In fiecare zi ne ciocnim de discrepanta dintre civilizatie si natura, dintre zgarie-nori si paduri luxuriante. Cum ar fi daca am putea sa combinam cele doua elemente? Cum ar fi daca pe acoperisul cladirilor am avea gradini? Cum ar fi sa ne bucuram de cafea pe terasa blocului in care locuim, sub copaci adevarati?
In mijlocul Europei pitoresti, intre Italia, Germania, Cehia, Slovacia, Slovenia si Elvetia, se gaseste o tara mica, mica de tot – Austria. Se spune ca “Esentele tari se tin in sticlute mici.” si la fel este si pentru Austria. Milioane de turisti, ce ii trec granitele an de an, exploreaza micile strazi labirintice din centru, se bucura de faimosul Melange in traditionalele cafenele austriece, sunt uimiti de arhitectura unica in lume, descopera muzee pline de tablouri celebre, ehe! si lista e lunga!
Ceea ce nu trebuie ratat este faimoasa Hundertwasserhaus. In 1977 primarul Leopold Gratz l-a invitat pe controversatul arhitect Hundertwasser sa creeze un proiect unic pentru o cladire rezidentiala. Arhitectul Josef Krawina l-a ajutat pe Hundertwasser sa isi transpuna toate ideile in realitate, iar cladirea a fost inaugurata si prezentata in 1986 ca avand un design in conexiune cu natura. Hundertwasserhaus are 14 balcoane si terase pline de copaci si gradini, pentru care s-au adus peste 900 de tone de pamant. Aceasta cladire vizionara este nu doar o minunata mostenire arhitecturala, dar si o dovada ca se pot construi cladiri sustenabile, in armonie cu natura, cu un buget redus.
Cine e acest nenica Hundertwasser, te intrebi probabil!? “Fara indoiala, Hundertwasser este unul dintre marile personaje ale secolului 20 din arta si arhitectura.”, afirma Chris Saines, Directorul Galeriei Auckland Art.
Nascut pe 15 Decembrie 1928, in Viena, ca Friedrich Stowasser, acest barbat vizionar decide sa isi schimbe numele in Hundertwasser. Principalul pilon al schimbarii rezida in faptul ca “Sto” in rusa inseamna “Hundert” in germana, adica 100, o suta. Numele lui parca ii este predestinat, 100 de ape.
Calatoria sa creativa a inceput cu iubirea fata de pictura. Intreaga sa creatie este plina de viata. Pare ca respira si se misca direct in fata ochilor, iar, in acelasi timp, nu respecta nici o regula clasica. Pare sa fie pur si simplu libera.
Mai tarziu, in anii 1950, Hunderwasser a pasit pe drumeagul arhitecturii, care i-a adus multa faima, dar l-a transformat si intr-un personaj extrem de controversat.
His trademark? Sunt gradinile pe acoperis, copaci crescand pe balcoane, culori vii, ornamente din ceramica, turnuri colorate, podele si pereti unduiti, spirale pitoresti si coloane de mozaic colorat, repetitii de linii si combinatii irezistibile, de toate acestea la un loc.
Nu exista niciun tablou sau cladire creata de Hundertwasser, fara ca el sa nu se fi intrebat: «Cum este aceasta creatie in comparatie cu un copac, o planta, cu o parte a naturii?». Intotdeauna afirma fata de Mama Natura: «Natura este invatatorul meu, maestrul meu.»
«Cand omul crede ca trebuie sa corecteze natura, atunci face o greseala ireparabila de fiecare data. Raul, mlastina, padurile, asa cum le-a creat Dumnezeu, ar trebui sa ramana sacre si inviolabile pentru noi». Si apoi subliniaza raspicat: «Tu esti un musafir al naturii – invata sa te comporti frumos cu ea!»
Criticii i-au clasificat creatiile ca fiind kitsch, dar pentru el arta a ramas creativa, a fost modul prin care sufletul, mintea si sinele se expandeaza. Calatoria incepe intotdeauna din interior si se continua in afara, nu invers.
Fii atent la aceste elemente, in timpul vizitei tale la Hundertwasserhaus.
1. Admira ferestrele.
«Ferestrele identice, aranjate perfect drept seamana mai degraba cu lagare de concentrare, sunt triste. Ferestrele ar trebuie sa fie ca un dans.» Si apoi Hundertwasser continua, afirmand ca exteriorul cladirii in care locuim este a treia noastra piele, dupa haine si propria noastra piele. Asa cum alegem sa ne tatuam sau cum ne alegem hainele in fiecare zi, la fel ar trebui sa avem posibilitatea de a ne personaliza a treia piele in functie de sinele personal. Asa ca, priviti mai de aproape ferestrele, spiralele ascunse, mozaicul si culorile imbinate pentru a te inspira spre vis si libertate.
2. Langa Hundertwasserhaus regasiti si Hundertwasser Village.
Acest geniu al arhitecturii a fost o figura asa de controversata la vremea sa, incat s-a hotarat sa mearga chiar complet dezbracat la un eveniment destul de popular. Puteti sa «admirati» o poza cu el in aceasta ipostaza la Hundertwasserhaus. Daca, totusi, preferati sa va petreceti timpul altfel, atunci va invit in paradisul de suveniruri colorate din cadrul cladirii Hundertwasser Village.
3. Si, nu in ultimul rand, faceti un mic tur si pe la toalete. Sunt cu adevarat altceva! Era pasionat sa transforme toaletele intr-un loc magic, unde fascinatia se imbina cu sticle reciclate prin care sa treaca lumina, cu mozaicuri si spirale colorate, cu picturi in picturi, podele denivelate etc.
Friedrich Stowasser a murit in februarie 2000, dar ne-a lasat cadou o intreaga capodopera de cladiri, atat in Austria, cat si in alte parti ale lumii, pentru a ne inspira sa fim liberi si in uniune cu natura: «Totul este infinit de simplu, infinit de frumos. Pamantul este un paradis, pe care ar trebui sa il adoram si sa il protejam.»
“Cand visam singuri este doar un vis,
dar cand visam impreuna
atunci este inceputul unei noi realitati.”