Now Reading
Interviu #1. Povestea adevarata si plina de motivatie a Melindei, care vorbeste 8 limbi straine fluent, precum maghiara, rusa, bulgara, greaca…

Interviu #1. Povestea adevarata si plina de motivatie a Melindei, care vorbeste 8 limbi straine fluent, precum maghiara, rusa, bulgara, greaca…

Am cunoscut-o pe Melinda la un curs si mi-a fost draga de la prima vedere. Ne-am hotarat sa luam cina impreuna si sa impartasim povesti de viata la un pahar de vin. Cu mine vorbea in romana, cu chelnerul in maghiara, cu prietenul ei la telefon in germana si la curs in engleza. Asa ca a mea curiozitate a prins curaj si nu m-am putut abtine sa nu o intreb cate limbi straine stie si cum le-a invatat.

Asa s-a dezlantuit povestea ei magnifica, ce reprezinta o constanta sursa de inspiratie pentru mine si o nestemata de motivatie care ne dovedeste ca totul e posibil, cand e investita consecventa, determinare si munca, multa munca.

Nascuta la Timisoara, a invatat romana si maghiara ca limbi materne. Germana s-a adaugat rapid pe lista, inca din clasa a doua, ramanand o constanta pana in ziua de azi. S-a mutat la Viena acum 8 ani, iar discutiile cu prietenul ei in aceasta limba au ajutat-o sa si-o perfectioneze. Vorbeste uimitor de frumos si corect gramatical in germana, ceea ce, credeti-ma pe cuvant, nu este chiar asa o treaba usoara.

In paralel, inspirata fiind de faimoasele desene animate de pe Cartoon Network si de filmele cu subtitrare, engleza si-a facut culcus si ea in viata Melindei, fiind exersata mai tarziu foarte mult cu colegii de birou si partenerii, cu prieteni si prin calatoriile ei prin lumea mare.

Intr-o zi, la serviciu, seful a venit la ea si a intrebat-o daca “vrea” sa invete bulgara, pentru ca se ocupa cu managementul transportului si logistica pentru zona Grecia-Bulgaria-Romania. Timp de doi ani, de doua ori pe saptamana, mergea dupa serviciu la cursurile de bulgara, avand teme pentru alte doua seri. Si asa s-au scurs cei doi ani, cu program incarcat si multa munca, sarbatoriti in final cu doua saptamani de curs individual intensiv in Bulgaria, de cate 6 h/zi de conversatii si exercitii de gramatica.

Pentru ca ii placea foarte mult italiana, s-a decis sa o invete, de dragul inimii ei. Asa ca timp de doi ani, dupa acelasi model ca si pentru bulgara (seminarii dupa serviciu, de doua ori pe saptamana, teme pentru acasa, curs intensiv de jumatate de luna finalizat in Florenta), a reusit sa faca progrese uimitoare si sa ajunga la un nivel fluent de vorbit si scris aceasta limba romanica.

Fiind pe val si vazand ca rusa este “la moda” si “bine de stiut”, fata noastra a inceput sa tatoneze si invatarea acestei limbi. Si, desi pare ca povestea se repeta, de fapt e un traseu de dezvoltare personala exponential. Trezit de data aceasta la 5:00, dis-de-dimineata, mers la cursul de rusa pentru a deprinde tainele alfabetului chirilic de la 6:30, de doua ori pe saptamana, pana la 8:00, apoi lucrat la birou 8-9 h zi de zi etc. Dar, a reusit! Si la finalul celor doi ani a plecat intr-o calatorie in Rusia, unde a stat la localnici acasa si a vorbit incontinuu in rusa pentru a o “fixa”, cum spune ea plina de energie.

Eu personal m-as fi oprit aici sau poate mai curand, altii nici nu s-ar fi apucat… dar Melinda a continuat.

Intr-una dintre delegatiile in Grecia, neintelegand NIMIC cu 7!!! limbi straine in cap, s-a “enervat” si a decis sa invete si aceasta noua limba, pentru a fi in stare sa inteleaga ceva in viitoarele calatorii pe acolo. Pasionata atat de patria zeilor din Olimp, cat si de muzica plina de viata de acolo, si-a cautat un profesor privat si de doua ori pe saptamana, era la el acasa inainte de rasaritul soarelui, la 4 am (da! chiar e 4 am, nu e o greseala de ortografie), pentru a scrijeli noi litere de alfabet si pentru a-si urma entuziasmul nou trezit. S-a indragostit de limba greaca, inima-i vibreaza cand o vorbeste si i se potriveste de minune. Incepe sa si semene fizic cu o grecoaica din antichitate, cu parul ei brunet si ochii plini de foc. Cursurile de greaca s-au incheiat, de aceasta data, in doar 9 luni!

Viata afla ea cumva cand cineva paseste pe drumul ce rezoneaza cu sufletul lui, asa ca Melinda mea draga a fost promovata, pentru a se ocupa direct de Grecia… avand acum sansa de a pleca in delegatii prin Grecia sau in vacante pe insulele dionisiace si paradiziace. Firea ei calda si prietenoasa a ajutat-o sa isi faca multi prieteni noi acolo, cu care vorbeste zilnic pe Whatsapp si Skype doar in greaca. La Viena frecventeaza petreceri si evenimente ce se tin in diferite limbi, pentru a le vorbi cat mai des, caci ce nu se foloseste, tinde sa fie dat uitarii.

Am intrebat-o care sunt cele mai importante trucuri sau metode prin care ea a reusit sa invete toate aceste limbi. Iata raspunsul ei:

“Pentru cei ambitiosi si determinati sa investeasca IN EI, fiecare limba straina e o usa deschisa, o lume intreaga, pe care nimeni niciodata nu ti-o poate lua. Trebuie sa stii ce valoare ai tu pentru tine, pentru ca o limba straina sa devina o prioritate si pana la urma sa te pui cu c…u pe scaun si sa o inveti. Timpul este infinit. Este vorba doar de prioritati.”

Oricum, vor fi multi care vor spune ca Melinda are talent, iar ei nu. Da, are, asa talent, cum fiecare este talentat la ceva anume. Altii vor afirma ca Melinda a invatat la serviciu si a primit sustinere, ei nu isi permit asa ceva. Da, a folosit oportunitatile aparute in cale, dar ea singura a trebuit sa parcurga acest drum! Sigur, vor fi voci care vor mai gasi motive si scuze, dar celor ce vor dori cu adevarat sa invete o limba straina, nimic nu le va sta in cale. Nimic!

Si inca un detaliu semnificativ, Melinda are doar 30 de ani! Cine stie ce mai urmeaza in urmatorii 30 de ani din viata ei!

De cand m-am mutat in Austria, cu greu gasesc imigranti care sa vorbeasca doar doua limbi straine, majoritatea se descurca sa manuiasca extrem de bine trei, patru, cinci sau mai multe limbi internationale. Ei sunt competitia pe piata muncii din viitor, iar cei ce se lauda ca stiu engleza, se vor trezi la un moment dat, cam tarziu, ca este insuficient. Engleza a devenit deja o pura necesitate.

Dar va spun atat! Cine vrea cu adevarat ceva… va reusi!!!

Cine nu… va gasi scuze, motive, solutii pentru a amana. 

Si vor trage de timp, pana cand…

timpul nu va mai trage de ei.

Sursa foto 

Cele mai de suflet invataturi primite de la parintii mei in 31 de ani
Wow! Trucuri simple de a impacheta hainele dintr-un troler de cala intr-un simplu rucsac! Este impresionant acest video scurt, de 1min23sec!
View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top