Casa noastra nu este nici depozit si nici muzeu! Este un lacas, unde corpul, sufletul si mintea noastra se relaxeaza si se incarca. Este acea oaza in care revenim iar si iar si simtim cum butonul nostru interior se seteaza pe modul off. Uneori dansam in mijlocul casei noastre pe muzica energizanta, alteori gatim ceva delicios, in unele seri doar stam linistiti in canapea si savuram un ceai aburind. Unele dimineti sunt presarate cu soare si voie buna, altele cu o plimbare ambigua prin casa in cautare de tinuta ideala. In unele zile, lucram de zor la birou, in altele pierdem notiunea timpului intr-o cada plina cu apa fierbinte si bule magice de sapun. Casa noastra… o reflectare a sinelui nostru. Gusturile, placerile, dorintele noastre sunt asternute in caminul nostru prin obiecte, lucruri, aranjarea lor, simetrie, plante, carti, muzica aleasa. Insa, e important de observat cum fiecare casa se umple de firea omului care o locuieste. Unele case sunt posomorate, desi sunt frumos decorate. Altele sunt vesele de numai-numai. Unele au un vibe relaxant, altele mai serios.
Este esential sa realizam ca tot ceea ce contine casa noastra este o parte din noi. Si atata vreme cat noi nu devenim sclavul obiectelor alese de-a lungul anilor, prin atasamentul nostru obsesiv pentru ele, este perfect! De aceea, o data la ceva vreme, este atat de important sa facem o ordine serioasa, sa vedem cu ce rezonam si cu ce nu mai avem legatura. Casa noastra are nevoie de spatiu, de aer, de purificare, de ordine, de timp dedicat din partea noastra.
Candva am citit cartea lui Marie Kondo despre a avea o viata ordonata. M-a inspirat ca macar o data pe an, cel putin, sa fac o triere serioasa a ceea ce se gaseste in culcusul meu. Principiul numarul unu al Mariei Kondo este “pastreaza in jurul tau doar lucruri care iti produc bucurie, de restul poti linistit sa te descotorosesti”. Este putin cam mult pentru mine, caci pana la urma nu sar in sus de bucurie cand vad un ac de cusut sau un bec, dar imi fac viata mai buna cand le folosesc. Cu toate acestea, mi-a schimbat focusul gandirii spre a pastra doar ceea ce imi aduce incantare, care ma relaxeaza, care imi face ziua mai buna/ practica.
Insa, in septembrie, am avut mare noroc si marea onoare de a fi invitata intr-un grup privat numit Bodyology Privé. Este o comunitate tare faina, in spatele careia se afla Larisa Petrini, coach si trainer. Asa am luat parte la provocarea lansata in luna Septembrie – 21 Days Declutter Challenge.
Este o calatorie de 21 de zile care orienteaza focus-ul nostru pe curatare, eliminarea obiectelor de care nu mai avem nevoie si, in acelasi timp, sa ne eliberam timpul si viata, nu doar casa. Este o provocare simpla, totusi complexa. Obiectele nu trebuie neaparat aruncate, pot fi si vandute, oferite cadou, donate, reciclate.
“Declutter. Organize. Live. Breath.”
Cum functioneaza? Eh, banal de simplu. In prima zi alegem un obiect de care ne despartim. In a doua zi – doua obiecte, in a treia zi – trei obiecte si tot asa, pana cand, in a 21-a zi alegem 21 de obiecte. In total viata noastra va fi mai usoara, mai libera cu 231 de obiecte.
Sunt persoane care rezoneaza cu stilul minimalist, care e deja chiar trendy in ultima perioada. Sa ai extreeem de putine obiecte, tocmai pentru a fi liber de tot ce inseamna atasamente. Pentru mine acesta nu functioneaza, deoarece imi place sa citesc enorm, sa am haine colorate, am un copil care creste vazand cu ochii si are nevoie de haine potrivite, imi place sa am amintiri de prin lumea mare prin care calatoresc cu atata drag. De aceea, incerc sa gasesc acea mediana constructiva si potrivita mie. Sa am casa libera si totusi cu atatea obiecte cat imi e drag de ele.
Am finalizat aceasta provocare cu 231 de obiecte mai putin decat la inceputul lunii. Initial, m-am speriat, mi-am zis… cum?? 231? Cum o sa reusesc oare? Dar, in fiecare zi am ales alt colt/sertar/cutie din casa. E impresionant cate se aduna, daca ne focalizam atentia si ne intrebam sincer:
“Mai am nevoie de acest obiect?
L-am mai folosit in ultimele luni/ani?
Mai rezonez cu aceasta rochie?
Imi mai vine bine?
Mai mananc aceste produse?
Chiar este nevoie sa pastrez acest obiect pentru cine stie cand as putea, ipotetic, avea nevoie de el?
Cartea aceasta as mai citi-o inca o data?”
