Now Reading
Germana in Austria – cea mai detaliata analiza de piata – de la cursuri gratuite la fonduri de integrare

Germana in Austria – cea mai detaliata analiza de piata – de la cursuri gratuite la fonduri de integrare

Primesc extrem de des mesaje private cu intrebari privind germana, spre exemplu:

– “Este germana absolut necesara sau se poate sa te descurci si cu engleza?” Se poate si cu engleza, dar optiunile de angajare sau sa te descurci in viata de zi cu zi scad dramatic. Daca ai planuri de a te muta pe termen lung in Austria, atunci e un MUST, din perspectiva mea.

– “Ce cursuri de limba germana recomanzi?” O sa detaliez mai jos, dar, in principiu, intrebarea numarul unu ar trebui sa fie: “Care este bugetul meu dedicat invatarii germanei?” Mai ales ca este bine sa ai asteptari realiste, de cel putin un an de zile, ca sa o inveti cat de cat bine. Fie invatand-o din mers, fie la cursuri intensive de 5 ori pe saptamana, fie mai rare, de una – doua ori pe saptamana.

– “Pot sa ma angajez stiind doar cu engleza? Eu cred ca orice e posibil cu determinare, perseverenta, munca si dedicare. Cunosc foarte multi expati ce locuiesc in Viena si se descurca fara germana. Dar, sansele sunt mult mai mici sa gasesti un astfel de post. Depinde enorm si de domeniul de activitate, de experienta etc. Spre exemplu, in domeniul turismului, al vanzarilor este mai greu. Iar daca doresti doar sa incepi de undeva si alegi munca necalificata, atunci germana este necesara macar de nivelul A2, ca sa poti intelege ce se cere de la tine.

Mai jos am adunat o lista de (re)surse care pot pune o caramida, mai mare sau mai mica, in procesul tau de asimilare a limbii germane.

1. AMS– cursuri gratuite. Daca ai deja Ecard si Anmeldebescheinigung (care este oricum obligatoriu de facut, la maxim 3 luni de la mutare, aici am scris un articol detaliat), atunci ai sanse foarte mari sa primesti cursuri pentru care nu trebuie sa scoti din buzunar nici macar un cent. De mentionat este faptul ca ams este agentia lor de somaj, echivalentul ANOFM-ului din Romania. Asadar, te sustin si te ajuta, fie prin oferirea de cursuri de limba sau calificare, fie prin cautarea unui job. De indata ce te angajezi, atunci trebuie sa discuti cu ei daca mai poti continua cursul de germana, cel mai probabil nu.

2. Gutschein 120Euro/an. Varianta a doua este ca, pe baza Ecard-ului, sa soliciti aceste vouchere in valoare de 120Euro/an si cu ele te poti inregistra la un curs de germana la VHS sau BFI. In general, preturile variaza in functie de tipul de curs, dar poti gasi unele cu preturi intre 120 – 170 Euro/modul, ceea ce inseamna ca mai e de achitat doar o diferenta modica.

3. Bildungspass – 150Euro. Pentru cei abia mutati in Viena, exista un program pus la dispozitie de MA17 – Departamentul de Integrare si Diversitate, numit Startcoaching. Aici, pe baza Anmeldebescheinigung-ului, – primesti un Bildungspass. E ca un pasaport in care iti vor fi trecute toate cursurile pe care le faci, dar, cel mai important, pe ultimele trei pagini ale acestui pasaport sunt 3 Vouchere de cate 100Euro fiecare – dedicate pentru cursuri de limbi straine.

4. ÖIF voucherul albastru. Acesta este oferit migrantilor direct la MA 35 (unde se face Anmeldebescheinigung). Consta in o reducere de 50% pentru cursuri de germana acreditate, care se aplica de la inceput, ceea ce inseamna ca se achita doar jumatate din valoarea cursului. Nivelul minim este de A2 si este obligatoriu de adus certificatul de absolvire la sfarsit.

