Now Reading
CE FAC… concret… sa calatoresc. Partea II

CE FAC… concret… sa calatoresc. Partea II

…de-a lungul anilor am calatorit. Am stat si am calatorit din nou. Am visat si am calatorit iarasi.

Asa au luat nastere 2 postari:
In fix 10 ani am explorat 37 de tari din 195, mai am 158! Intr-o zi cineva s-a minunat ca am vazut atatea tari in viata mea. Si eu i-am raspuns: Dar tu stii cate au mai ramas? Asa ca m-am hotarat sa fac o lista, na! femeie rationala ce sunt!

CUM FAC… sa calatoresc – un post despre motivatii, despre visare si prioritizare, despre New Years Resolutions si cum sa te bucuri de fiecare calatorie in parte.

Acest nou articol, scos tot de la naftalina, raspunde la o parte din intrebarile voastre actuale, ce actiuni concrete intreprind… ca sa calatoresc. Creionez cateva dintre obiceiurile mele punctuale, inainte si in timpul unei calatorii, care, pas cu pas, ma calauzesc catre noi si noi destinatii, care imi dechid noi orizonturi… si un caleidoscop de trairi.

1. Caut oferte de zbor ieftine. Aici sunt 2 optiuni:

a. Le cumperi din timp! In momentul in care gasesc oferte interesante si ma atrag… atunci intru pe modul “JUST DO IT!”. Cumpar si pana la data plecarii am si uitat ca le am. Cea mai ieftina calatorie de acest gen a fost cu o lira, cu Ryanair si apoi cu doar 14 ron cu o oferta de la Wizzair!

b. Gasesc oferte “last minute”. Unele companii prefera sa vanda biletele mai ieftin decat sa zboare cu avionul gol, asa ca arunca cu oferte cu cateva zile inainte de zbor. Cea mai frumoasa experienta de acest gen a fost cand miercuri mi-am luat bilet si in weekend am zburat pe ruta Bucuresti – Paris – Barcelona – Bucuresti cu doar 50 euro. Nu am avut cazare, m-am plimbat pe strazi incontinuu, un weekend intreg.

c. In ultima perioada sunt sute de site-uri care promoveaza oferte de calatorii. Preferatele mele sunt asociatia miramont.ro (cu care am fost in Tenerife, Maroc, Thailanda, Zanzibar, Tanzania, Kenya) sau Holidaypirates.de.

2. Rareori platesc cazare… de obicei stau la prieteni, cunostinte, recomandari, prin Couchsurfing sau Travelers for Travelers. In ultima perioada am inceput sa inchiriez si camere la hotel sau pensiuni, de obicei prin Booking.com sau AirBnB, viata de familie te schimba.

3. Inainte calatoream cu foarte, foarte putini bani la mine. Bugetul “de buzunar” maxim pe care mi-l permiteam era de 40 – 50 euro/ calatorie. Pare greu de crezut… dar e cat se poate de adevarat.

Dupa ce m-am uitat cu durere in suflet la cafenelele parisiene si am realizat ca nu imi permit un croissant si o cafea cu lapte, dupa ce am visat sa ma plimb cu barcutele pe Dunare sau alte rauri europene si sa mananc la restaurante dragute, am decis sa strang ceva mai multi bani, inainte de fiecare calatorie.

Acum merg cu un minim de 150 – 200 euro la mine. Acesti bani s-au dovedit de bun augur dupa ce pierzi avioane si esti blocat prin aeroporturi straine (dar jurnalele acestea de calatori sunt si cele mai savuroase).

4. Unde nu mi-am permis sa merg in vizita, am plecat si am lucrat acolo (asta pe perioada studentiei si a masteratului. Acum as pleca doar daca ar implica o avansare in cariera sau o mutare cu familia).

Asa am ajuns cu doua programe Work and Travel in USA, trei luni si respectiv patru luni, apoi cu un internship de sase luni in Polonia si un Career Work and Travel pentru cinci luni in Hawaii. A meritat fiecare secunda, dulce sau amara si, daca as da timpul inapoi, as participa la si mai multe programe similare!

Recunosc… nu e pentru oricine. Am avut si trei job-uri in paralel, am dormit si doua ore pe noapte. Am vazut oameni pierzandu-se cu firea in situatii critice. De obicei demonii ni-i cunoastem doar atunci cand iesim din zona noastra de confort si lucrurile nu sunt mai niciodata asa cum par.

