Acum ceva vreme, lovindu-mă de terminologia germană complicată, am conceput un dicționar pentru mamele care se pregătesc să intre în concediul maternal.
Văzând că are mare căutare, am extins ideea la un domeniu foarte practic și necesar… imobiliarele. Dacă tot m-am orientat profesional spre această direcție și acum sunt agent imobiliar la RE/MAX, cea mai mare firmă din lume și din Austria, mai bine să ofer mai departe cele învățate.
Altbau
Clădiri vechi, fie din acelea imperiale, fie dinainte de 1990. Deși nu sună prea bine, de multe ori sunt apartamente sublime, cu tavan înalt, camere spațioase și largi, ferestre generoase. Prețul pe metru pătrat este mai mic decât la Neubau. Aici merită să oferi o atenție specială clasei de energie. Dincolo de clasa D nu recomand, pentru că plătești mult, dar ”măcar îți e frig”.
Neubau
Complexe rezidențiale moderne. Au apărut foarte multe în Viena, în fiecare cartier și sunt în permanență un punct mare de atracție, atât pentru constructori, cât și pentru clienți.
Avantajele sunt multiple. Atenție mare, în schimb, la constructor, ce materiale sunt folosite, pentru că se mai poate întâmpla, la final, să nu fie calitatea precum cea din proiect. Prețurile sunt clar mai ridicate decât la Altbau, de obicei poți primi un preț mai bun dacă proiectul nu este deja finalizat, ci în lucru.
Miete
Înseamnă chiria pentru imobilul ales. În Austria se discută despre chiria netă (fără Betriebskosten) și brută (cu Betriebskosten).
Mieter/ Vermieter
Cel care deține proprietatea și închiriază este Vermieter. Iar chiriașul este Mieter-ul.
Kaution
Reprezintă depozitul pe care îl achiți proprietarului înainte de mutare, imediat după semnarea contractului. De obicei, sunt două luni de chirie, bani pe care îi primești (parțial sau integral) la eliberarea proprietății.
Mai adaug aici faptul că austriecii sunt chițibușari și se vor uita atent la cum lași apartamentul la plecare. Și nu se vor sfii să îți scadă o sumă semnificativă din Kaution, calculând renovările necesare la prețul serviciilor din Austria (cam de 3-4 ori mai mari față de cele din România).
De asemenea, practica românească de a nu achita ultima chirie pentru că se ia din depozit nu există aici și mai bine nici nu te gândești la așa ceva, sigur o să se lase cu scandal.
Provision
Este comisionul agentului imobiliar care te susține și te ajută la găsirea proprietății, și îți este alături pe tot parcursul procesului birocratic cu acte și contracte. De obicei, însumează una sau două chirii (depinde de perioada contractului de închiriere) și 3% din valoarea unei proprietăți, dacă este vorba de vânzare.
Betriebskosten
Sunt costurile suplimentare care se adaugă la chiria netă. Sistemul e diferit de cel din România și aceste Betriebskosten variază mult de la o proprietate la alta, dar de obicei sunt foarte clar detaliate în anunț.
Kalt
Prețul chiriei în care nu sunt incluse apa și gazul.
Warm
Prețul chiriei în care apa și gazul sunt incluse
Befriestet și Unbefristet
Un contract de chirie (Mietvertrag) se poate face pe o perioadă determinată de timp sau nu. Un contract tipic Befristet este de trei ani în Austria, perioadă în care proprietarul nu poate modifica prețul chiriei sau să te dea afară. În ultima perioadă, au devenit foarte populare și contractele pe o perioadă determinată de un an. Însă, bine de știut și mare grijă, din punct de vedere legal aceste contracte nu sunt valabile!!!
Da, există așa-numitele Philharmoniker Verträge, care sunt contracte gândite pentru artiști, pe o perioadă de câteva luni, care au acoperire legală, dar acestea sunt altceva.
Contractele pe termen nedeterminat (Unbefristet) sunt din ce în ce mai rare, dar există și înseamnă că poți rămâne în apartament oricât îți dorești.
Dacă ai nevoie de susținere în procesul de închiriere, vânzare sau cumpărare de proprietăți poți să îmi scrii și direct la alina@explorimentez.ro