Saptamana de saptamana primesc zeci, daca nu chiar sute de intrebari, legate de Austria. Raspund la fiecare cu drag si cu ce stiu (caci sistemul e complex, spetele sunt diferite), cand imi mai permite timpul acesta sadic. Majoritatea suna cam asa: “Buna, ne-am hotarat sa plecam din tara, nu mai suportam aici. O facem de dragul copiilor. Ce ne recomanzi?”.
Deseori stau si cumpanesc bine, ce sa recomand. Caci ce stiu eu, sunt un muritor de rand ce scrie din pasiune si iubeste sa ajute oamenii. Si nu stiu. Zero barat de idei. Caci totul e asa complex, si des, atat de des, depinde de determinarea, “foamea interioara” si dorinta de reusita a celui care doreste sa plece la mai bine. Cunosc oameni ingenunchiati, intorsi in tara si aruncand cu noroi in Austria. Si altii, care au plecat avand tot, venind aici si lucrand pe post de chelneri, dar doritori de reusita. Ce stiu, clar si fara dubiu, este ca totul necesita timp. In orice tara straina ai emigra, dureaza timp, peste un an, pana se aranjeaza toate. Daca acest buffer de timp ar fi mai des luat in calcul, de la inceput, cred ca am vedea mai multi oameni veseli nou-mutati prin tari straine.
Iata un top cu intrebarile pe care le-am primit cel mai des, selectate la mustata, precum si raspunsurile aferente:
1. Nu stiu germana, ce ma fac? O sa reusesc oare?
Primul meu sfat este ca, daca esti determinat sa te muti in Germania, Austria sau Elvetia, atunci germana devine o adevarata necesitate. Incepe din tara sa o inveti, chiar si cat de putin. Orice cunostinte de germana conteaza. De preferat sa fie mai mult, dar daca nu e timp, fa ceva cursuri, ia-ti un profesor privat, orice. Sa devina prioritate!
Exista nise de job-uri unde germana nu este numarul unul. Dar sunt foarte putine. In mediile din fabrici si personal hoteluri/restaurante/pensiuni (desi si acolo e nevoie macar sa intelegi ce ti se spune), in domeniul IT, call center-uri sau in firmele internationale ce au ca limba de baza engleza. Evident si bataia pe aceste job-uri este mai mare. Oricum ar fi, sigur exista loc pentru fiecare dintre noi. La unii dureaza o zi sa il gaseasca, la altii peste un an. Procesul de recrutare e mai lent aici, exista perioade de doua, uneori trei saptamani intre interviuri. Asa lucreaza austriecii, domol si bine.
Daca ajungi aici si vrei sa inveti limba, atunci pregateste-te sa coste mult. Sunt 12 module in total, de la A1 la C2, fiecare categorie avand 4 submodule. Deci ar fi un minim de 12 luni ca sa o inveti bine. Desi realitatea de la cursuri nu e intotdeauna cea de pe strada. In 12 luni iti dai drumul la vorba mai degraba, dar e nevoie de timp si multa practica ca germana sa se stabilizeze in constient si subconstient. Sunt deja publicate pe site doua articole in aceasta directie. Primul prezinta un top cu institutele si scolile incercate de mine. Al doilea, este o analiza complexa cu privire la toate variantele cunoscute mie (sigur mai sunt si altele) de a primi un curs de germana subventionat partial sau complet.
2. Ce sa fac ca sa imi gasesc chirie? Unde sa incep sa caut? E scump?
Si aici depinde. Acesta deja e un raspuns standard, caci urasc generalizarile. Poti sta intr-un apartament pe care il imparti cu alte 3 – 4 persoane si sa coste putin. Poti sa iti inchiriezi un apartament intr-un cartier mai rau famat si sa fie mai ieftin ca unul de unde vezi Schönbrunn-ul. Poti sa ai noroc sa cunosti pe cineva si sa ti-l dea direct, fara intermediari. Sau sa cauti ca la carte si atunci doua chirii ajung in buzunarul agentului imobiliar.
Cel mai detaliat articol pe aceasta tema este acesta, unde explic pas cu pas cum sa iti gasesti o locuinta cu chirie, dar aduc aminte si de importanta cartierului ales. Willhaben este de departe cel mai cunoscut site si printre cele mai folosite.
O alta varianta este sa iti alegi un agent imobiliar. Sunt multe firme de imobiliare, dintre care cea mai mare este Remax. Agentul cauta ceea ce iti doresti. In plus, daca gasesti ceva online care iti place, multi intermediaza programari si acolo, caci pana la urma va incasa 2 chirii. Pe care si le pastreaza integral, daca e o proprietate manageruita de el, sau 50% – 50% cu un al doilea agent imobiliar. Asa ca merita sa ai putina grija, e clar ca la inceput va dori sa te atraga la ceva ce are deja in portofoliul lui.
