Am trait in aceasta viata mai multi ani stiindu-l pe Marius decat necunoscandu-l. Deja s-au adunat 16 ani de prietenie si sper sa se adune inca si mai multi.
Intr-o zi, stiind ca lucreaza in cadrul armatei, am ramas surprinsa sa aud ca s-a hotarat, alaturi de doi prieteni, sa isi deschida o sala de fitness, in paralel cu serviciul full-time. Dar asa cum il cunosteam… super, mega pasionat pana in maduva oaselor de sport, nutritie si sanatate… mi s-a parut a fi o idee geniala. Caci ce este mai implinitor decat a-ti asculta vocea interioara, a-ti aduna tolba cu pasiuni si a face din asta si o afacere, care are un impact pozitiv asupra atator vieti!
Asa a luat nastere CrossFit Groove Bucuresti, locul unde simti ca scuzele raman la usa, determinarea isi scoate privirea speriata si simte ca, alaturi de atata sustinere si sportivi, va trebui si ea sa isi dovedeasca ascutimea.
Marius este Capitan in Armata Romaniei si, in plus, un trainer de care nu poti sa fugi sub nici o forma. Cu antrenament militar in sange este direct, la obiect, nu te scapa din ochi cand vine vorba de numarul de flotari, iar, in acelasi timp, combina partea tehnica a exercitiilor cu doleantele tale in privinta geometriei corpului.
Nu stiu cum sunteti voi, dar eu rareori ma motivez sa fac exercitii acasa de bunavoie si nesilita de nimeni. Nu stiu cum, dar, de fiecare data, intervin urgente peste urgente :)) Asa ca, eu fiind in Austria si Marius in Romania, am pus la cale un plan de training, l-am rugat sa fie tiran cu mine, adica sa ma tina sub stricta observatie. O data la doua zile imi trimite noile exercitii ce trebuie sa le fac si ma bucur ca, deja de cateva luni, reusim sa punem acest plan in aplicare. Dar, daca as fi in Romania… ptiu… ce as mai colinda pe la Clubul CrossFit Groove!
Iata un interviu cu Marius, bunul meu prieten de o viata.
1. Cum ti-a venit ideea de a te implica intr-o sala de CrossFit?
Din dorinta de a vrea mai mult, de a fi mai mult, de a-mi depasi limitele impuse de mine si de ceilalti. Mai simplu spus, iubesc sportul și îmi plac provocarile. Asa a rezultat combinatia ideala pentru punctul de plecare. Cred ca a fost si momentul potrivit, deoarece invitatia a venit din partea asociatului meu actual. Invitatie pe care am acceptat-o fara sa clipesc.
2. Ce are diferit antrenamentul CrossFit in comparatie cu celelalte tipuri de training? Care sunt avantajele si dezavantajele acestui tip de training?
Omul este din natura un animal social, spunea Aristotel. Cel mai important aspect al acestui sport este sentimentul de apartenenta la un grup. Un grup care promoveaza, mai intai de toate, valori umane pozitive. Adica un mediu propice pentru dezvoltare. Ca dezavantaj principal as spune ca este usurinta cu care se obtine o diploma de instructor de CrossFit. Din fericire, instructorii nostri au experienta si pregatire anterioara, iar diploma actuala e doar un aport in plus.
3. Povesteste-mi de tine, care este relatia ta cu sportul, de unde provine aceasta pasiune? Cand vorbesti de sport vad ca iti sclipesc ochii.
Sclipirea din privire este mereu prezenta, doar ca stralucește cu intensitati diferite. Pun pasiune in tot ce intreprind, dar cred ca in acest domeniu este datorita endorfinelor eliberate pe timpul unui antrenament. Glumesc si… nu prea. Povestea a inceput in colegiul militar, cand am fost selectionat de antrenorul de atletism, domnul col(r) Moldoveanu Ilie, sa dau o proba la 400 de metri. Spre marea surprindere a tututor am obtinut un timp peste asteptari si acest fapt a dus la selectionarea mea in echipa colegiului. De atunci nu am mai incetat sa fac sport si cred ca, intr-o mare masura, dumnealui i se datoreaza aceasta pasiune.
4. Care sunt principiile de baza ale unui antrenament de succes?
Principiul numarul unu: Iubeste sportul.
Principiul numărul doi: Iubeste persoanele pe care le antrenezi. Daca iti place sa lucrezi cu oamenii, totul vine de la sine.
