprietatea minim ingrijita. Insa, viitorului imparat, Mattias, ii facea mare placere sa vaneze in zona aceasta, iar legenda spune ca in 1612, intr-o zi de vanatoare, a dat peste un Schöner Brunner (“fair spring“, izvor cu apa cristalina), de unde i s-ar trage proprietatii numele actual.
Succesorul lui, Imparatul Ferdinand al II-lea si sotia sa, Eleonora von Gonzaga, erau mari iubitori de vanatoare si au inceput sa organizeze adevarate petreceri de vanatoare. La moartea Imparatului, in 1637, sotia sa (vaduva acum), pasionata de arta, de frumos si de vanatoare, a decis sa fie construit un château de plaisance – un palat pentru intalniri, petreceri, baluri, reuniuni, un loc aparte pentru viata ei sociala bogata. Astfel, in 1642, palatul este finalizat si redenumit din Katterburg in Schönbrunn, asa cum atesta si catastifele vremii.
Schönbrunn, 1672
Insa, in 1683, castelul si proprietatea au fost partial devastate de trupele turcilor care au asediat Viena. Noroc ca familia imperiala era fascinata de intreaga zona, de aceea Imparatul Leopold I a decis sa renoveze totul pentru a o oferi cadou mostenitorului sau, Joseph. In 1688, faimosul arhitect Johann Bernhard Fischer von Erlach, ce traise la Roma, a prezentat primul plan pentru constructie.
Secolele XVII si XVIII
Fast forward ca sa nu devina povestea plictisitoare, in 1700 prima parte a planului a fost construita si in 1701 s-a inceput lucrul la aripile castelului, intarziere survenita din cauza razboiului spaniol. Constructia era monumentala, la cum se specifica la vremea respectiva, existand si o scara exterioara grandioasa, care cobora spre gradini. De asemenea, a fost construita si o cour d’honneur, care se termina in partea de nord cu o poarta obelisc cu statuete gigantice reprezentand Muncile lui Hercules.
In 1728, Imparatul Charles al II-lea a achizitionat Schönbrunnul si i l-a oferit cadou fiicei sale, Maria Theresa. Pe langa faptul ca Maria Theresa a fost o adevarata forta politica, ramasa in istorie ca o femeie cu idei inovatoare si care a ridicat Austria si mai mult in ochii Europei, era cu adevarat pasionata de Schönbrunn si de gradinile sale spectaculoase.
Sub calauzirea ei si supervizata de arhitectul Nikolaus Pacassia, constructia palatului si decorarea gradinilor a continuat constant si, in 1746, au fost transformate in resedinta rezidentiala de vara a familiei imperiale, devenind astfel centrul vietii politice, sociale si aristocrate.
Pentru ca asa era la moda in acea perioada, scarile magnifice ale lui Fischer au fost demolate si s-a construit o intrare maiestuoasa pentru trasuri, cu o noua serie de scari largi si somptuoase – care exista si in zilele noastre. Pentru ca familia imperiala tot crestea, evenimentele, balurile se inmulteau si viata sociala era tot mai intensa, lucrarile au continuat, adaugand camere pe ambele aripi, dar si noi constructii, precum Orangeria. Peste 1000 de persoane – familia imperiala, musafiri si personalul – locuiau aici pe perioada verii. In 1747 a fost construit chiar si un teatru, unde se jucau constant piese de teatru, teatru de marionete si concerte, in care erau implicati si numerosii copii ai Mariei Theresa. Ca picanterie, aceasta a avut 22 de sarcini, 16 copii – 11 fete si 5 baieti – dintre care doar 11 au ajuns la viata adulta. Ocupata femeie, nu gluma!
Schönbrunn, 1760
In urmatoarele decenii, lucrarile continua, numele arhitectilor, pictorilor si designerilor de interior se perinda cu mare viteza. Piano nobile, cabinete chinezesti, stil rococco, tapet importat de peste mari si tari, statui, Marea Galerie sunt doar cateva cuvinte cheie din aceasta perioada, o parte dintre ele putand fi vizitate acum in cadrul turului prin Palat.
In 1765 Imparatul Franz Stephan – sotul Mariei Theresa – a murit, eveniment care a marcat-o profund pe Imparateasa, care se spune ca isi iubea enorm sotul, dincolo de perpetuele lui escapade. In plin doliu, ea a continuat cu redecorarea si restaurarea palatului, asa ca ne continuam calatoria cu memorial room, picturi in stil baroc realizate de Johann Wenzel Bergl, panouri de lemn acoperite cu picturi chinezesti – la moda pe atunci, precum si picturi exotice si ilusioniste.
