In ultima perioada am primit foarte multe mesaje cu privire la procesul de obtinere a cetateniei austriece, asa ca m-am documentat si am incercat sa le centralizez aici. Pentru informatii oficiale, acest site este foarte util.
Ce este, de la inceput, important de mentionat:
1. Nu se poate avea cetatenie dubla austriaca – romana, nu exista un acord intre aceste doua tari. De aceea, daca un cetatean roman doreste sa devina cetatean austriac, atunci este obligat sa renunte la prima sa cetatenie.
2. Se poate aplica pentru cetatenie austriaca doar dupa ce au trecut cinci ani neintrerupti de locuit in Austria si este nevoie de un document justificativ in acest sens.
Pasul 1. Prima discutie
In Viena se merge la MA 35, la sectia Einwanderung und Staatsbürgerschaft ( in 2019, adresa este 20., Dresdner Straße 93, Block C) si se solicita un Erstgespräch (prima discutie). Pentru alte orase trebuie aflat care este sectia similara.
Se primeste bon de ordine si astepti sa fii strigat. In cadrul acestei discutii se pun intrebari generale pentru a vedea daca te califici, precum: daca aplici singur sau cu sotie/sot/copil, de cat timp esti in AT, daca lucrezi, ce salariu ai etc. Bineinteles totul decurge in germana.
La finalul acestei discutii ti se preda o lista de documente pe care trebuie sa le strangi si pe care trebuie sa le aduci la ei la urmatorul termen.
Pasul 2. Strangerea documentelor
Este o lista extrem de lunga. Aici este detaliat totul in mod oficial, dar mai bine se aduna doar actele primite direct la punctul 1, e posibil sa difere de la caz la caz. Dintre acestea, subliniez doar urmatoarele:
- Din Romania e nevoie de cazier, pe care recomand sa il luati la final, pentru a ramane valabil pana la data predarii documentelor.
- Din Austria este nevoie de documentul referitor la datorii, la acest link se poate solicita. Se recomanda sa se ia tot la final pentru a nu expira pana la data predarii documentelor.
- Este necesar un test de limba sau un certificat de B1, eliberat in Austria sau de B2 eliberat de o alta tara din Uniunea Europeana. Daca ai terminat o facultate in Austria, atunci acest certificat nu e necesar.
Pasul 3. Colectarea documentelor necesare
In momentul in care ai o imagine de ansamblu cu privire la colectarea tuturor documentelor si, mai ales, de cat timp ai nevoie pentru aceasta, este bine sa iti faci programare pentru depunerea actelor. ATENTIE: termenul poate fi si peste 6 luni. Am primit informatia ca, dupa pasul 1, dupa discutia cu functionarul public, cam la o saptamana, este deja bine sa suni si sa programezi depunerea actelor, de obicei durand mult pana la urmatoarea disponibilitate a lor.
Pasul 4. Depunerea actelor
La termenul de depunere a documentelor se merge si se depune intregul dosar, la ghiseul recomandat de functionarul cu care ai avut prima discutie la pasul 1. Se recomanda aranjarea lor in ordinea scrisa pe lista de documente primita tot de la acesta.
Pasul 5. Test pentru dobandirea cetateniei
Dupa depunerea tuturor actelor, ti se da o trimitere sa dai un test. Vei primi 18 intrebari in germana, dintre care sase vor fi despre istoria Austriei, sase despre regiunile austriece (judete la noi) si inca sase despre sistemul democratic austriac. Se gasesc modele pe internet si, din ce am inteles, nu e chiar asa usor.
Pasul 6. Renuntarea la cetatenia romaneasca si dovada
Pe site-ul MAE se gasesc toate informatiile, este un adevarat roman cu toate actele necesare si de aceasta data. Taxa, in 2019, este de 605 Euro daca se achita in Austria si, am inteles (merita sa mai verificati) este de 600 Ron, daca se achita in Romania.
Dovada renuntarii la cetatenia romaneasca se depune la dosar. Dupa ce predai aceasta adeverinta, primesti informatiile necesare pentru intocmirea pasaportului austriac. Pana ce se solutioneaza renuntearea la cetatenie in Romania, ai dubla cetatenie.
Pasul 6. Primirea cetateniei austriece
Fiecare dosar este analizat si primirea cetateniei austriece poate dura de la cateva saptamani la, cel mai probabil, cateva luni.
Alte informatii esentiale ar fi urmatoarele:
a. Trebuie copie la absolut toate documentele.
b. Actele emise in Romania trebuie traduse de un traducator autorizat din AUSTRIA, pentru ca nu se accepta traduceri din Romania. O prietena de a mea a recomandat aceasta firma.
Ce aduce in plus cetatenia austriaca la acest moment? Dreptul la vot si zbor fara viza in America. Atat. Dar pe termen lung e posibil sa apara si alte avantaje, in cazul in care se schimba dramatic climatul politic. Si, in plus, pasaportul austriac este al 8-lea cel mai puternic din intreaga lume.
