Now Reading
In Austria sunt 14 salarii anuale si 25 de zile de concediu

In Austria sunt 14 salarii anuale si 25 de zile de concediu

Dupa ce am scris primul meu articol despre avantajele si dezavantajele de a locui in Austria si pe cel de-al doilea, despre cum mi-am gasit primul job in Viena, primesc foarte des mesaje cu privire la recomandarile mele. Imi este foarte greu sa dau sfaturi daca sa va mutati aici sau nu, pentru ca fiecare experienta e diferita, fiecare are drumul lui in viata, fiecare este construit cu alta rezistenta sau iubire fata de cultura austriaca. Ce pot sa va ofer eu sunt informatii la cald.

14 salarii lunare 

De exemplu, in Austria nu sunt 12, ci 14 salarii lunare intr-un an. Cand negociezi un salariu in Austria, discuti de brut si nu net si, de obicei, despre salariul anual si nu cel lunar. Ei nu prea inteleg acest concept de “Dar, cat iau dom’le in mana?”. Asa ca, verificati bine informatiile cand negociati. Gasiti pe net diferite site-uri care convertesc salariile intre brut si net, aici e doar un exemplu.

De ce sunt 14 salarii, probabil va intrebati? Nu stiu exact punctul istoric de cand s-a luat aceasta decizie, dar 12 salarii sunt lunare. Al 13-lea salariu este oferit in iunie-iulie si se cheama “Urlaubsgeld”, adica bani sa pleci in concediu. Al 14-lea salariu te bucura bine-mersi in noiembrie si este poreclit “Weihnachtsgeld”, adica bani de Craciun, sa ai si tu ceva in buzunar in fuga dupa cadouri si haleala. In plus, al 13-lea si al 14-lea salariu primesc niste beneficii suplimentare de taxare, asa ca nu se achita la fel de multe taxe ca la salariile lunare.

25 de zile de concediu

In al doilea rand, in Austria sunt 25 de zile de concediu si nu 21 ca in Romania (in unele cazuri 25, in functie de vechime si pozitie). Imi place la austrieci ca se respecta. Daca au dreptul la aceste zile, ei bine… ei chiar le folosesc. De obicei merg in martie la ski, vara printr-o vacanta mai lunga si, iarasi,  pe undeva, toamna-iarna.

Si atitudinea fata de programul de munca difera, in functie de cultura. De exemplu, am colegi austrieci, germani si altii adunati din toata lumea in firma. Am observat ca germanii vin la 8:30 fix. Nu pleaca la cafea dupa aceea si nici la tigara. La 8:30 se asaza efectiv in fata calculatorului si muncesc. La 17:00 si aici nu spun 17:01, 17:05…, ci 17:00 au iesit pe usa! Austriecii sunt destul de similari, dar putin mai flexibili, mai stau peste program, dar totusi tin cont sa isi regleze conturile cu orele suplimentare, ori sa primeasca bani, ori zile libere in locul lor. Ei… eu si colegii mei internationali venim dimineata, in functie de cand ne trezim, in medie intre 8:00 si 9:30 si muncim mai mult peste program, fara sa cerem nimic in schimb… asa de dragul muncii si avand senzatia ca “Eheee.. ce am mai muncit azi. Am plecat la 7 de la birou!”. Inca o data subliniez si accentuez, sunt sute de mii de firme, fiecare e diferita, eu notez aici experientele mele personale si din cele discutate cu prietenii mei ce locuiesc aici de ani de zile. Asa ca, a nu se generaliza!

Incep sa ma molipsesc de stilul germanic de munca, pentru ca pe primul loc este echilibrul. Sa ai timp si de tine, si de familie, sa muncesti cu spor azi, dar sa iti  ramana si energie pentru maine. Sa ai drepturi si sa ti le cunosti, sa fii dedicat si sa respecti firma, care te respecta si ea pe tine ca angajat. Repet, exista firme si in Austria, in care o persoana munceste 10-12-14 h pe zi, asa ca aveti grija ce va doriti, ce gasiti si unde alegeti sa lucrati.

100% salariu in timpul concediului medical

In al treilea rand, cand o persoana este bolnava, salariul ii este oferit 100% si nu 80% din salariu, raportat la perioada de concediu medical. Si, daca in tarile balcanice principiul este sa mergi totusi la serviciu, mor-copt cum ai fi, caci de!, nu se mai invarte pamantul fara prezenta noastra acolo, in Austria colegii chiar se supara pe tine daca vii bolnav la birou. Caci risca si ei sa se imbolnaveasca, caci tu nu intelegi ca locul tau e in pat, sub plapumioara, si nu la birou… asa contagios cum esti! Anul acesta s-a rugat efectiv seful meu de mine sa nu vin dupa doua zile de concediu medical, ci sa stau acasa toata saptamana, sa ma fac bine, bine, bine de tot. Tot respectul meu pentru astfel de oameni, care tin la oameni pe termen lung, mai mult decat la profit. In acelasi timp, rareori am intalnit persoane care sa isi ia concediu medical pe baza unui buchet de flori de la medicul de familie, cu diagnostic de “lene acuta” sau “Lasa, sa ma plateasca fraierii, eu stau acasa!”, practia, care din pacate e destul de des intalnita in tarile balcanice.