Printre ultimele lucrari comandate de Imparateasa indoliata au fost orientate spre gradina, unde arhitectul Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg a care a venit cu propuneri pentru Gloriette, fantana Neptun, Ruina Romana, Fantana Obelisc. Pe langa aleile superbe, copacii taiati la milimetru, umbrare de trandafiri, fantani si zone deschise, au mai fost adaugate si statui, realizate in stil antic de Wilhelm Beyer.
Maria Theresa i-ar fi impartasit ingrijorarea sa fiicei sale Maria Antoanetta, care s-a si adeverit dupa moartea sa in 1780, ca fiul sau, Imparatul Franz Josef al II-lea va oferi prea putin atentie acestui maret loc, asigurandu-se doar ca totul este pastrat in forma existenta la acea vreme.
Secolul XIX
Palatul a ramas neocupat de la moartea Mariei Theresa si pana la incoronarea Imparatului Franz al II-lea. A fost ocupat de doua ori de Napoleon, in 1805 si 1809, iar in 1815 s-a decis ca palatul are nevoie urgenta de lucrari de mentenanta si redecorare.
Sub domnia lui Franz al II-lea si conform planurilor arhitectului Johann Aman, palatul si-a schimbat masiv infatisarea. Stilul incarcat, greoi Rococo a fost inlocuit cu o fatada mai simpla, cu un minim de elemente decorative, oferindu-i acestuia forma existenta in zilele noastre. Pe vremuri, palatul a trecut prin diverse culori ale fatadei, precum verde, gri monocrom, alb, chiar si portocaliu, ne-a spus intr-o zi ghidul, iar acest “Galben Schönbrunn”, care a devenit un adevarat izvor de influenta in secolul XIX, este de fapt o combinatie dintre doua nuante de galben si ocru. Simbolic, este conectat si cu “era de aur” a Mariei Theresa.
In 1830 Imparatul Franz, fiul Imparatului Franz Karl si a sotiei sale Sophie, a fost nascut aici, in aripa de est a palatului. Atasat de acest loc, Schönbrunn a cunoscut iarasi o perioada extraordinara de restaurari si grija, redevenind centrul vietii imperiale. Noi camere dedicate imparatesei Elisabeth, ducesa de Bavaria – cunoscuta mai degraba ca Sissi – gradini private spre Hietzing, camere private pentru imparat, mobilier din lemn de trandafir sau in culoarea ei preferata de liliac, pereti decorati cu matase, apartamente pentru copii, camera alba si camera aurie, matase rosie, decoratiuni de perete “ananas damasc” sunt doar cateva dintre cuvintele cheie ale epocii. Insa, in mare parte, lucrarile realizate in perioada Mariei Theresa au fost pastrate si restaurate, iar combinatia dintre nou si stilul rococo a devenit cu timpul stilul austriac imperial.
Palatul si Gradinile Schönbrunn
In 1996, Palatul si Gradinile Schönbrunn, care apartin Republicii Austria, au fost incluse in patrimoniul Unesco, conferindu-le astfel, valoarea mondiala pe care o reprezinta de atatea secole. Iti recomand sa dedici o zi intreaga acestei oaze, daca doresti sa ai tihna, sa te bucuri de ce s-a creat in atatea secole, de pace, plimbare si liniste.
Exista mai multe tururi disponibile pentru vizitarea palatului si a gradinilor sale, precum si a intregii palete de locuri pe care le poti explora. In functie de timpul disponibil si de ce doresti sa adaugi in tolba de amintiri, tururile sunt mai lungi sau mai scurte, mai incapatoare sau mai simple, mai scumpe sau mai ieftine. Aici gasesti toate optiunile si poti cumpara bilet si online, daca doresti sa nu mai stai la coada la ghiseu (vara si in plin sezon turistic, cozile sunt destul de mari).
Mi-a placut turul palatului, dar o singura data mi-a fost suficient. Este ca o calatorie in trecut, prin camere superb decorate, admirand mobilierul si numeroasele obiecte ce au apartinut familiei Habsburgice imperiale, am fost surprinsa de stilul simplu al camerei Imparatului Franz Iosef si incantata sa fiu in aceeasi camera, in care, acum mai bine de 100 de ani a locuit si Sissi.