Un alt site cunoscut si sigur este Der Standard. Mai sunt cateva grupuri pe facebook, active si unde apartamentele sunt Provisionsfrei, adica nu sunt intermediate de agenti imobiliari, ci promovate direct de proprietar. Printre acestea pot mentiona Provisionsfreie Wohnungen, Wohnung Wien Miete, Wohnung frei in Wien si inca altele cu nume similare, poti cauta cu aceste cuvinte cheie.
3. Job-uri, job-uri, job-uri?
Mi-ar placea sa am o bagheta magica si sa scot cate un job din palaria de magician cand e necesar. Dar nu am. Ce pot oferi aici sunt cateva site-uri unde poti cauta locuri de munca. Mai toate sunt in germana, ce sa facem, austriecii sunt chiar foarte nationalisti. Si nu e gluma deloc.
Poti folosi Google Translate pentru a vedea ce se cere, macar pentru a-ti face o parere despre piata job-urilor la momentul actual. O alta varianta este sa cauti doar job-uri in engleza, dar lista se termina repede.
– Willhaben din nou, sectiunea de job-uri.
– De doua ori mi-am gasit job pe Karriere, este doldora de optiuni. Evident si numar mare de doritori. La unele job-uri se trimite CV-ul pe email, la multe dintre ele e necesar sa fie completat un formular online. Dupa 10 formulare consecutiv, e necesara o plimbare, altfel o iei putin razna.
– Pe site-ul online al ziarului Der Standard sau direct in ziar, la anunturile de job-uri. Intreaba la Tabak, de unde se cumpara ziarele aici, cand este ziua cu suplimentul de job-uri. Se tot schimba, de obicei este in weekend.
– Jobs.at este un alt site ce are cateva mii se job-uri disponibile. Nu l-am incercat niciodata, asa ca nu ma prea pot pronunta.
– Stepstone are de obicei job-uri mai multe pentru middle si top management, pe vremuri cerea si o taxa de inscriere, acusi nu mai stiu cum sta treaba. Merita verificat.
LinkedIn ramane o optiune, indiferent de tara in care doresti sa te muti. La sectiunea job-uri, paleta de oferte in engleza este mult mai mare. Ceea ce m-a socat acum sase ani, a fost sa descopar ca austriecii nu sunt foarte activi pe Linkedin, deoarece mai este o platforma, numita Xing, cu acelasi scop ca si LinkedIn. Aproape orice austriac sau german are profil aici, asa ca merita sa iti faci si tu unul, daca nu ai inca. Si aici se pot gasi job-uri postate online.
Din experienta mea si nu numai, ai mai multe sanse sa ajungi la interviu daca aplici cu un CV in limba germana, decat unul in limba engleza. Doar asa, de stiut!
4. Daca vrem sa ne mutam cat mai repede, care sunt pasii de urmarit?
Aici exista doua solutii. Daca esti determinat pana in panzele albe sa reusesti, atunci as incepe cu chiria. De obicei contractul se semneaza pe o durata de trei ani. Si in Austria contractele chiar sunt respectate, nu ca la noi, de pleci cand vrei, cum vrei! Mai ales ca, de obicei, se achita si 2 – 3 luni chirie ca depozit, care se restituie abia dupa ce pleci din apartament. Nu ca la noi, unde se considera ultima luna de chirie si nu depozit. Si, credeti-ma, ca daca orice in apartament nu e cum a fost cand te-ai mutat, isi pastreaza o parte din bani pentru reparatii, calculate la cost de Austria. Apoi as continua cu job-ul. Si apoi restul: card de sanatate Ecard, gradinita sau scoala pentru copii etc. Dar, este nevoie sa ai ceva bani pusi deoparte daca alegi aceasta solutie.
Daca nu esti foarte convins ca vrei sa prinzi purici pe aici, atunci mai bine incepi cu job-ul si stai temporar pe la prieteni sau apartament inchiriat pe termen scurt (AirBnb, booking… e scump oricum!). Sansele de reusita sunt mai mici decat in primul caz, pentru ca oricand ai o zi proasta, iti iei geamantanul si pleci dezolat.
Oricum ar fi, daca iti gasesti chirie cu contract si locuiesti in Austria, atunci acestia sunt urmatorii trei pasi obligatorii ce trebuie urmati in maxim trei luni de la mutare, altfel amenda scrie pe tine.