Cam asta am avut de spus in acest articol, dar, daca aveti intrebari sau neclaritati, scrieti un comentariu sau un mesaj si va raspund cu drag.

“Marile realizări sunt create nu prin putere,

ci prin PERSEVERENTA.“

Dr. Samuel Johnson

Sursa foto

 

View Comments (15)
  • Buna daca am lucrez cu contract de 4 luni un sezon vara unul iarna dupa un sezon pot sa iau al 13 salariu? Daca inplinesc 4 luni de munca?

    • Conform legii ar trebui sa primesti in iuni-iulie, respectiv noiembrie-decembrie echivalentul celor 4 + 4 luni lucrate, decat daca ai semnat un contract in care nu sunt stabilite de comun acord. Este important in acest caz sa discuti cu angajatorul, de preferat inainte de semnarea contractului.

  • Buna! Ma intereseaza cam care ar fi salariul net in zona IT, software sau un site in care sa regasesc cat mai multe informatii despre cat de dezvoltat este acest domeniu.
    Multumesc!

    • Buna Anca. Din pacate este foarte dificil sa raspund la aceasta intrebare deoarece domeniul IT este extrem de vast. Depinde de firma la care lucrezi, de domeniul exact, de cunostintele dobandite si mai ales de pozitie. Presupun ca variaza intre salariul minim pentru persoane cu studii superioare, deci de pe la 1.200Euro/luna pana la peste 5.000 – 7.000Euro pentru pozitii de top. Iti recomand sa cauti pe http://www.karriere.at si acolo vei putea vedea la fiecare anunt si salariul minim pe care il ofera, care este intotdeauna negociabil.

  • Buna. Lucrez in Austria de 2 luni cu acte in regula la program de 40 de ore pe saptamana. Am o problema medicala dobandita aici in Austria si am nevoie de interventie chirurgicala. Am dreptul internare si tratament gratuit?

    • Buna Cristian,

      in momentul angajarii ai primit Ecard, ceeea ce inseamna ca ai dreptul cu acest ecard la orice forma de tratament, consult sau interventie chirurgicala acceptata de stat. Oricum ar fi, iti recomand sa ai un medic de familie deoarece el iti poate da trimiteri pentru consultatii la doctori de specialitate sau pentru analize amanuntite. Si acesta este gratuit cu acest Ecard.

      Important de stiut este ca orice consult la medici privati sau interventie chirurgicala la spitale private se achita separat, ecard-ul fiind valabil doar pentru serviciile de stat. Dar pana acum am avut numai experiente placute cu statul, sistemul medical este foarte bine pus la punct.

      Multa sanatate!

    • Bună már putea ajuta cineva cum pot ști cât și când voi lua urlaubsgeld? Lucrez la un hotel în Austria cam de o luna și ceva dar momentan cu virusul acesta este închis și mia făcut de la munca concediu 2 saptamani ? Aștept un răspuns

      • Buna Ioana.

        Din pacate nu stiu sa iti spun, pentru ca nu lucrez cu state de plata sau in HR. Situatia cu virusul Corona oricum este special si o parte din angajati intra in concediu sau in somaj tehnic, pentru anumite perioade, depinde de la firma la firma. Statul ajuta unele companii cu acoperirea salariilor, dar depinde de industrie si companie.

        In plus, este imposibil sa calculez cat ai primi somaj, chiar daca as sti cum se face acest lucru, din moment ce nu cunosc salariul tau.

        Cel mai bine este sa discuti direct cu angajatorul sau cu AK – Arbeiterkammer, ei sigur te pot ajuta cu informatii, pentru aceasta exista aceasta institutie in Austria, sa sustina angajatii.

        Imi pare rau ca nu iti pot fi mai de folos.
        A.

  • Bună, spune-mi și mie te rog, dacă soțul meu are în Austria contract cu 39 ore pe săptămână și nu 40,e corect? Care e diferența de la 40 la 39?Mulțumesc!

    • Buna Ramona. Da, in Austria este de obicei contractul de 38,5 ore pe saptamana, nu ca in Romania de 40h. Acest lucru se intampla de obicei deoarece vinerea este zi scurta.

  • Cum şi unde aflu de câte ore este contractul meu de muncă? Multumesc anticipat.

  • Bună ziua am lucrat 4 ani in austria ca fregherină am băgat concediul medical in austria am vancer descoperit in austria si nu știu cît am pe luna ca nu mia venit nici o foaie de la ei

    • Buna Anita,

      din pacate nu stiu cum se calculeaza, dar cu siguranta poti suna la casa de sanatate de care apartii si sa ii intrebi. Asta e cea mai directa varianta de a afla.

      Sanatate multa sa fie si sa treci repede si bine peste aceasta cumpana,
      Alina

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top