Schönbrunn – plin de viata tot timpul anului
Cazare imperiala
Daca doresti o sedere imperiala, ad literam, atunci e bine de stiut ca poti inchiria apartamentul Schönbrunn Grand Suite, unde poti lua cina, poti savura un vin bun si poti dormi ca un imparat si o imparateasa. Apartamentul de 167 de metri patrati cuprinde un salon generos, doua dormitoare, doua bai, un pat cu baldachin, o camera de pictura si una dintre cele mai ravnite privelisti – Gloriette si gradinile imperiale.
Concertul Orchestrei Palatului Schönbrunn
In fiecare zi, incepand cu ora 20:30 exista un concert de muzica clasica in interiorul Palatului, pe care chiar il recomand. Acolo unde Mozart a concertat in 1786, poti merge si tu acum, acompaniat de Orchestra Palatului Scönbrunn, aducand muzica clasica a lui Mozart si a lui Strauss direct in inima ta. “Le Nozze di Figaro”, “Die Zauberflöte”, “Don Giovanni”, arii populare de opereta, valsuri si polkas, precum si “Die Fledermaus”, “Der Zigeunerbaron”, “Donauwalzer” si pana la faimosul “Radetzkymarsch” vor face parte din aceasta calatorie auditiva. Biletele le poti achizitiona si online, de aici.
Sommernachtskonzert – Concertul o noapte de vara
O data pe an, de obicei la inceput de vara, are loc cel mai mare eveniment muzical, gratuit, in aer liber. Cea mai prestigioasa orchestra din lume, Orchestra Filarmonici din Viena este piesa principala din aceasta combinatie intre concert, film, balet, opera si opereta, intr-un joc acustic si vizual de neuitat. Alaturi de concertul de nou an – Neujahreskonzert, care este o referinta pentru iubitorii de muzica clasica si care este difuzat in intreaga lume, Sommernachtskonzert reprezinta al doilea cel mai mare eveniment muzical din Viena performat de Orchestra Filarmonicii din Viena.
Piata de Craciun Schönbrunn
Preferata mea, pentru ca este o piata de Craciun aerisita, unde ai loc sa te plimbi, sa savurezi un vin fierbinte condimentat, sa mananci bucate traditionale si sa cumperi cadouri realizate manual, de calitate, de artizani din diferite tari… si nu din China, cum e pe la alte targuri de Craciun. Aici am scris mai multe despre top cinci piete de Craciun din Viena, bineinteles, dupa umilele mele gusturi.
Cafenele si restaurante unde poti sa savurezi putintica tihna si un Melange traditional
Exista mai multe cafenele in Schönbrunn, printre cele mai aglomerate cu turisti sunt: Schönbrunner Schloßcafé, din dreapta intrarii in palat, Café Gloriette – din interiorul cladirii de pe deal Gloriette, Café Restaurant Kaiserpavillon – din interiorul gradinii zoologice, Schönbrunner Stöckl – exact langa intrarea Meidling.
Insa, daca doresti ceva inedit si ascuns, un secret bine pastrat de localnici, este Landtmann’s Jausen Station – ce apartine de lantul renumit de restaurante Landtmann, cel mai cunoscut fiind cel vizavi de Primarie/ Rathaus. Din pacate nu am gasit online o poza care sa ii faca cinste, dar este o oaza ascunsa in tot verdele din Schönbrunn, scaune colorate pastel iti aduc aminte de povesti din copilarie si de bomboane delicioase, atmosfera este una jazzy-bluesy-relaxanta, meniul este suficient de variat ca sa iti tina si de foame si de sete. Pe site-ul lor gasesti o harta a gradinilor Schönbrunn si locul acestei ascunzatori a bucuriei interioare, e destul de complicat de explicat traseul pana acolo, chiar daca il pot face si cu ochii inchisi.
Mai urmeaza si partea a II-a la acest articol, in care detaliez despre minunatiile ascunse in gradinile Schönbrunn, de la Orangerie la podgorii de vita de vie, de la fantani vechi la o piscina unde poti merge sa inoti, de la evenimente anuale care au loc aici si pana la cum sa faci sa te cazezi o noapte in Palatul Schönbrunn, asa ca un imparat si o imparateasa.
“Sunt un pescarus care nu apartine niciunei tari,
nicio plaja nu este casa mea, nu sunt atasata de niciun loc…
Doar zbor din val in val… libera.”
Sissi