- Suprafață: 291 din 41.487 hectare, 0,7%
- Populație: 43.000
- Preț mediu chirie: 13.9 – 19.7 Euro/m2
- Preț mediu cumpărare: 6.500 – 8.600 Euro/m2
- Parcare: mai central e mai greu, dar, în rest, nu este o problemă
- Spații verzi: mult mai multe decât în cartierele 1-8, dar nu epatează
- Locuri de joacă: 21 din 856
- Atmosferă vieneză: da şi nu, depinde enorm de zonele din cartier.
- Cartiere învecinate: 1, 2, 8, 18, 19, 20
*** Acest articol face parte dintr-un şir de 24 de articole, te invit cu drag să citeşti şi articolul de început, unde clarific mai multe detalii importante despre toate cartierele vieneze ***
Cartierul 9 este învecinat la nord cu Bezirk-ul 1 – Innere Stadt şi, pe vremuri, făcea parte din cartierele din interiorul zidurilor de fortificaţii – Innere Stadt.
Diferite suburbii au fost încorporate în 1850 în cartierul 8, dar naşterea şi anexarea cartierului independent Alsergrund s-a întâmplat abia în 1862, ca al 7-lea cel mai mic cartier. Iar numele şi-l moşteneşte de la pârâul Alser Bach, care traversează cartierul.
Diversitate
Viena îşi dovedește, încă o dată, diversitatea. Aici istoria se întâlneşte cu farmecul “studenţesc” al facultăţilor; muzeele de medicină şi cabinetele private se împletesc cu cafenele locale; punctele de atracţie culinară se alătură instituţiilor cu scop social.
În timpul lui Iosif al II-lea (fiul cel mare al împăratului Franz I şi al Mariei Theresia), în actualul district 9 au fost construite multe clădiri publice, de exemplu Spitalul General, Josephinum, Foundelhaus şi alte zeci de instituţii importante. Mai mult decât atât, acest Bezirk este asociat cu multe nume notabile din viața artistică şi ştiinţifică a Vienei. Este locul de naştere al compozitorului Franz Schubert. Ludwig van Beethoven a murit în apartamentul său de pe strada Schwarzspanierstraße 15.
Datorită locaţiei relativ centrale a cartierului, poţi ajunge peste tot, în scurt timp. Tramvaiele şi autobuzele circulă la fiecare colţ, există o mulţime de staţii de metrou, iar cu bicicleta poţi ajunge uşor de la A la B. Datorită numeroaselor restaurante şi baruri, există ceva de făcut la orice oră din zi sau din noapte.
Divanul lui Freud şi
supă de ceapă franţuzească
Berggasse 19 este faimoasa adresă unde psihanaliza a luat naştere, fiind fosta reşedinţă şi cabinetul lui Sigmund Freud. A locuit aici din 1891 şi până la plecarea sa în Anglia în 1938. Casa a devenit, între timp, Muzeul Vienez al lui Sigmund Freud.
M-am decis să îl explorez acum câţiva ani, alături de Sorana, studentă la facultatea de psihologie la acea vreme. Fiind atât de curioasă din fire, nu aveam cum rata o incursiune prin casa, cabinetul, pozele şi istorisirile sale din trecut. Din păcate a fost puţin dezamăgitor, mă aşteptam la mai mult, dar, dacă eşti pasionat de psihologie, merită bifat.
Votivkirche, pe care nu ai cum să o ratezi după vizitarea muzeului, îţi va atrage privirea, interesul şi curiozitatea, cu ale sale turnuri ce se înalţă maiestuos până la nori. Iar micul parc din faţa lui Votivkirche a fost denumit după Sigmund Freud, deoarece îi făcea mare plăcere să se plimbe prin el.
Recomand, chiar vizavi de Votivkirche, restaurantul franţuzesc Café Francais. Meniul e delicios, iar supa de ceapă este ca la ea acasă. Sau Café Telegraph, unde o cafea şi un mic dejun sunt întotdeauna o idee foarte bună. O listă mai lungă de recomandari de restaurante, cafenele şi baruri găseşti aici.
Un spital cât un oraş
Un cuvânt cunoscut de aproape toată lumea din Europa este AKH – Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien. A fost înfiinţat iniţial drept ”Casa săracilor şi a invalizilor” în 1693. Şi iată cum, de-a lungul a peste 328 de ani, a crescut şi s-a extins, devenind unul dintre cele mai bune spitale mondiale, având sute de secţii de specialitate şi acoperind o suprafaţă cât a unui mic orăşel. Sper să nu fie nevoie să ajungi prea des pe aici, este un adevărat labirint. Însă are şi nişte grădini interioare extrem de frumoase, cu băncuţe unde îţi poţi trage sufletul. În zona vechiului AKH se află, de asemenea, aşa-numitul Narrenturm, unde poţi ””admira” părţi din cea mai mare colecţie de anatomie patologică din lume – extrem de interesant, dar nu pentru cei slabi de inimă.
Pe lângă acesta, Facultatea de Medicină, străzi pline de cabinete particulare şi alte facultăţi, precum Spitallgasse și Universitätsstraße, sau Universitatea Viena reprezintă punctul de start pentru a concluziona că pulsul medicinei se simte în cartierul 9.
În consecinţă, a devenit locul preferat al doctorilor şi specialiştilor în medicină, fiind deschise peste 390 de cabinete private. Şi, ca să fie treaba făcută bine până la capăt, în acest cartier sunt şi cele mai multe muzee pe această temă: Muzeul Anatomo-patologic, Muzeul Stomatologic, Muzeul de Medicină Legală sau Muzeul de Istorie Medicală (nu am vizitat niciunul dintre ele, nu au fost chiar pe lista mea de interese, ce sa zic!).
