Now Reading
Interviu #14 – Soprana Rodica Vica. Viata cu mine este o piesa de teatru.

Interviu #14 – Soprana Rodica Vica. Viata cu mine este o piesa de teatru.

Stars in the Sky. Asa se numea email-ul pe care tocmai il primisem.

Intr-o nanosecunda, gandul mi-a fugit la citatul care mi-a devenit motto o jumatate de viata: “Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars.” (Tinteste spre luna. Chiar daca nu reusesti, vei fi printre stele.). Intre timp s-a transformat in “Totul e posibil!”.

Chiar ca totul era posibil. Eram invitata la un concert unic in lume, de cantece de leagan. Cantate in opt limbi straine… de aceeasi persoana. Am ajuns la Musikverein, din inima Vienei, intr-o seara tarzie si geroasa de noiembrie. Cerul era impanzit de stele, iar luna era plina. Plina de tot. Din primul rand, am avut marea onoare sa o privesc pe Rodica Vica, marea soprana a Romaniei, in plina actiune. Si ce actiune! Mimica, gestica, o voce de neegalat… ce imi facea celulele, atomii si subatomii sa vibreze in moduri inca nestiute. Cred ca si peretii vibrau!

Stelele ne-au adus aproape si, ulterior, am devenit prietene. Am baut cateva cafele si am povestit mult, mult despre viata. E o fire calda si inimoasa, dar simti ca multa ambitie si determinare ii e tivita prin dantela fiintei. Si, oho, ce poveste de viata are! Oare destinul a gasit-o pe ea sau ea l-a gasit pe el?

Dar mai bine las interviul sa vorbeasca de la sine… ca “vocea ei” sa rasune din spatele cuvintelor.

1. Cum ajunge un copil de gradinita din Ploiesti soprana de calibru international, la doar 20 si un pic de ani? Cum a fost calatoria ta in a deveni o soprana cunoscuta in Romania moderna?

Drumul a fost unul pe cat de imprevizibil, pe atat de previzibil :). Am avut parte de educatie muzicala inca de la trei ani si jumatate, facand parte din colectivul de elevi al Palatului Copiilor, unde am putut sa experimentez tot ce era posibil in mediul artistic: muzica, dans, teatru, pictura, invatarea limbilor straine. Chiar si … karting :))).

Tot ce am experimentat atunci s-a transformat, mai tarziu, intr-un mod de viata. Vezi tu Alyyy, toate aceste arte de care iti povestesc se intrepatrund in aceasta minune a lumii si anume Opera. La varsta de sapte ani am fost admisa la Colegiul de Arta “Carmen Sylva” din Ploiesti unde am urmat studiul viorii, al pianului, iar, mai apoi, la liceu, canto clasic. Am urmat studiile universitare la Bucuresti, unde am intalnit-o pe cea care mi-a schimbat viata total, pe mentora mea, soprana Eleonora Enachescu. Din pacate nu mai este printre noi, dar, de fapt, este mereu alaturi de mine.

2. Lumea are tendinta sa imparta oamenii de succes in cei care au talent si cei care au noroc. Eu cred ca totul depinde de disciplina, dedicare si munca, adaugate la talentul natural. Care crezi ca este raportul intre talent si munca in domeniul muzical si in viata ta personala?

Cum spui si tu, si eu cred foarte mult in disciplina si dedicare! Cel putin asa functioneaza la mine. Cred ca foarte multi se nasc cu talentul de a canta, dar foarte putini sunt dispusi sa isi sacrifice o mare parte din viata pentru a cultiva acest talent. Cultivarea lui se poate realiza doar prin foarte, foarte multa munca si timp acordat.

3. Vocea, vocea, vocea! Painea ta. Baza vietii tale ca soprana. Ce faci sa o pastrezi “intreaga”?

Ma antrenez aproape zilnic, adica studiez toate repertoriile pe care le pregatesc pentru proiectele viitoare si inca ceva in plus. De asemenea, vocea este un transmitator vibrant al sufletului, asa ca fac tot ce tine de mine sa-mi hranesc sufletul cu frumos, cu arta, cu relatii personale sanatoase, cu calatorii (in timpul scurt dintre proiecte), cu carti bune (si cate sunt!!). Stii care e partea interesanta Alyyy? De mult s-a observat la cantaretii de opera ca aceste vibratii se schimba in functie de starea lor de spirit. Mi se pare de-a dreptul fascinant! Si da, mi s-a intamplat si mie sa observ pe propriile inregistrari, din spectacole, schimbari de timbru vocal datorate sau cauzate de starea mea de spirit din momentul respectiv.