In ceea ce priveste copiii, iata mesajul primit de la o prietena: “In cazul unei familii, in care ambii parinti sunt cetateni romani si doar unul doreste sa renunte la cetatenie, copilul nu ar avea dreptul sa renunte la cea romana decat atunci cand si cel de-al doilea parinte renunta. La noi MA35 a omis acesta lege absurda a Romaniei si a emis decizia prin care si fiica noastra primea cetatenie. Acea decizie nu a putut fi retrasa, ramanand insa ca fiica noastra sa aiba dubla cetatenie pana la 18 ani. Cu toata legea romaneasca de mai sus, am primit o scrisoare de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, in care era solicitat acordul tatalui (facut la un notar sau ambasada) pentru renuntarea la cetatenie pentru fiica noastra. Ceea ce am si facut imediat si solicitat. Inca asteptam solutionarea din Romania. Statul roman are doi ani la dispozitie pentru solutionarea cazului.”
Scurt și concis. Mulțumesc frumos.
Cu mare drag, ma bucur ca informatiile ajuta.
Citesete mai sus ce am scris ca sa nu scriu iar…ca paste nu merge…dar sa ai articolul corect!! Zic
Buna Dani,
din pacate nu gasesc informatiile de care spui ca le gasesc mai sus… poti sa imi spui te rog la ce te referi?
Multumesc,
Alina
Woow. Mulțumim frumos pentru informații! Chiar aveam nevoie sa stiu exact cum se procedeaza; e foarte important ca sursa de unformare sa fi trecut prin situatia respectiva.
Da, noi nu am facut niciunul dintre aceasi pasi, pastrandune cetatenia romaneasca. Dar am ciulit bine urechile si am adunat toate aceste informatii de la mai multi prieteni care au dobandit deja cetatenia si ma bucur ca poate fi de folos.
Bunaziua….mulțumim pentru informații….de unde as putea găsii întrebările ce ni se adresează la test?
Și dacă am doar diploma de A1 dar înțeleg de B1 e o problema nu?multumesc!
Buna seara ! Am si eu o intrebare am nascut fața în germania și nu am luat bani de pe nastere si nici alocația nu am luat ce imi trebuie pentru bani de pe nastere si unde trebuie sa merg?
Buna Laurentiu. Inteleg bine ca nasterea a avut loc in Germania? Din pacate nu cunosc deloc situatia acolo si ce trebuie facut. Acum lucrez la un articol cu ce este de facut in Austria, pentru acest lucru.
In Austria exista departamente speciale, care se ocupa separat de concediul medical si, altul, pentru alocatie. Banuiesc ca ar trebui sa fie la fel si in Germania. Dar nelocuind niciodata acolo, nu stiu.
Imi pare rau ca nu pot fi mai mult de ajutor,
A.
…cred ca trebuie sa te duci la ambasada Germaniei sa te informezi!
Nu cred ca ambasada are legatura cu alocatia sau nasterea, de obicei ei sunt dedicati mai mult pe certificate de nastere, pasaport, etc. Dar cine stie…
Buna Laurentiu. M-am interesat la o prietena care locuieste in Germania si am primit link-ul catre informatiile oficiale. Aici vei gasi si suma pe care o primesti in functie de cati copii aveti, precum si detalii oficiale suplimentare. Vad ca sunt si informatii despre Kindergeldantrag – cererea pentru alocatie.
https://www.kindergeld.org/?fbclid=IwAR27DZIOUd5Dxp2RUorun66Y78BusSsVc_ZHmsM1Cmp3t6u7CpDOQRNtA64
Sper sa te ajute,
Alina
Buna Laurentiu. Sunt casatorita mai mult de 5 ani cu un austriac si locuesc aici la fel mai mult de 5 ani, spuneti-mi va rog daca trebuie sa fac testul B1 sau B2? . Sau care este procedura, multumesc
Buna Naty.
http://www.staatsbuergerschaft.gv.at/index.php?id=5
Aici vei gasi informatiile exacte, este necesar sa ai diploma de finalizare a nivelului B1 complet – mai precis B1.1 si B1.2, din ce inteleg eu.
In plus, exista si testul de cetatenie, care este in germana si sigur este la un nivel mai mare de B1 – in sensul ca e important sa intelegi intrebarile ca sa poti raspunde.
Sper sa fie cu folos,
Alina
Sper sa te ajute,
Alina
Multumesc enorm de mult
Buna tutoror!
Am o neliniste care nu mi da pace!😔 Am trecut prin toate aceste etape descrise mai sus pentru renuntarea la cetatenia romana cu obtinerea pasaportului austriac dar ce ma framanta este ca nici pana in ziua de azi nu mi a venit niciun raspuns din Romania. Actele le am delus la ambasada in noiembrie si Pasaportul cu cetatenia austriaca l am primit in februarie. Timpul trece si eu ma agit din ce in ce mai mult ca nu stiu cui sa ma adresez pentru ca cei de la ambasada au spus ca ei nu se mai ocupa de dosare si ca sa ma interesez personal in Romania!