Dar cum norocul ti-l faci si cu mana ta… si viata la fel!

5. Evit perioadele de sezon. Desi sunt foarte sociabila, nu ma omor dupa avalansa sezoniera si dupa aglomeratia de nerespirat din anumite locuri. De exemplu, nu as merge niciodata in Maroc sau Dubai in lunile iulie – august. Pe langa faptul ca m-as topi ca o lumanare la 45 grade, as lua-o razna sa nu am loc sa merg pe strada. Sau in Tenerife in iulie. Uneori sa mergi contrasens este o alegere mai isteata decat sa te agiti in turma. Preturile sunt incomparabile, ofertele mai bogate, orasele mai adevarate si experienta mai “autentica”.

6. Nu mi-am luat niciodata concediu de 14 zile consecutiv, cu exceptia lunii de miere, si apoi sa stau la soare, intr-un singur loc. Recunosc, aceasta poate fi vacanta perfecta pentru multe persoane. Dar nu si pentru mine!! No, no, no.

Eu fur cate o zi de vineri sau luni, combin joi + vineri de concediu cu weekend-ul si astfel ajung sa am un mini-concediu o data la vreo doua luni. Pentru mine este mult mai reconfortant, ma energizeaza si simt ca traiesc mai din plin viata.

Nu trag ca un catar de mine pana in luna august (neoficil declarata “luna de concedii”)… si apoi poate o iesire prin decembrie. Ei, bine… chiar si asa, mai tot timpul sunt in criza de zile de concediu si ma uit cu pofta la zilele adunate de colegii mei, uneori cinci, alteori 30 neacoperite.

8. Caut conferinte sau programe internationale sponsorizate. De exemplu, am fost de doua ori la un super training din Olanda, acesta fiind subventionat de UE (intre timp s-au mai schimbat conditiile, dar tot merita). Asa am ajuns sa platesc doar 30% din costurile de transport, am stat 10 zile gratis, mancare si distractie la maxim, traininguri si dezvoltare personala. Doar avantaje. Nici un dezavantaj.

9. O alta metoda de a vizita tari noi este si job-ul. Nu am nimerit la viata mea prea multe joburi care m-au trimis in afara, dar sunt oameni care sunt platiti sa calatoreasca. Cunosc alte persoane pe care a cazut un sac de noroc in aceasta privinta si mai tot timpul sunt pe un continent nou. Asa ca merita sa te orientezi spre un astfel de job, daca esti intr-adevar pasionat.

10. Vreau sa calatoresc!!! DA… vreau, vreau, vreau! Si vrand… caut, descopar, scormonesc oferte, aflu de locuri interesante, zbor cu gandul si ma plimb cu degetele pe masa in pauza… E ca si cand iti doresti sa ajungi de la Bucuresti la Suceava. Nu stii detaliile drumului, nu stii exact ce se va intampla pe drum, nu stii oportunitatile sau riscurile intampinate la fiecare km…, dar stii ca vrei sa ajungi la Suceava. Guess what…vei ajunge la Suceava!

“Nu de mult am descoperit cat de valoroasa poate fi o calatorie.

Cate poti invata si experimenta…

Intr-un cuvat e extraordinar…”

mi-a scris un amic.

Sursa foto

View Comments (3)
    • Buna Mirela,
      In Hawaii am plecat cu un program denumit Career Work and Travel, cu cei de la American Experience, aveau biroul langa British Council.
      In Olanda am gasit un program de dezvoltate personala creat de Fundatia Olde Vechte, in colaborare cu Uniunea Europeana, pe care l-as recomanda in fiecare secunda a vietii mele. Am fost la doua traininguri Synergy diferite, in doi ani consecutivi, niveluri diferite: primul a fost un training de supravietuire in padure, iar al doilea de coaching si mentoring. Iata aici site-ul lor: http://www.synergytrainingsnl.com/.
      Intre timp s-au mai schimbat conditiile si acum cred ca sunt doar 30% din costuri acoperite, dar chiar si asa, e de departe cel mai bun training la care am participat la viata mea, pe acelasi podium cu cel al lui Anthony Robbins.

      Da-mi de veste daca ai si alte intrebari, cu mare drag iti raspund.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top