Now Reading
Cartierul 8 – ”Josefstadt” – Cel mai mic cartier vienez

Cartierul 8 – ”Josefstadt” – Cel mai mic cartier vienez

Cartierl 8 - Cel mai mic cartier vienez
  • Suprafață: 109 din 41.487 hectare, 0,3%
  • Populație: circa 26.000
  • Preț mediu chirie:  14 .3- 18.5  Euro/m2
  • Preț mediu cumpărare: 9.000 – 10.500 Euro/m2
  • Parcare: aici sunt cele mai puține mașini înregistrate din toata Viena, ceea ce ne dovedește că nu e chiar facil să găsești un loc de parcare
  • Spații verzi: foarte, foarte puține
  • Locuri de joacă: 11 din 856
  • Atmosferă vieneză: Cu peste 75% din clădiri construite înainte de 1919, este, cu siguranță, un cartier foarte austriac. 
  • Cartiere învecinate: 1, 7, 9, 16, 17

 

*** Acest articol face parte dintr-un șir de 24 de articole, te invit cu drag să citești și articolul de început, unde clarific mai multe detalii importante despre toate cartierele vieneze ***


Dacă nu ești mare fan forfotă, oameni mulți, gălăgie stradală, atunci cartierele 8 și 9 pot fi variantele câștigătoare. Liniștite și bourgeoises, sunt și ele destul de centrale, dar le lipsesc, ca tuturor cartierelor din Innenstadt, spațiile verzi, parcurile mari și locurile de joacă extinse.

Sunt două cartiere autentic austriece, nu au prea multe obiective turistice, implicit nici curioși cu aparatul de fotografiat în mână. Regula de aur se aplică și aici, cu cât sunt mai aproape de centrul orașului, cu atât e mai fain, cu cât te apropii de faimoasa Gürtel și U6 (detaliez mai mult la cartierele 15 și 16), cu atât e mai așa și așa.

 

8-ul este el mic, dar e OHO!

 

8-ul este cel mai mic cartier din Viena, ar încăpea de 49 de ori în Bezirk-ul 22, care este cel mai extins. A fost anexat capitalei în 1850, dar graniţele au suferit diferite schimbări de-a lungul anilor şi a fost denumit după marele Împărat Josef I al Sfântului Imperiu Roman.

În secolul XVIII atrăgea nobilimea şi aici au trăit majoritatea primarilor, inclusiv fostul preşedinte austriac.

Cunoscut pentru venerabilele sale instituţii culturale, e lăcașul artiştilor, scriitorilor, actorilor şi actriţelor. Şi, datorită proximităţii sale cu Universitatea Viena, este şi ”acasă” pentru foarte mulţi studenţi şi tineri. 

Străzi pavate cu piatră cubică, teatre, case din secolul XVIII – conferă acestui cartier o atmosferă pur şarmantă şi te invită la plimbări melancolice sau fascinante pe alei parcă uitate în timp. Sau la savurat câte o cafeluţă la colţul unei străzi, în timp ce admiri pietonii care mai de care mai dichisiţi sau hippie.

Unii zic că aici vei găsi una dintre cele mai drăguţe piaţete din oraş – Piaristenplatz – care are un fler de Florenţa.

Piaristenplatz și Biserica Maria Treu, 1781.

Beethoven, Wagner şi pantofi

 

Cel mai vechi teatru din Viena – Josefstadt, construit în 1788, atrage în continuare atenţia publicului interesat de cultură. De-a lungul istoriei, la acest teatru au fost activi oameni de seamă, precum Ludwig van Beethoven sau Richard Wagner.

Acum este un teatru tânăr și dinamic, oferind un mix colorat de piese pe teme actuale şi de interes. Lustrele veneţiene, roşul damasc şi decoraţiile aurite sunt o adevărată desfătare vizuală. Cu trei zile înainte de un show, studenții pot cumpăra bilete cu doar 6 Euro. 

De asemenea, şi cel mai vechi teatru englezesc din Europa (cu excepţia celui din Marea Britanie), pe strada Josefgasse, încununează cartierul 8 cu şarmul și paleta sa detaliată de piese unice, pe strada Josefgasse.

Şi, chiar dacă nu ţi-ai imaginat vreodată că ar exista, în cartierul 8 poţi vizita chiar și Wiener Schuhmuseum – Muzeul Vienez al Pantofilor, unde este povestită istoria vieneză a meşteşugului de cizmar. Sunt prezentate modele din epoci diferite, precum şi ustensile şi maşinării tradiţionale care erau folosite acum sute de ani. 

 

Cafea, cafenele, cafegii

 

Turul prin cartierul 8 cere neapărat popasuri romantice sau relaxante la câte o cafenea, terasă sau locşor parcă uitat de lume. Printre cele mai populare cafenele se numără: Café Hummel – un Kaffehaus tradiţional austriac, deschis în 1935, care nu şi-a pierdut patina trecutului defel şi Café de Provinz – cu fler franţuzesc şi parfum de Crepes și Waffle, iar în weekend cu un bufet bio generos. 

Iubesc să mă plimb prin acest cartier seara, după apus (eh, da, acum cu doi copii mici este ca şi cum aş fi în vacanţă când reuşesc să fug de acasă noaptea). Este o atmosferă aproape imposibil de redat în cuvinte, boemă şi romantică, liniştită şi uimitoare. Iar un popas la Weinstube Josefstadt, în plină vară, te va încărca de energie şi bună dispoziţie, cu grădina lor interioară generoasă, berile la raft şi mâncarea tradiţională savuroasă. 

Falter a realizat un top cu 20 cele mai interesante restaurante din cartier, despre care poți citi aici, să vezi care îi vorbește apetitului tău. 

Concluzii

 

Cartierul 8 este ca o bijuterie preţioasă, cu ale sale străzi pavate, cafenele ascunse ici şi colo, cu o atmosferă austriacă reinventată. O mare majoritate dintre locuitori sunt austrieci, restul studenţi sau tineri care iubesc viaţa de oraş. Pentru familii, cartierul oferă peste 66 de grădiniţe şi creşe, 39 de şcoli primare şi 67 de şcoli până la clasa a XII-a – gimnaziu.

Din păcate, sunt extrem de puţine spaţii verzi, cea mai mare oază de natură fiind parcul Schönbornpark. Din acest motiv nu este chiar ideal pentru cei cu copiii mici. 

Atât Bezirk-ul 7, cât şi 8 te provoacă la a rosti mantre speciale pentru a găsi locuri de parcare. Sau putem să mai spunem că te vor ajuta să îți dezvolţi răbdarea. Fiind atât de mici, dar totuşi dens populate, se explică destul de uşor această lipsă de locuri de parcare. Daca eşti doar în trecere prin ele, atunci mai bine foloseşti transportul în comun, ca să nu stai cu grija maşinii. 

Oricum ar fi, indiferent unde locuieşti, te rog nu rata să îl descoperi şi să îl explorezi, pe lângă zonele turistice ale Vienei. 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top