Now Reading
Cartierul 6 – ”Mariahilf” – Promenada shopping-ului

Cartierul 6 – ”Mariahilf” – Promenada shopping-ului

Cartierul 6
  • Suprafață: 146 din 41.487 hectare, 0.3%
  • Populație: 33.000
  • Preț mediu chirie:  14 – 18.5  Euro/m2
  • Preț mediu cumpărare: 6.100 – 7.000 Euro/m2 
  • Parcare: Ai șanse mult mai mari să întâlnești un hippie pe bicicletă cu semnul păcii pe el, decât un loc de parcare
  • Spații verzi: foarte puține
  • Locuri de joacă: 22 din 856
  • Atmosferă vieneză: da, din belșug, peste 67,2% clădiri construite înainte de 1919.
  • Cartiere învecinate: 1, 4, 5, 7, 12, 15. 

 

*** Acest articol face parte dintr-un șir de 24 de articole. Te invit cu drag să citești și articolul de început, unde clarific mai multe detalii importante despre toate cartierele vieneze ***

 

Mariahilfer Strasse

şi sute de scări

 

Un cartier al scărilor se întinde între malul râului Wien şi cea mai mare stradă de cumpărături din Austria și de la Westbahnhof la Museumsquartier. 

Pe măsură ce te plimbi prin el, vei descoperi diferite niveluri, care comunică între ele prin diferite serii de scări. Spre exemplu, la capătul lui Stiegengasse se ridică Amonstiege la 13 metri. Faimoase pentru arhitectura în stil secesionist sunt și Fillgradestiege sau Rahlstiege, cu treptele lor cu trei brațe, care duc la Mariahilfer Straße. De departe cea mai populară și vizitată stradă din cartier şi din oraș, atât de turişti, cât şi de localnici. Sute de magazine îţi şoptesc numele și te atrag, cu tot cu carte de credit, să le treci pragul.

Dense, pline de clădiri Altbau cu trei, patru etaje, cu o varietate largă de apartamente spaţioase, la preţuri bune, cartierele 6 şi 7 mi se par potrivite, mai ales pentru tânărul urban. Dacă preferi să stai în mijlocul acţiunii şi la o aruncătură de băţ să mai încerci un restaurant sau o cafea artizanală, atunci aceste două cartiere îți vor oferi această şansă. Alternative, hip şi efervescente, cu o atmosfera unică, dar totuşi cu parfum de trecut.

Bezirk-ul 6 este al doilea cel mai mic cartier din Viena și există un lucru mai presus de toate în acest cartier: forfotă colorată. 

Cafenele clasice lângă cele mai noi localuri din oraș, faimoase pentru cafeaua pregătită de un barista și cele mai avantgardiste mic-dejunuri. Standuri de mâncare chinezească şi cârnaţi, alături de cea mai variată pleiadă de restaurante fusion şi baruri unice. Activităţi culturale dintre cele mai diverse, teatre contemporane, galerii de artă, cafenele-librării, proteste şi mişcări pentru diferite cauze, hotspot pentru comunitatea LGBTQ, magazine de antichităţi, reprezentaţii stradale… şi cam orice idee năstruşnică îţi mai vine, probabil aici o vei găsi implementată. 

Ai şanse mult mai mari să întâlneşti un hippie pe bicicletă cu semnul păcii pe el, o tânără veselă îmbrăcată vintage-cool decât să găsești un loc de parcare sau o zonă verde. Dar acum, şi tu, nu le poți avea chiar pe toate!

 

Piaţa de ciugulit şi piaţa de purici

 

Dacă vrei şi mai multă acţiune, atunci Naschmarkt e pentru tine, fiind cea mai mare piaţă din interiorul unui oraş din Austria, lungă de 1,5 km. Încă din secolul XVI, aici a existat o zonă de negoţ, mai ales pentru sticle de lapte realizate din lemn de frasin – Asch, în germană – de unde și numele inițial de Aschenmarkt. Din anul 1973, ţăranii au început şi ei să poposească aici, promovând legume, fructe şi verdeţuri.  

Naschmarkt, 1900

În zilele noastre, piaţa este împărţită în trei zone: cea de restaurante; cea cu fructe, legume și multe alte bunătăţi și cea de vechituri, care nu e deschisă doar sâmbăta.

Zona de restaurante, toate îngrămădite de o parte şi alta a unui culoar, te îmbie cu arome dintre cele mai diverse – italieneşti, coreene, vietnameze, africane, austriece şi te vor ispiti să stai la terasele lor încălzite. Ador serile acolo, petrecute la poveşti cu prietenele mele. E ceva în aer, ca şi când ai fi pe malul unei mări, o relaxare veselă… chiar dacă eşti exact în inima oraşului.

Naschen înseamnă de fapt a ciuguli, a ronţăi ceva dulce în timp ce savurezi… În 1820 denumirea oficială a devenit Naschmarkt, pentru că fiecare ciugulea şi ronţăia ceva bun, în timp ce cumpăra. Zona de legume, fructe exotice şi bunătăţi se ridică la renumele acestei denumiri. Vânzători veseli te îmbie să guşti câte o migdală prăjită în zahăr sau o felie de mango confiată, să încerci un falafel tăvălit prin hummus de casă, kebab delicios îţi cucereşte papilele olfactive, sandwich-uri cu peşte abia gătit pe plită te fac să visezi la vacanţe… iar caleidoscopul de culori, de oameni, de forfotă o să te încarce cu o bună dispoziţie fără de egal. Este o piaţă de zi, așa că nu veni nici prea devreme, nici prea târziu, ca să savurezi la maxim modul în care, parcă, toate cele cinci continente se întâlnesc la un rendez-vous.  