4. Tinerii din zilele noastre vor sa devina CEO, cantareti R&B, fotografi, PR-isti si mai stiu eu ce. Mai rar auzi pe cineva dorind sa devina dirijor sau soprana. Ce te-a determinat pe tine sa alegi aceasta cale?

Uitandu-ma retrospectiv, mi-am dat seama ca alegerea, practic, nu a fost a mea :). Mie mi s-au expus mai multe arte, iar eu am spus ca vreau sa fac muzica pentru ca imi aducea cele mai multe satisfactii! Si da, inca imi aduce cele mai multe satisfactii in viata.

5. Ce te inspira? Ce te misca? Ce te motiveaza, dincolo de muzica clasica?

Oamenii, iubirea dintre noi si intalnirile decisive din viata mea. Cateodata pic pe ganduri (de cele mai multe ori in avion fiindca acolo am mai mult timp de contemplat) si incerc sa fac un exercitiu de imaginatie in care reflectez la cum ar fi fost viata mea fara oamenii din viata mea?…

NU ar fi fost viata mea.

6. Daca ai fi un biscute, de care ai fi? Cu ce aroma?

Cu aroma de CARAMEEEEL clar!

7. Daca ai fi un copac, de care ai fi si in ce tara ti-ar placea sa cresti?

Manuka, deci in Noua Zeelanda. Manuka este buna prietena a cantaretilor de opera :). Mierea de manuka este un antibiotic natural care ne pazeste de tot felul de virusi si inamici (inchipuiti cateodata) :))).

8. Ce sentiment te cuprinde cand esti pe scena Operei si lasi muzica, notele, trairile sa ajunga la public?

Sunt multe! Si de cele mai multe ori, nu sunt niciodata la fel. Emotiile sunt, practic, schimbul nostru de energie catre si dinspre public si ele difera, asa cum atat eu cat si publicul meu nu suntem niciodata la fel, traim mereu momente diferite, zile diferite, experiente diferite. Acesta este si unul dintre motivele pentru care ador ceea ce fac, pentru ca niciodata un spectacol nu seamana cu altul.

9. Cate ore studiezi zilnic? Cat timp te pregatesti pentru un rol si ce implica aceasta pentru tine?

Nu stau niciodata cu ochii pe ceas, dar, cu siguranta, sunt cateva ore bune!

Inainte de a incepe studiul practic, imi place si sunt foarte curioasa sa aflu in ce context a fost scrisa lucrarea respectiva. Nu pot sa incep si nici nu pot sa imi imaginez un rezultat final fara a descoperi geneza lucrarii/rolului, ce l-a inspirat pe compozitor sa compuna de asa maniera, de unde vine personajul respectiv, de ce actioneaza intr-un anume fel, care este deznodamantul etc. Este vorba, practic, de o cercetare care imi face o placere nebuna si care de multe ori ma tine treaza ore intregi.

10. Daca ai castiga maine la Lotto un milion de dolari, ce ai face cu ei?

As deschide un orfelinat de copii in care sa se studieze muzica si arta. Dar nu voi astepta pana castig la Lotto, sper ca la un moment dat sa pot face asta din veniturile proprii.

11. Care este cel mai arzator vis al tau, ca femeie si ca soprana de succes?

Sa ma auto-depasesc zi de zi pentru si pana a ajunge sa cant. Si sa impartasesc iubirea mea pentru muzica si pentru profesia mea cat mai multor oameni, din toate colturile lumii, pe cat mai multe scene ale lumii. In acceptiunea mea, asta se poate intampla doar daca voi concura mereu cu mine (si doar cu mine) si daca astazi pot fi mai buna decat ieri si mai putin buna decat maine.

12. Care sunt hobby-urile sau pasiunile care iti incarca bateriile, in afara de muzica?

Vizitele la muzee, dialogurile interesante si revelatoare, timpul de calitate cu familia si prietenii.

13. Care sunt locurile tale preferate din Viena? Dar din Bucuresti? (stiu eu ca tu cunosti locuri faine, faine de tot).

In Viena, imi place mult sa merg la Konzerthaus si la Opera, la M.A.K, la Salon Plafond, in Biblioteca Nationala Austriaca. Cafenele si restaurantele preferate sunt in Ferstel Passage, Das Loft, Gerstner, Hansen, iar, pe timpul verii,  Lamée Rooftop.

