Now Reading
De unde să cumperi/vinzi mobilă, mașini și obiecte second-hand în Austria?

De unde să cumperi/vinzi mobilă, mașini și obiecte second-hand în Austria?

obiecte ieftine viena

Când te muți în Austria, apartamentele, în proporție de 90%, sunt goale. Doar bucătăria este mobilată și echipată. De aceea, sunt mulți cei care pornesc la un nou drum și, pentru a nu cheltui prea mult din tolba economiilor, aleg să își cumpere mobilier și obiecte second-hand, dar în stare foarte bună.

Cel mai cunoscut și folosit site aici este willhaben.at.

Are 4 categorii:

 1. Marktplatz – unde găsești peste 8 milioane de anunțuri despre mobilier, lucruri și obiecte.
 2. Immobilien – unde sunt postate anunțuri imobiliare cu apartamente, case și terenuri pentru închiriere/vânzare, atât de agenții imobiliare, cât și de persoane private (mult mai rar).
 3. Auto&Motor – unde poți căuta mașini, microbuze, motociclete, tractoare și altele din această categorie.
 4. Jobs&Karriere – unde sunt actualizate job-urile disponibile în întreaga Austrie și nu numai.

Mai există și aplicația Shpock, populară mai ales în rândul tineretului. Este mult mai interactivă și user-friendly ca Willhaben, dar, din ce am testat eu până acum, are și prețurile puțin mai mari. Dar chiar și așa, e de mare ajutor.

În plus, în ultimii ani a prins rădăcini și Facebook Marketplace, mai ales pentru cei care caută în engleză. Găsești multe lucruri, clar mai puține decât pe Willhaben. Este extrem de ușor de folosit. Dezavantajul întâlnit de mine este că oamenii sunt mai puțini serioși – unii scriu, dar nu mai răspund, alții nu vin să ridice produsul și tot așa.
În ultimii ani am început să cumpărăm tot mai mult de pe Willhaben.at și, în paralel, să vindem ceea ce nu ne mai trebuie de prin casă.

Mai jos voi detalia câteva aspecte importante, de ajutor dacă vei folosi willhaben:

 

Negocierea prețului

 

Deși austriecii nu sunt mari negociatori, pe willhaben este normal să negociezi prețul. Dar să fie cu bun simț și, recomandarea mea, să îi scrii frumos omului și, poate, chiar cu o mică explicație.

Spre exemplu, să spunem că o masă costă 60 de Euro. Dacă vrei să o iei cu 50 de Euro, propunerea mea este să îi scrii un mesaj (Nachricht schicken – e la finalul anunțului) în care să detaliezi că e o masă frumoasă, dar că nu ai buget, pentru că abia te-ai mutat aici etc. Propune-i 40-45 Euro. Poate unii te vor refuză, dar mulți vor căuta prețul de mijloc, care va fi 50-52 Euro în acest caz.

Un alt truc este să apreciezi fiecare euro, se poate negocia și pentru un euro, nu neapărat varianta rotunjită.

Sunt foarte enervante și, aproape întotdeauna sortite eșecului, mesajele scurte în care sunt propuse prețuri de 2-3 ori mai mici decât în anunț. În acest caz, un astfel de exemplu ar fi ”Hallo. 20 Euro?”

 

Zustand – starea produsului

 

 • Neu – nou
 • Neuwertig – folosit, dar arată ca și nou
 • Gebraucht – folosit
 • Defekt – defect
 • Ausstellungsstück – piesă de expoziție

 

Übergabe

 

Cum dorești să intri în posesia produsului sau cum este dispus proprietarul produsului să facă să îţi parvină:

 • Selbstabholung – ridicare personală, des întâlnită
 • Versand – proprietarul obiectului e dispus să îl trimită prin poștă sau curier. De obicei, prețul nu include și transportul. Un colet mic, trimis prin poștă, costă în jur de 4 – 5 Euro.

 

Bundesland-Region

 

Dacă ești din Viena și cumperi un obiect mai mare, atunci merită să fii atent să îți alegi din ”Filtre” fie cartierul unde locuiești, fie cartierele unde știi că poți ajunge ușor. Dacă este un obiect mai mic, am observat că prețurile sunt mai mici în afară Vienei și atunci ieși mai bine, chiar dacă trebuie să achiți și transportul.

 

Filtre și Notificări


Dacă ești în căutarea unui produs, dar nu te grăbești, poți selecta filtre de căutare. Spre exemplu, o masă de maxim 40 de Euro, în cartierul 13.
Willhaben.at – Marktplatz – în câmpul ”Suche am Marktplatz”, introduci cuvântul ”Tisch” (masă) – apoi apeși pe Filter și de aici:

 • la ”Preis” alegi suma maximă dorită
 • ”Zustand” – neu și neuwertig dacă vrei ceva să arate și bine
 • ”Übergabe” – ridicare personală sau cu livrare, depinde cum dorești
 • Bundesland – dacă nu contează, lasă așa cum este. Dacă vrei să restrângi căutarea, atunci – Wien și apoi, din ”Region wählen” – cartierul/cartierele de interes
 • La final, să apeși pe ”Suchagent aktivieren” – și vei primi notificări cu toate anunțurile noi care vor fi postate pe căutarea definită de tine.

 

Zu verschenken –

gratuit/ de dat pe degeaba

 

Cunosc multe persoane care au început să facă chiar afaceri cu ceea ce găsesc pe Willhaben gratuit. În acest moment, există peste 68.000 de produse moca.

Intri pe willhaben.at – Marktplatz – dai scroll până jos și acolo, ultima categorie, este ”zu verschenken”. Dacă dai click pe ea, îți afișează sute de mii de intrări. Apoi poți și căuta ce te interesează în câmpul de Search. Poți seta și Notificări, doar pentru produse gratuite.

Important de menționat este că se dau extrem de repede, uneori în câteva minute. Așa că, dacă îți place ceva, să te miști cu promptitudine.

Am cunoscut un român care avea o dubă și cu ea colecta mobilier din toată Austria, unele impresionant de frumoase, de mahon sau biblioteci întregi sculptate. Și apoi le vindea în România. Un amic de-al lui se specializase pe electrocasnice, pe care le mai repara el când era necesar. Nu mică mi-a fost mirarea să văd chiar și case întregi din lemn, care sunt gratuite, doar să te duci și să le demontezi.

Și invers, știu personae care confecționează sau importă produse din România și le vând aici, la prețuri austriece.

Sper să te ajute acest articol și, astfel, să economisești banii pentru un vis, o călătorie sau pentru cei dragi.

Dicționar util pentru vânătorii de apartamente
Îți scriu din căsuța magică...
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top