Zona mea preferată este cea de vechituri, numită Flohmarkt – piaţa de purici. Sâmbetele sunt zilele mele preferate, pentru că sute de tarabe improvizate umplu parcarea generoasă, iar miile de obiecte, haine, lustre, poze vechi, rame, geamantane şi câte şi mai câte te transpun într-o călătorie prin istorie, timp, destine. În casă la noi sunt multe ”nimicuri” cu poveşti, precum un geamantan vechi din 1930, o sticlă florentină albastră indigo pentru apă  (poreclită catedrala), seturi de pahare cu margine aurită pentru şampanie, butoni stilizaţi pentru uşi, cuier în formă de elefant şi tot aşa. E o delectare, te invit să te aventurezi şi să savurezi şarmul unei adevărate pieţe de vechituri! 

 

Turn anti-aerian plin de peşti

 

În perioada celui de Al Doilea Război Mondial au fost construite turnuri anti-aeriene, de unde se trăgea în avioanele germane. Sunt mai multe astfel de turnuri în Viena, care nu au fost incluse în planul de demolare deoarece sunt extrem de solide şi din fier armat. În cartierul 6 turnul antiaerian a fost transformat în 1957 în Haus des Meeres – Aqua Terra Zoo, paradisul copiilor. Peşti, căluţi de mare, lighioane, şerpi, reptile, maimuţe şi multe alte vietăţi cunoscute şi necunoscute îi fascinează pe copii şi pe părinţi, deopotrivă. 

La ultimul etaj este o cafenea-restaurant cu o panoramă superbă, pe nume 360° OCEAN SKY, unde merg cu mare drag. Dacă ai posibilitatea să nu îl vizitezi duminica, atunci e minunat, pentru că la sfârșitul săptămânii este plin ochi de familii cu copii şi trebuie să aştepţi destul de mult, în fața fiecărui acvariu. 

Haus des Meeres

Pe pereţii exteriori de la Haus des Meeres se poate face şi căţărare, mai ales vara. Şi este un loc bun pentru a observa diferenţa de nivel a străzilor şarmante.

 

Cartierul 6, ideal pentru tineri, dar şi pentru familii 

 

Recomand să citeşti şi cu ce alte cartiere se mai învecinează, pentru că îşi împrumută din fler şi descrieri. Zona de la Westbahnhof nu este cea mai încântătoare, deşi, în ultima perioadă, de când cea mai importantă gară din oraş s-a mutat în cartierul 3, această arie e mult mai curată şi prietenoasă.

Cartierul 6 este aproape de centru, chiriile au preţuri foarte bune în raport cu beneficiile, apartamentele sunt deseori Altbau, dar se găsesc tot mai multe şi Neubau. Transportul în comun este foarte bine pus la punct în acest cartier. Pe cât de aglomerat este pe Mariahilfer Strasse, pe atât de liniştit poate fi pe străzi paralale sau perpendiculare. 

Aşa că, dacă eşti genul căruia îi place să locuiască destul de aproape de energia unui oraş, să poată alege din o groază de cafenele şi terase, să iasă la orice oră şi căruia nu îi pasă aşa mult cât de aproape este parcul, atunci aici merită să cauţi cazare. Cartierul 6 a fost dintotdeauna asociat shopping-ului, dar este, de asemenea, şi un cartier al cafelei. Brass Monkey, Cafe Sperl şi Cafe Jelenik sunt doar câteva cafenele renumite, care te trec de la stilul tradiţional la cel modern. 

Cel mai mare parc este Esterhazypark, unde se găsesc şi cele mai multe locuri de joacă. Dar, în rest, cartierul nu este prea verde, doar mici oaze ici şi colo. Multe familii aleg să locuiască aici, pentru că Bezirk-ul 6 este destul de faimos pentru grădiniţele şi şcolile foarte bune. Singura mică problemă sunt scările şi diferenţele de nivel. Mai ales dacă eşti mămică de copii mici, atunci să iei acest aspect în considerare.

Dacă, în schimb, familia ta preferă parcurile mari, cartiere liniştite, nu neapărat centrale, atunci mai bine pui acest cartier doar pe lista celor de vizitat. Avem nişte prieteni, care au doi copii, înnebuniţi după cartierul 6. Eu, personal, nu mi-aş dori să locuiesc acolo, pentru că nu ma pasionează aşa mult centrul… ci pădurile şi parcurile mai mari.

De aceea, primul sfat pe care îl ofer familiilor în căutare de un apartament de închiriat este să descopere ce îi defineşte. Ce plăceri sau pasiuni au. Cum preferă să îşi petreacă timpul liber, atât cu, dar și fără copii? Pentru că, aceste mici lucruri, sunt cele care, de fapt, vor face diferenţa majoră în alegerea potrivită a unui cartier. 

Parcarea este destul de problematică şi e nevoie să ai ceva răbdare pentru a găsi un loc pentru maşina ta. Este, în general, un cartier în care puţini au maşini, tocmai pentru că e atât de uşor să ajungi oriunde cu mijloacele de transport în comun. 

 

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top