In Bucuresti, iubesc sa savurez Galeriile Artmark, Ateneul Roman, Gradina Verona, Energiea, Carturesti Carusel, Vatra (pentru mancarea traditionala romaneasca).

14. Care sunt rolurile sau ariile/cantecele pe care le canti cu cel mai mare drag? Si ce gen de muzica preferata ai in afara repertoriului clasic sau de opera?

De indata ce abordez un repertoriu nou, ma apuc, cu sarguinta, cum iti povesteam si mai sus, mult mai devreme sa cercetez tot ce gasesc despre el. Prin descoperirile pe care le fac, personajele sau programele de concert se ataseaza ireversibil de mine, fara a putea sa mai fac diferenta intre ele. Se lipesc de mine ca un nou strat de piele si le simt ca pe un atasament organic. In afara repertoriului clasic sau de opera ascult foarte mult jazz sau soul.

15. Cat de important este sa ai un mentor in domeniul muzical?

Este VITAL!!! La 19 ani am intalnit-o pe Eleonora Enachescu care mi-a fost alaturi in cariera aproape 12 de ani. Dupa disparitia ei, tot ce am invatat de la ea a ramas acolo, intiparit parca in ADN-ul meu.

16. De unde a izvorat ideea noului tau proiect de cantece de leagan, Stars in the Sky? Si cum ati ales melodiile, pentru ca, in concert, se simt ca o calatorie prin intreaga lume? Pornesc tiptil din Japonia ajung in Spania, Austria si apoi poposesc in Romania?

Personalitatea mea este una vulcanica si temperamentala, iar, la un moment dat, am simtit nevoia sa ma linistesc si asa s-a nascut acest proiect extrem, de atmosfera si intim. Datorita modului meu de viata, mereu pe drumuri, intre doua sau mai multe tari, aceste experiente m-au ajutat sa cunosc diferite civilizatii. Prin acest proiect de cantece de leagan, cantate in opt limbi straine apartinand a 13 nationalitati, am putut observa, foarte edificator, importanta primelor informatii muzicale primite de bebelusi prin textele cantecelor de leagan. De cele mai multe ori, prin felurite imagini descriptive sau situatii sociale.

Este, intr-adevar, un proiect multicultural si UNIC in lume. Unicitatea acestui proiect o aduce formula de duo voce si titera austriaca, nemaifolosita pana acum pentru un astfel de proiect. Partenera mea de duo este Barbara Laister – Ebner, de nationalitate austriaca, pe care am descoperit-o in 2018 urmarind Concertul de Anul Nou din 2018 alaturi de Filarmonica din Viena si Riccardo Muti la pupitrul dirijoral. Barbara canta la o titera clasica vieneza cu 42 de corzi, instrument ce a devenit in 2017 patrimoniu UNESCO al Austriei.

Cantam si “Stele-n cer” de Eminescu, ca omagiu adus culturii romanesti.

17. Daca fanii tai si-ar aminti un singur lucru legat de tine, care ar fi acesta?

Eu am o relatie foarte stransa cu cei care vin la spectacolele mele sau cei care imi urmaresc activitatea in mediul online. Recunosc, platformele de socializare ne sunt de mare ajutor, reusind sa ne tina mereu bine conectati prin mesajele pe care ni le trimitem reciproc. Deci, pentru a-ti raspunde la intrebare: relatia stransa pe care o avem si o dezvoltam mereu.

18. Ce sfat ai oferi unui copil care viseaza sa devina cantaret/cantareata de opera?

Sa nu renunte niciodata la visul lor, oricat de greu si anevoios este drumul pe care au pornit. Satisfactiile nu vin imediat. Dar si cand apar, bucuriile unui artist nu pot fi egalate cu nimic, cel putin, nu din punctul meu de vedere.

19. Daca nu ai fi soprana ce alta carare profesionala te-ar fi entuziasmat sau ti-ar placea sa urmezi?

Prin profesia mea deja existenta, interactionez foarte mult cu oamenii, atat pe scena, cat si in fata scenei, cu publicul. Este mereu un schimb de energie umana incredibila si, de cele mai multe ori, revelatoare. Probabil, tot o profesie in care sunt implicati multi oameni.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top