- Suprafață: 178 din 21.487 de hectare, 0.4%
- Populație: 34.000
- Preț mediu chirie: 15.5 – 18.4 Euro/m2
- Preț mediu cumpărare: 7.300 – 9.500 Euro/m2
- Parcare: Nu e chiar o joacă, dar nici o tortură
- Spații verzi: puține, sub 10% din totalul suprafeței, dar 11 parcuri
- Locuri de joacă: 23 din 856
- Atmosferă vieneză: da, mai ales zona învecinată cu zona de centru, din ce în ce mai puțin în zona spre cartierul 10.
- Cartiere învecinate: 1, 3, 5, 6, 10
*** Acest articol face parte dintr-un șir de 24 de articole. Te invit cu drag să citești și articolul de început, unde clarific mai multe detalii importante despre toate cartierele vieneze.***
A fost inclus în oraș la 6 martie 1850 și este un cartier mic, ocupând 0,4% din totalul suprafeței. Totul este dens, cu multe clădiri Altbau, construite înainte de 1919, în proporție de 64%, și foarte puține spații verzi. Inițial, cartierele 4 și 5 erau împreună, dar, din cauza diferențelor sociale și economice, Bezirk-ul 5 – Margareten – a fost separat în 1861.
Diplomație, istorie și cultură
Deși granițele cartierului s-au tot schimbat din 1850 până în prezent, e interesant de știut că, după Al Doilea Război Mondial, acest Bezirk a făcut parte din zona vieneză a Uniunii Sovietice, pentru 10 ani.
Numele cartierului 4 – Wieden – a fost găsit în arhive încă din 1137, iar strada principală, Wiedner Hauptstrasse, e chiar mai veche de atât. În secolul XVIII aici se găsea reședința de vară imperială, care ulterior a fost mutată în cartierul 13 – la Palatul și grădinile Schönbrunn.
Fosta reședință de vară poartă numele de Theresianum și adăpostește momentan Academia Diplomatică din Viena (sau Școala Vieneză de Studii Internaționale). Însă are o istorie foarte interesantă. Maria Theresia a fondat-o în anul 1754 și, inițial, se numea Academia Orientală, pentru a educa tinerii diplomați să reprezinte Imperiul Habsburgic în afara granițelor.
Ca să compenseze lipsa vegetației, multe străzi au denumiri interesante și cu o etimologie veche. ”Grüngasse” – tradusă ”străduța verde” și denumită în 1850 după Vinzent Grün, care a fost primul care a construit patru case pe această stradă. Sau ”Apfelgasse” – strada mărului, denumită așa în 1873 după hanul ”Zum roten Apfel -La Mărul Roșu”.
Puțin verde, însă parcuri cochete
Cu toate acestea, există 11 parcuri. Cele mai cunoscute și frumose sunt: cel de lângă Karlsplatz-Opera, denumit oficial Rosa-Mayreder-Park și Resselpark. Zona Karlsplatz este extrem de faimoasă datorită nodului esențial de transport public, un fel de Piața Unirii bucureșteană. Biserica Karlskirche, ce strajuiește magnific, cu stilul ei baroc, în centrul parcului. Este o adevărată delectare vizuală, mai ales noaptea sau iarna, când aici se organizează Târgul de Crăciun cu fân, căbănuțe cu vin cald, punch, mâncăruri apetisante și produse hand-made.
Cartierul 4 începe de la Belvedere până la ambasada Franței (una dintre clădirile mele preferate) și în el mai sunt incluse Elisabethkirche, Funkhaus (Casa Radioului), teatrul Akzent și altele.
În funcție de cartierele cu care se învecinează sunt zone mai luminoase și simpatice, precum zona mai spre nord, mai apropiată de centrul orașului. Aici putem aminti câteva clădiri renumite, precum: Muzeul Viena, Universitatea Tehnică sau Kunsthalle, dar și evenimente interesante ca Piața de Crăciun de la Karlsplatz, Popfest, târguri tematice sau ”Cinematograf sub stele”.
Dar, există și artere sau străzi, mai ales aria care se învecinează cu cartierele 12 sau 10, unde pitorescul imperial își pierde din farmec și lasă loc unei atmosfere mai degrabă industriale.
Fapte și date
Ca o concluzie, Bezirk-ul 4 este mult mai cochet și mai tradițional austriac, cu clădiri impozante la care regăsești arhitectura tradițională imperială, în timp ce Bezirk-ul 5 este ruda mai de la țară a acestuia. Dacă ajungi aici, ia-ți timp să ajungi și la Naschmarkt, piața de delicatețuri. Deși oficial aparține cartierului 6, este la câteva minute de mers pe jos de Karlsplatz.
Ca și Bezirk-urile 1 și 3, aici sălășluiesc multe ambasade și consulate, inclusiv cea a României. Chiriile sunt mai mici decât în cartierele 1, 2 sau 3, dar totuși ridicate, datorită faptului că este atât de aproape de centrul istoric al Vienei.
Locurile de parcare în zona Karlsplatz sunt aproape inexistente, aici recomand mai degrabă parcările cu plată. E mai sigur, deși e costisitor. Sau, și mai bine, să alegi mijloacele de transport în comun. La Karlsplatz se întretaie trei dintre cele mai importante linii de metrou – U1, U2 și U3. Însă, dincolo de această zonă, parcarea nu mai este chiar așa problematică, dar nu uita să pui Parkschein – pentru că este cu plată parcarea pe stradă în întreg cartierul (de fapt în toată Viena, cu mici excepții, precum cartierele 13 sau 22).
În acest cartier există peste 300 de grădinițe, școli gimnaziale și postliceale care își deschid porțile pentru copiii localnicilor. Iar 23 de locuri de joacă sunt răspândite în toate zările, oferind șansa la joacă și relaxare.