5. Imi aduc aminte ca te-am rugat la un moment dat sa imi dai un antrenament pentru o luna si mi-ai explicat ca nu se poate. De ce nu este recomandat acelasi tip de antrenament pentru o perioada mai lunga de timp?
In primul rand pentru ca ar fi teribil de plictisitor. Si antrenamentul se plictiseste la un moment dat, ce sa mai spunem de tine?
6. Cum creezi progamul de training pentru fiecare client de al tau? Pe baza a ce?
Pe baza a ceea ce este fiecare.
7. Sa presupunem ca eu nu am facut sport aproape deloc in viata si as dori sa slabesc vreo 15 kilograme. Ipotetic vorbind. Ce imi recomanzi sa fac? Care sunt primii cinci pasi cu care e absolut necesar sa incep?
1. Vointa
2. Determinare
3. Timp
4. Un mediu propice de antrenament
5. Echipament potrivit
8. Ce le recomanzi femeilor insarcinate? Au voie, nu au voie sa se antreneze? Parerile sunt atat de diferite de la doctor la doctor. Care este opinia ta? Ce este important de tinut cont in fiecare trimestru?
Nu sunt specialist in domeniu, dar toate situatiile cu care m-am confruntat pana in prezent indica beneficii clare ale sportului atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Totul depinde si de starea medicala a persoanei insarcinate si de trimestrul de sarcina. In general, daca isi asculta cu atentie instinctul (si la o viitoare mamica acesta este foarte pronuntat), vor sti cu siguranta care le este limita. Dar este esential sa ai o relatie foarte apropiată cu propriul corp, ale carui semnale tu stii sa le interpretezi cel mai bine.
9. Stiu ca instruiesti si membri ai armatei Romaniei. Cum difera un astfel de antrenament de trainingul creat pentru o persoana ce face sport de 2-3 ori pe saptamana?
Scopurile difera, insa metodologia de predare si pregatire sunt aceleasi. As spune ca in armata este de datoria noastra sa fim pregatiti fizic si mental, in schimb in partea civila aceasta reprezinta o alegere individuala.
10. Care sunt pasiunile tale in viata? Ce te implineste?
După cum am mai precizat, pun pasiune în tot ceea ce fac. Cel mai important pentru mine în prezent este sportul. Cea mai mare implinire pentru mine este sa ajut cat mai multi oameni, atat la serviciu, cat si prin antrenamentele din cadrul Clubului nostru. Partea materiala este pe locul doi, bucuria si implinirea de a aduce schimbari, in viata celor din jurul meu, este de neegalat.
11. Daca ai ajunge ca Robinsoe Crusoe, izolat pe o insula, ce obiecte ai lua cu tine?
Nimic. Mediul militar m-a învățat cum sa supravietuiesc in situatii-limita si antrenamente stiu sa fac fara echipamente aditionale. Îmi este suficient bagajul de informații.
12. Care este secretul unui antrenament de succes si cu rezultate rapide?
Nu există antrenament de succes si cu rezultate rapide. Nu cred in rezultate peste noapte, deoarece acestea nu sunt de durata. Cred in ideea de a ne antrena pentru viata.
13. In drumul spre un trup atletic exista intotdeauna si poticniri. Care sunt cele mai mari obstacole intalnite in colaborarea cu membrii clubului tau?
Eu nu promit rezultate minune, iar uneori oamenii cauta cu ardoare aceste scurtaturi. Insa, prin discutii si exemplu personal consider ca reusesc sa-i readuc pe calea spre evolutie personala.
14. Cum te motivezi? Ce iti spui si ce faci ca zi de zi sa te antrenezi macar o ora?
Mai bine ma intrebai cum ma motivez sa nu ma antrenez intr-o zi. Si in ziua de pauza tot imi gasesc ceva de facut care implica miscare.
15. Care sunt citatele tale preferate in domeniul sportului, pe care le spui clientilor tai?
La momentul de fata imi vin in minte doua:
“Mintea este cel mai puternic instrument. De unde cedează corpul, preia vointa.”
si
“Strive for progress, not perfection.”
16. Pe ce pui accentul intr-un antrenament personalizat pentru femei versus barbati? De ce?
Recunosc faptul ca experienta mea militara nu prea m-a lasat sa fac diferenta, insa usor-usor realizez ca e foarte important ca explicatiile sa le transmit pe alt ton. Femeile sunt mai sensibile.
Pentru cei curiosi sa afle mai multe detalii, aici site-ul oficial.
Intotdeauna regreti doar antrenamentele
pe care NU le-ai facut!