Now Reading
Cel mai frumos loc din lume e chiar aici! Merita sau nu sa citesti cartea?

Cel mai frumos loc din lume e chiar aici! Merita sau nu sa citesti cartea?

Intr-o singura zi am terminat de citit cartea “Cel mai frumos loc din lume e chiar aici”, scrisa de un duo creativ – Care Santos si Francesc Miralles. A aparut la editura Humanitas Fiction – Raftul Denisei.

O scriere lejera (dar nu superficiala), extrem de usor de urmarit, scris mare, pagini putine. Nu as adauga cartea in topul preferintelor mele, dar realizez ca raman parti din ea care te urmaresc, dupa ce o termini. Are o vraja a ei, ascunsa in simplitate. O intelepciune a ceea ce uitam sa traim zi de zi. Mi se pare o carte potrivita pentru cadou, pozitiva, incurajatoare, motivanta, care se potriveste mai multor stiluri. Este ca o lectie de viata, care te urmeaza pas cu pas, uneori ii mai auzi vocea susurandu-ti un raspuns, ii simti prezenta cand iei anumite decizii, iti reaminteste sa traiesti frumos, acum, constient.

A devenit bestseller international in peste 20 de tari, deoarece atinge ceva din firea umana. Gadila nelinistile, amanarile, neincrederile pe care le adapostim cu totii in noi insine. Vine cu putina “magie”, cu raspunsuri simple, imbracate nu in sfat, ci in povete, cu niste elemente unice si creative, la care merita sa reflectam si in viata noastra personala.

Am selectat o parte din fragmentele care mi-au placut…

1. “Exista lucruri ce adauga valoare vietii si altele care i-o scad!”

2. “Trecutul, ca si intunericul, este pretutindeni, dar nu il putem vedea. Suntem ca o corabie imobilizata de o ancora infipta adanc. Ceea ce nu inseamna ca nu o putem smulge pentru a ne continua ruta. De fapt, nici nu ai nevoie de ancora: poti doar sa tai franghia care te tine legat/a de trecut, iar vantul vietii va face restul!”

3. “- Intre trecut si viitor nu e decat un pas. Orice ar spune maestrii zen, ceea ce nu exista e tocmai prezentul.

– De ce spui asta?

– Uite, sa iti dau un exemplu. Intrebarea pe care mi-ai pus-o tine deja de trecut. Iar raspunsul pe care ti-l voi da se afla in viitor. Cand il vei avea, va fi de acum trecut, iar viitorul va fi in altceva. Venim din trecut catre un viitor care, la randul sau, devine trecut: asa e viata! A gandi inseamna sa iesi din prezent ca sa pescuiesti in apele trecutului sau ale viitorului.”

– Pai atunci, credeti ca… nu exista chiar nimic care sa se petreaca in prezent?

Magicianul a stat un pic pe ganduri, apoi a spus pe un ton energic:

– Da, exista ceva care apartine doar prezentului!”

Si mai tarziu in carte scrie:

“-Magia are loc in prezent. Fericirea e cea care are loc doar in prezent!”

4. “E important sa invatam sa gasim lumina in intuneric. Afla ca lucrurile cele mai rele pe care le-ai patit pot fi uneori si cele mai bune.”

5. “Nu uita niciodata: orice sentiment isi are si reversul.

Cand te simti nefericit, asta e o dovada ca poti fi fericit. Iar asta e o veste buna.

Cand te simti singur, iti dai seama ce bine ar fi sa fii cu cineva. Iar asta e o veste buna.

Trebuie sa te doara ceva ca sa apreciezi fericirea de a nu te durea nimic. Iar asta e o veste buna.

De aceea, nu trebuie sa te temi niciodata de tristete, de singuratate sau de durere. Ele sunt dovada ca exista bucurie, iubire si linistea. Iata niste vesti bune!”

6. “Te lamentezi intr-una ca n-ai facut una sau alta, te plangi  ca ai facut lucrurile prost in trecut, de parca acum asta ti-ar mai folosi la ceva. De ce nu te ierti si nu accepti ca ai facut ce puteai mai bine de fiecare data? Oamenii au dreptul sa evolueze. Anii care trec slujesc si la altceva decat la numaratul firelor albe!”

7. “Stii ca unii oameni s-au intors din moarte pentru ca lasasera ceva neterminat pe timpul vietii? Inainte de plecare, trebuie sa faci pace cu lumea si cu cei pe care ii iubesti. Incepand cu tine insuti.”

8. “Trecutul unora e viitorul altora.”

9. “Cele trei feluri japoneze pe care le vom manca sunt gatite dupa tehnici diferite: primul se serveste crud, al doilea abia fiert, iar al treilea necesita o pregatire indelungata si lenta. Pentru ei este o modalitate de a nu uita ca in viata totul are valoare: ceea ce e simplu si valoros, ceea ce putem dobandi rapid si ceea ce reusim dupa un timp indelungat.”

10. “Intunericul ne transforma pe toti in copii. Pana si cei mai curajosi caută in mod inconstient mana mamei cand se pomenesc in bezna.”

“Haikuul este ceea ce se intampla

in acest loc si in acest moment.”

“Pana in mana dreapta.

Inima in mana stanga.

Iar tu, pretutindeni.”

Esti insarcinata si locuiesti in Austria - ce este de facut, de programat, de organizat!?
Tu, mama, cand ai o zi proasta cu copiii tai, citeste asta!
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top