5. WAFF – fonduri pentru integrare. Exista aceasta asociatie numita WAFF care are ca principala misiune integrarea in piata muncii a tuturor celor care isi doresc – fie prin oferirea de cursuri de limba straina sau de calificare, fie prin cautare de job-uri. Se poate face progamare la ei pentru a vorbi direct cu un consultant – ofera si informatii in alte limbi decat germana! O sa am o intalnire programata cu ei, pentru a afla mai multe detalii, asa ca voi reveni cu un articol mai bogat. Pe partea de cursuri, functioneaza cam asa, din ce imi aduc eu aminte de acum cativa ani, cand mi-au sustinut un curs de germana:

– alegi, din lista lor de institutii certificate, un curs de germana (lista este foarte lunga, asa ca nicio grija ca esti constrans);

– te inscrii la curs si il achiti integral – direct la institutul ales;

– dupa ce finalizezi cursul si ai certificatul care sa dovedeasca aceasta (oferit in ultima zi de curs), atunci soliciti returnarea a 50% din costuri direct la WAFF.

6. BFI sau VHS. Ambele sunt faimoase in Viena, pentru ca pun la dispozitie mii de cursuri. Aici se pot gasi cursuri de germana mai ieftine, in general pana in 250 Euro/ modul.

7. In cei sase ani petrecuti in Austria, am incercat diferite cursuri de germana, asa ca am facut o lista cu optiuni si preferinte, precum si cele mai eficiente cursuri de germana, din perspectiva mea personala.

La aceasta lista mai adaug si Deutsch Akademie, care este foarte populara deoarece este mai ieftina. Un curs intensiv, de 3 h/zi, timp de 5 zile pe saptamana costa intre 270 – 300 Euro / modul. Eu personal nu l-am testat, deoarece nu am auzit pareri foarte bune, de exemplu ca profesorii nu sunt intotdeauna foarte competenti. Dar important este sa incepi de undeva, sa fii consecvent si sa ai noroc de un profesor bun.

Oh! Ce m-as fi bucurat sa gasesc aceste informatii in limba romana acum sase ani, cand m-am mutat eu aici si nu am avut acces la detalii, deoarece nu stiam limba germana ca sa le inteleg. Sau macar sa stiu unde sa le caut! Asa ca, determinata sa aduc putina lumina in viata celor in cautarea de o noua sansa in Austria, sper, din toata inima, ca aceste informatii sa fie utile.

 

Filme fara egal #12. Kon-Tiki - Oscar, exploratori, Polinezia, spirit neinfricat
Daca te iubesti si te respecti pe tine insuti, atunci nu poti uri experientele care te-au modelat.
View Comments (8)
 • Unde pot obține cursuri pentru limba germana gratuite sau un loc de muncă. Nu am mai lucrat si nu stiu limba Am avut un ajutor ca am fost operat si acum mi l-au tăiat Unde trebuie sa na adresez?

 • Buna! Ce criterii tb sa indeplinesc pt a obtine returnarea a 50% de la asociatia WAFF? Imi doresc sa urmez cursurile la IKI. Multumesc!

  • Buna Mirela,

   eu iti recomand sa mergi la ei sau sa le dai un telefon inainte si sa discuti, se poate si in engleza!

   Din cate stiu eu, sa te asiguri ca IKI mai este la ei in lista, apoi e nevoie sa termini cursul, sa iei diploma si cu ea sa mergi la ei si sa aplici pur si simplu. Iti returneaza 50% in cont. Cel putin eu asa am facut, dar au trecut ceva ani de atunci. De aceea recomandarea de a suna/vizita si de a te asigura ca procedura a ramas la fel.

   Spor si sa iasa cum e mai bine,
   Alina

  • Buna Calina. Din pacate locuiesc in Viena si cunosc doar aici. Cursuri gratuite ati putea incerca la ams. Iar joburi pe site-uri mari, precum cele recomandate pe site, ca Willhaben.at, Karriere.at sau prin recomandari, din gura in gura. E o perioada mai grea in aceasta directie, a job-urilor, dar fiecare are norocul si sansa lui.

   Spor in toate,
   Alina

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top