Campusul Universităţii Viena se află tot în Bezirk-ul 9. Deşi sunt mulţi studenţi pe stradă, nu te lăsa păcălit, rămâne în continuare în topul austriecilor şi a expaţilor, fiind o combinație ideală între linişte, la o aruncătură de băţ de centru.
Parcuri romantice şi Palatul Lichtenstein
Strudelhofstiege este probabil unul dintre cele mai romantice locuri din cartier (unii zic chiar din întregul oraş, dar nu sunt de acord cu ei), care încântă cu un farmec aparte pe tot parcursul anului. Acesta se află în imediata vecinătate a fermecătorului Servitenviertel. Primăvara te poţi bucura de verdele luxuriant al ramurilor, vara poţi savura căldura soarelui pe una dintre bănci, toamna te poţi lăsa fermecat de caleidoscopul frunzelor colorate, iar iarna, scara radiază linişte şi eleganţă cu zăpadă şi gheaţă. Scara i-a servit lui Heimito von Doderer drept pivot pentru intriga unuia dintre romanele sale, pe care l-a numit chiar după ea.
Dacă ajungi până aici, atunci explorează mai departe minunatul Servitenviertel – o zonă tare simpatică din Viena, unde se întâlnesc eleganţa, confortul şi istoria. Dacă vrei doar să te relaxezi şi să îţi urmezi spontan propriul apetit gastronomic, acesta este locul potrivit, pentru că tentaţiile te ademenesc de la intrarea fiecărei case aproape. În ultimii ani, câteva cafenele şi restaurante la modă au adăugat un farmec aparte acestor străzi . De exemplu, La Mercerie, o oază de calm în stil francez, sau Suppenwirtschaft, unde poţi lua un prânz bogat (supe, curry şi salate) şi ieftin.
Un alt punct verde pe hartă este acoperit de palatul, grădinile şi parcul Liechtenstein, care sunt ca o idilă naturală, emanând o eleganţă deosebită pe tot parcursul anului. Construite în 1711 de prinţul de Liechtenstein, se află în proprietate privată, dar sunt parţial deschise publicului şi te invită la o plimbare sau la joacă cu copiii, având chiar şi un loc de joacă dedicat lor.
Calătorie culinară în Pakistan şi India
Pentru cei care nu se satură cu o amărâtă de supă de ceapă, cunosc două restaurante unde poţi să îţi iei foamea de mână şi să o îmbunezi.
Restaurantul Tulsi se străduieşte să imprime mâncărurilor indiene tradiţionale o variantă modernă. În timpul săptămânii, pe lângă meniul obişnuit, există două specialităţi diferite pentru prânz. Adevăratele rarităţi ale bucătăriei indiene te aşteaptă însă în meniul sezonier, deoarece aici vei găsi mâncăruri indiene special create, care nu sunt disponibile nicăieri altundeva.
Deewanul vienez (Der Wiener Deewan)- Mănânci cât intră, plăteşti cât poţi.
Întotdeauna bine frecventat şi întotdeauna confortabil şi delicios este un hotspot cunoscut printre studenţi. Este, de fapt, un secret bine menţinut printre localnici, pentru a mânca mult şi bun. Aici poţi găsi preparate din bucătăria pakistaneză pentru toată lumea. Te serveşti singur la bufet şi plăteşti cât vrei, merită sau poţi. Încearcă neapărat şi deserturile, sunt incredibil de bune. Nu este un restaurant posh sau elegant, dar pentru un popas în explorarea oraşului merită.
Dacă eşti iubitor de cafea artizanală, la vreo cinci minute de mers pe jos de la Rathaus (care aparţine Cartierului 1) te aşteaptă CoffeePirates Viena. Cafeaua prăjită de înaltă calitate pune din nou în mişcare celulele cenușii, iar atmosfera din această cafenea este întotdeauna plină de culoare şi de viaţă. Amenajată cu mobilier din lemn modern şi uşor, este populată în principal de studenţi, dar şi turiştii şi mulţi rezidenţi îşi găsesc cu regularitate drumul până aici, deoarece cafeneaua şi-a făcut deja un nume în oraş în ultimii ani.
Staţia de ardere de deşeuri Spittelauer (Müllverbrennungsanlage) a fost cu mare dezaprob acceptată. Însă, a devenit de-a dreptul faimoasă după ce, în 1987, renumitul arhitect austriac Hundertwasser a creat un model original pentru faţada sa, care se evidențiază la orizontul Vienei cu al său imens turn cu bilă aurie, pe unde iese fumul.
Viaţa aici este un pic mai scumpă. Comparativ cu celelalte cartiere, ne situăm pe locul 4-5 (în ceea ce priveşte preţul pe metru pătrat), dar compensează cu faptul că este central, liniştit şi totuși un cartier vioi. Mergi la o plimbare atât ziua, cât şi seara, savurează atmosfera vieneză de pe străzile lui, poposeşte pentru un pahar de vin la o terasă cochetă.
122 de grădiniţe te vor ajuta să mai respiri puţin şi să ai timp pentru tine şi peste 100 de școli îşi deschid porţile în fiecare toamnă.
E un cartier frumos, cu multă diversitate şi o paletă complexă de beneficii, mai ales pentru cei ce iubesc să stea aproape de centru.