In fiecare zi, adunam lectiile ascunse in spatele acestei provocari si, de multe ori, am ramas surprinsa sa observ cate lucruri aveam in casa si nici nu realizam cat de inutile au devenit. Asadar, iata o parte din concluziile la care am ajuns, nu doar eu, dar si Larisa Petrini si alte participante la aceasta provocare:
1. Less is more. Credem ca avem nevoie de toate, dar de fapt adunarea de obiecte nu ne face neaparat fericiti. Chiar din contra, e doar un semn ca implinirea sufleteasca de care avem nevoie trebuie cautata in altceva. In activitatile alese, in oamenii cu care ne petrecem timpul, in misiunea noastra pe lumea asta, in iubire.
2. Fiecare obiect pe care il detinem ne ia din timpul dedicat vietii noastre! Ce stupizenie, o sa zici! Gandeste-te putin! Fiecare obiect necesita timp sa fie depozitat, spalat, reparat, utilizat, manageriat, timp de a alege intre obiecte similare, timp pentru a-l cumpara, a-l cara in casa, a-l muta de colo-colo si tot asa. Castiga timpul tau si asuma-ti ca poti sa il investesti mai constructiv decat adunand si iar adunand.
3. Inainte sa cumparam doar pentru ca tipa impulsiv in noi o voce a ego-ului, sa ne intrebam: “Eu chiar am nevoie de acest lucru? Ma face fericita, e practic, mi-l doresc mult de tot? Sau e doar asa, o bucurie de o clipa, care dureaza inca cinci minute dupa ce ne-am trecut cartea de credit printr-un viol?”
4. Deseori afirmam ca nu avem bani sa mergem in nu stiu ce excursie sau sa ne implinim un vis. Daca calculam in medie cati bani dam pe lucruri, pe care ulterior nu le folosim si, in schimb, i-am pune intr-un borcan al dorintelor… tind sa cred ca mai multe visuri ar prinde contur. Daca in medie produsele donate/aruncate in aceasta calatorie de declutter au costat 30 Ron, inseamna ca tocmai as fi putut avea 6.930 Ron in plus in buzunarul meu. Pai… e de colea?
5. Acum doi ani ne-am mutat de la apartament la casa. Nu parea sa avem prea multe lucruri, din moment ce abia ne mutasem in Viena de patru ani. Am carat 3 masini mari, 6 oameni, jumatate de zi, de ma intrebam daca am luat din greseala si cutiile vreunui vecin care se muta in acelasi timp?! Dar nu, erau toate ale noastre! Este de-a dreptul impresionant cate se aduna prin cotloane, prin sertare, impinse colo si dincolo, impaturite bine, vidate sau mai stiu eu pe unde. Prefer sa las aer, energie pozitiva sa curga pe acolo de acum inainte.
6. Cu fiecare zi care a trecut, m-am simtit mai bine, mai vesela, mai “usoara”, parca am desprins de pe mine bucatele de energie conectata cu obiectele donate/ vandute/ aruncate.
7. Avem tendinta sa pastram multe obiecte din obligatie (caci le-am primit cadou, dar totusi nu ne plac deloc), din vina (casa noastra merita sa contina doar lucruri pe care le iubim sau le folosim), din obisnuinta sau pe principiul “cand o sa slabesc, cand o sa fac sport, cand o sa…” (desi asta inca nu s-a intamplat in ultimii 5 ani si jumatate). Intreaba-te constient de ce pastrezi acel obiect. Vei primi raspuns din interiorul tau si atunci vei sti ce sa faci cu el.
8. Lectia de “Let Go” nu e deloc una usoara. Sa dam drumul la lucruri la care candva am tinut. Sa renuntam la obiecte cu care suntem obisnuiti. Dar aduce atata satisfactie si bine in viata noastra. Chiar magie, caci unde se face loc, inseamna ca noul e primit mai usor!
Nu avem nevoie de sute si mii de obiecte (garantez ca fiecare dintre noi are cateva mii, desi nu pare), majoritatea inutile, pentru a ne simti unici, speciali si fericiti. Fericirea nu sta in obiecte, ci in ceea ce suntem, in ceea ce devenim in fiecare zi, in experiente, in impartasirea iubirii, in daruri mici pentru altii, in lucruri simple, care prea des nu costa absolut nimic. La sfarsitul acestei calatorii, am aprins cateva betisoare aromate, m-am plimbat prin casa si mi-am imaginat cum imi zice: “Multumesc! Acum ma simt mai bine”. Se simte la fel de bine ca mine.
Poate o sa zici ca am luat-o razna. Chiar deloc! Incearca si tu! Foloseste zilele de toamna sau de iarna friguroase si bucura-te de cate un sertar plin cu de toate. Fa pace cu el si alege constient ce ramane in viata ta. Am prelungit experimentul acesta la email, aplicatii pe telefon, hard-disk si mai ales jmiile de foldere cu poze, pe care atat de rar ma uit.
Sa ne amintim constant! Casa nu e un muzeu, nu tot ce e pe lumea aceasta are rolul de a sta in ea. Casa nu este nici depozit, de a stivui carti, haine, pantofi, posete, obiecte pana la refuz, sa stea ascunse si neatinse cu anii prin cotloane pline de praf.
“Dezordinea nu sta doar in obiectele fizice,
ci si in idei invechite, relatii toxice si
obiceiuri negative!”
Eleanor Brown