Dar la cine?????? Ministerul justitiei am sunat, au zis ca nu la ei, am sunat la ANC nici aia nu stiu sa dea un raspuns clar un numar telefon.
Am cautat pe toate paginile si am gasit intr un final un link unde intr.adevar apare nr de dosar si ca e depusa cererea de renuntare dar mai multe informatii, nu!
Va rog pentru cei ce care s au mai confruntat cu asa ceva, va rog un sfat ca sa ma linistesc cat de cat.
Va multumesc! 😀
Buna Elena.
Am aflat urmatoarele.
Se printeaza formularul nr 6, se completeaza si se semneaza. Alaturi de scan dupa certificatul de nastere + dovada depunerii cererii la ambasada se trimit pe mail, la adresa de mail din formularul de mai jos.
http://cetatenie.just.ro/index.php/ro/formulare-tipizate
Sper sa fie de ajutor,
Alina
Multumesc Alina, tocmai mi au trimis scrisoare din Romania ca s a aprobat cererea 🤗ramane acum sa fac programare online la ambasada.
O seara frumoasa.
Yuhuu, ma bucur sa aud vesti bune!
BUNA ZIUA , VA ROG FRUMOS UNDE AS PUTEA SA MA ADRESEZ, OAMENI CU HADICAP; PENTRU CETATENIA
AUSTRIACA?
ASTEPT UN RASPUNS DE LA DUMNEAVOASTRA. PE IMAI-L MEU.
VA MULTUMESC.
Buna ziua,
acesta este un site scris in crampee de timp, din dorinta de a aduce un strop de informatii, motivatie sau inspiratie, pe langa job, familie, etc. Din pacate nu sunt in masura sa ofer ajutor specializat pe anumite spete, tot ce stiu despre cetatenia austriaca am scris in acest articol, un cumul de informatii primite de la prietenii nostri.
Sper sa gasiti informatiile necesare la ghisee sau pe site-uri specializate.
Cu drag,
A.
Buna seara ! Am o întrebare am citit articolul dumneavoastră . Mi-am depus dosarul pentru cetățenia austriaca , am depus toate hârtiile ce mi le-a cerut . Mi-a dat termin pe 5 Octombrie pentru acel examen ce trebuie sa îl dau pentru cetățenie . După ce mi-am depus dosarul , la o săptămâna mi-a venit o hârtie sa mai depun ceva la dosar pana pe 4 Septembrie anul acesta. Pe mine ma frământa ceva foarte tare nu am liniște când îmi vor da ei răspuns ca dosarul meu este admis sau respins ?!?! Eu am mai citit un alt articol unde cineva a comentat ca după ce dai acel examen din Istoria Austriei etc , și dacă Reușești examenul îți vor da cetățenia austriaca sigur , dacă nu Reușești examenul nu îți da cetățenia Austriaca .. Am mai întrebat pe cineva pe Facebook și aceea persoana mi-a zis dacă ma invitat la acel examen care trebuie sa îl dau pentru cetățenia Austriaca înseamnă ca îndeplinesc toate cerințele care mi le cer ei pentru cetățenia austriaca . As fii recunoscător dacă îmi răspundeți la comentariul meu ca sa na liniștesc puțin .
Buna Claudiu.
Multumesc pentru mesaj, dar din pacate nu stiu sa iti raspund, pentru ca noi nu ne-am schimbat cetatenie si acest articol, asa cum am mentionat, este realizat cu ajutorul informatiilor primite de la prietenii nostri care au parcurs acest proces.
Imi pare rau ca nu te pot ajuta cu detalii mai concrete.
O zi buna,
A.
Buna ziua!
In primul rand multumesc frumos pentru articol, mi-a fost si mie de ajutor! Momentan sunt in stadiul de asteptare a adeverintei cu confirmarea ca voi primi cetatenia austriaca si stiu ca va trebui dupa aceea depusa cererea de renuntare la cetatenia romana in Romania.
Intrebarea mea este daca cererea trebuie neaparat facuta prin ambasada, am auzit ca dureaza extrem de mult asa. Si daca nu. unde ma duc in Romania sa fac cererea si sa depun toate actele? Exista oare organizatii sau firme care ajuta in acest caz si depun actele pentru clienti? Cum au facut prietenii dvs?
Va multumesc mult si o zi buna!
Carla
Buna Carla,
i-am sunat si mi-au transmis ca ei au depus prin Consulatul din Viena si ca intr-adevar dureaza ceva. Dar oricum intregul proces este destul de lung.
In Romania poti alfa mai multe detalii exacte la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.
Am cautat putin pe site-urile administratiei romanesti pe aceasta tema si am gasit acest articol, unde este detaliat procesul, facut in/din Romania: http://cetatenie.just.ro/articolul-27-2/
Iti doresc o zi frumoasa si sper sa fie de ajutor,
A.
Buna Aly,
iti multumesc tare mult pentru ajutor si pentru raspunsul tau atat de rapid!
O seara faina!
Carla
Cu drag, oricand!