6. Nu stim daca sa luam si masina cu noi. Ce parere ai?
Eu nu am masina personala, asa ca intotdeauna imi e greu sa raspund la aceste intrebari, nedorind sa dezinformez. Un prieten m-a ajutat cu ceva date, pe care le-am cumulat in acest articol!
Mai mult de atat recunosc ca nu stiu.
7. Cardul de sanatate? Nimeni nu ma intreaba de fapt de acesta, dar il mentionez aici pentru ca este tare important.
Ecard-ul este cardul de sanatate austriac, aproape la fel de important ca Social Security Number din America sau ca CNP-ul din Romania. Aici un articol in engleza, mai detaliat.
Cei care se muta aici cu job-ul, vor primi automat card-ul, valabil in intregul sistem de sanatate austriac. Hurra! Prin el, pot asigura sotia, sotul sau copii de pana la 21 de ani, achitand pentru acestia o suma de bani, calculata in functie de venit.
In schimb, daca nu ai un job, atunci se poate face un Ecard, platind in jur de 104Euro/luna (suma nu e sigura, asa am auzit la o prietena care si-a facut, merita verificat). Sau asigurare privata pana la gasirea unui job, prin care Ecard-ul se primeste automat, gratuit.
8. Ce facem cu copii? Putem sa ii inscriem la gradinita acolo?
Cu gradinita este o poveste care suna cam asa, a cerc vicios. Este nevoie de Ecard pentru a solicita de la stat Kindergartennummer (numar de gradinita se traduce ad literam), obligatoriu de notat in orice formular de inscriere. Acesta va veni prin posta in maxim o saptamana.
De aici se despica drumul in doua, spre o gradinita privata sau publica.
Pentru gradinitele private, de obicei se suna, se aranjeaza o programare pentru a vizita gradinita, se completeaza un formular si apoi esti instiintat (fie pe loc, fie ulterior) daca primesti loc sau nu. Desi austriecii sunt corecti, aleg si ei ce isi doresc. Imi aduc aminte prima vizita la directoarea gradinitei fiicei mele. Mi-a facut o parere buna de la inceput, putin cam unsa cu prea multe alifii pentru gustul meu, totusi. A ramas ca ma suna in 2-3 luni cand se ia decizia. Am simtit eu ceva nelalocul lui, asa ca i-am propus sotului sa mai merge o data si sa tragem sireturile mai strans. Am discutat, i-am zis din nou de intentiile noastre serioase, ne-a cantarit ca pe rosiile din galantar si soc, ne-a oferit pe loc sa incepem intr-o luna. Na, iaca, deci se poate si asa! Pe ce se pune accentul in ochii austriecilor: sa va luati o haina curata pe voi, dar sa nu epatati (da tare rau in Austria, oriunde); job-ul, firma la care lucrezi si salariul; prima impresie, atat de greu de schimbat apoi. Poti merge linistit sa inscrii copiii la cat mai multe, pentru a creste sansele de reusita. Suma lunara variaza intre 100 – 300 Euro, cu masa calda inclusa la pranz.
Gradinita publica. Oh, ce epopee! Doar in noiembrie si decembrie ale fiecarui an se depune la stat formularul de inscriere la ce gradinite doresti sa duci copilul, pentru anul urmator in septembrie! Deci aici merita sa va faceti temele din timp! Apoi statul te instiinteaza daca primesti loc sau nu, deseori este nu, dar merita incercat! Au intaietate familiile de mame singure, familiile cu venituri mici etc. Gradinitele de stat sunt gratuite.
9. Unde pot sa cunosc persoane din mediul internatinal pentru a relationa?
Cel mai mare si cunoscut site se cheama InterNations, cu sloganul “connecting global minds“. Este necesar sa iti faci un cont, gratuit, si din acel moment primesti informatii cu privire la toate evenimentele si intalnirile organizate de ei. Daca doresti sa devii membru si sa ai acces la aceste evenimente, atunci se achita o taxa modica anuala. In general este un mediu business, cu oameni de calitate, educati, orientati spre networking. O data pe luna are loc o petrecere InterNations unde vin chiar si cateva sute de persoane, atat expati, cat si localnici. In principal se vorbeste engleza si germana.
Daca esti femeie, e un grup de facebook sub numele de Women of Vienna. Se posteaza deseori intrebari, se mai anunta apartamente vacante, se fac intalniri de cateva ori pe luna.
Pe langa acestea sunt alte sute de cluburi sau grupuri, in functie de afinitati, domeniul de activitate, sportive, business, dedicate limbilor straine si practicarii lor, pentru expati, pentru localnici, pentru diplomati etc.
Cam acestea au fost intrebarile top ce au sarit in mintea mea la o prima analiza. Poate in timp, daca vad ca apar si altele recurent, o sa mai apara si un “volum 2”.