Now Reading
Filme fara egal #15. Adidas versus Puma… fila din istoria fratilor Dassler. De la nimic la a schimba intreaga lume

Filme fara egal #15. Adidas versus Puma… fila din istoria fratilor Dassler. De la nimic la a schimba intreaga lume

Anul acesta m-am hotarat sa ma uit la mai multe filme germane, pentru a-mi imbogati vocabularul si a ma obisnui si mai mult cu limba aceasta intepata. Nu ma asteptam sa imi placa asa mult filmul, era mai mult un exercitiu. Si cand colo, ce sa vezi si ce sa crezi, l-am savurat la maxim!

In zilele noastre, la aproape 100 de ani de atunci, auzim peste tot in jurul nostru oameni spunand: “ma duc sa imi cumpar adidasi!”. Corect ar fi sa spunem ca ne achizitionam pantofi sport, asa cum ar fi bine sa afirmam ca vrem sa facem o copie la document si nu un xerox. Dar aici se afla magia marilor firme din lume, unele impacteaza atat de mult lumea, incat devin greu de inlocuit.

Ecranizarea germana, cu numele original de “Duel der Brüder: Die Geschichte von Adidas und Puma” (Duelul fratilor: Povestea Adidas si Puma), tradus in romana ca Adidas versus Puma, are nota de 6,9 pe iMDB.

Adolf, fratele mai mic, era considerat aproape nebun de populatia micului orasel german Herzogenaurach. De ce? Pentru ca era pasionat sa deseneze si sa manufactureze pantofi sport, pe vremea cand nimeni nu purta asa ceva. Pe atunci lumea nu avea sifonierele doldora pe pantofi de toate culorile, ci una, poate doua perechi, care trebuiau sa fie cat mai rezistente (implicit si grele). Adolf visa, cu o convingere de nestramutat, ca toti marii sportivi ai lumii ii vor purta pantofii. Insa, in magazia lui veche si darapanata, fara bani, fara materiale, fara loc de munca, locuind inca cu mama sa, acest vis parea complet de neatins.

Rudolf, fratele mai mare, i se alatura si pun pe picioare firma Gebrüder Dassler Schuhfabrik, unde Adi se ocupa de productie si viziune, iar Rudi de vanzarea si promovarea produsului, precum si negocierea cu bancile. Al Doilea Razboi Mondial aduce mari schimbari, dar nu atat de drastice ca tumultul si parerile diferite ale celor doi frati, precum si influenta celor doua sotii ale lor.

O poveste adevarata, o fila din istoria pantofilor pe care ii avem acum in picioare, caramida ce sta la baza celor doi titani din lumea sporturilor: Adidas si Puma. Adi a intemeiat firma “Addas”, devenita Adidas, faimoasa pentru cele trei dungi albe de pe pantofi, iar Rudi si-a transformat porecla de Puma (pentru ca eram cam afemeiat) in propria lui marca, desi la inceput compania lui se chema “Ruda”. Oraselul din Bavaria a devenit pe cat de faimos (pentru ca adaposteste ambele firme), pe atat de controversat. I se mai spune “orasul gaturilor plecate”, pentru ca fiecare verifica cu ce pantofi este incaltat celalalt, afland astfel in ce tabara se afla.

Fata de nu stiu ce filme de Hollywood, cu masini in flacari si efecte vizuale bombastice, acesta este un film cu un mesaj, cu invataturi multe si concrete. Despre visuri, certuri, momente de tensiune, viziune, acceptare, dezamagire, motivatie, familii.

Daca va place filmul, aici e un articol mai detaliat cu istoria celor doua firme dupa al doilea razboi mondial.

Carti de citit intr-o viata #7. Saruta pamantul acesta de Ileana Vulpescu - o carte pe fiecare roman TREBUIE sa o citeasca!
Fii putin mai bland cu tine. Cum am smuls din radacini auto-convingeri din copilarie.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top