Banuiala mea este ca in acest satuc de munte, ce face parte din Patrimoniul UNESCO, a fost inventat cuvantul idilic. Fantastica este privelistea in care te scufunzi si te intrebi cum de poate atata frumusete sa incapa intr-o simpla vale de munti?
Pe suprafata lacului Hallstätter se reflecta maiestuos satucul acesta pitoresc, desprins din povestile cu Hansel si Gretel, toate casele fiind create parca din turta dulce. Pentru prima oara in viata mea am descoperit o noua metoda de a creste copaci. Ii lipesc bine de zid si ramurile sunt taiate si aranjate cu atata dibacie incat iti lasa impresia ca asa sunt ei sculptati de natura, agale pe langa ferestre si usi.
In plimbarea prin acest orasel-port feeric, pasii se linistesc pentru a-ti lasa timp sa te bucuri de toate elementele asa tainic impletite, terase, unde te alina cateva raze de soare, merita sa poposesti si sa admiri lacul in toata linistea lui inteleapta.
Am incropit o mini-lista de activitati pe care merita sa le incerci in simplul, si in acelasi timp, somptuosul Hallstatt, perla regiunii Salzkammergut.
1. In sus cu funicularul, in jos la plimbare
Iti recomand sa urci in vagonul de jos al funicularului pentru a admira peisajul pe care acesta il lasa in urma sa, in cele trei minute de urcus, in care parcurge 838 m. Ajunsi la punctul panoramic, semetii munti Dachstein, parte din Alpii de Est, iti fac cu ochiul, prin sclipiri de soare si adieri de briza montana. Lacul pare nemiscat, pictat in culori monotone, dar reflexiile satului si ale muntilor te imbie la a multumi naturii pentru aceste perfectiuni ale creatiei.
De aici, in 10 minute, se poate ajunge la o cabana, unde am mancat o supa Gulasch foarte buna (sau poate imi era doar mie foame), sau la salina. Inapoi spre centrul Hallstatt-ului se poate ajunge si pe jos, intr-o incursiune sinusoidala pe alei special create, in timp ce mai poti sorbi cu pofta din aceste panorame fara egal.
2. Cea mai veche mina de sare din lume
Hallstatt-ul pare ca a vazut si a trait multe, a simtit treceri de timpuri si a condus la schimbari ce vor ramane inregistrate in istoria omenirii pentru totdeauna. Acum 7000 ani i.H. locuitorii au decis sa prelucreze sarea poposita prin munti si au ajuns experti in aceasta activitate. Mai mult decat atat, intreaga perioada dintre 800-450 i.H din istoria lumii a fost denumita cultura Hallstatt a epocii de fier.
Desi tortele de brad, infipte in fisurile stancilor pentru a furniza lumina au fost inlocuite cu lampi moderne, salina ramane un punct de atractie ce nu trebuie ratat, in care poti petrece linistit 2-4 h, dupa ce ai urcat cu funicularul.
Va doresc bucurie maxima pe topoganul instalat in interior!
3. Plimbare fara scop prin Hallstatt si savurat o cafea/bere/vin la terasele de pe malul lacului
Acest orasel-satuc, denumit colt de rai de locuitori are o singura strada principala, unde poti desena un sotron de pe o parte pe alta si cu greu se pot ingramadi doua masini.
Detaliile te frapeaza la fiecare coltisor, fie ca este un element decorativ in gradina cuiva, fie sculpturile in fier forjat de pe la ferestre, unde mai doarme cate un motan lenes. Mai spre capatul orasului, una dintre usile de pe strada intra direct in podul casei, iar trei etaje se revarsa mai jos, sub tine… nevenindu-ti a crede ca poti intra intr-o casa direct prin acoperis/pod. Sau magazinele in care gasesti atatea suveniruri creative, precum casute din lemn pentru pasari, realizate cu atata daruire, incat iti vine sa intri tu inauntru si sa tragi un pui de somn, bijuterii decorate manual decorate si multe cristale de toate formele si culorile. Sau poate sunteti pasionati de antichitati, iar la intrarea in magazin toate elementele de gradina sunt complet imbracate in muschi verde si viu, ce iti trezeste toate simturile la viata, mai ales cele tactile.
4. Inchiriaza o barca si admira peisajul stand intins pe spate
In Hallstatt cred ca sunt mai multe barci decat masini si mai toate sunt dotate cu motoare electrice, pentru a proteja natura care le ofera acest culcus magic, in afara de vapoarele specializate in mini-croaziere pe lac. Fie zi, fie noapte, alege una dintre barcile mai mici, ce seamana cu gondolele venetiene, dar fara niciun dram de opulenta si asaza-te pe spate. Admira cerul si varful muntilor. Simte prospetimea aerului si atinge suprafata lacului.
Foto de Gerd Pischl
5. Alege orice sport ti se potriveste si exploreaza imprejurimile
Fie ca alegi pescuitul, canotajul, inotul sau plimbatul prin paduri, fie te incumeti la ceva aventura cu parapanta, alpinism sau ciclism montan sau pur si simplu saniusul, fie vrei sa descoperi lumi tainice cu scuba diving sau doar sa inchiriezi o bicicleta si sa te plimbi prin paduri, Hallstatt isi deschide bratele pentru a te uimi si minuna prin bogatia imaginilor ireale.
Si, colac peste pupaza, cum se spune la mine acasa, chinezii au fost asa impresionati de acest satuc, incat, alaturi de Turnul Eiffel, s-au hotarat sa il copieze la ei acasa. Asadar, in zona Luoyang, Boluo County, vei regasi aceleasi elemente precum piata centrala, catedrala, case… insa imi e greu sa cred ca au putut copia aceasta atmosfera greu de descris ce pluteste peste lac, pe strazi, prin suflet.
Hallstatt, un loc unde reveria se imbina cu idilicul,
magia cu simplitatea,
frumusetea cu incantarea
si tu cu natura.