- Suprafață: 740 din 41.487 hectare, 1.8% din total
- Populație: circa 91.000
- Preț mediu chirie: 15 – 18.6 Euro/m2
- Preț mediu cumpărare: 7.100 – 8.700 Euro/m2
- Parcare: mult mai lejer decât în 1 și 2. Dar sunt zone, mai ales cele turistice, unde e mai bine să mergi fără mașină.
- Spații verzi: 15% din cartier este verde, ceea ce e mult. Peste 1.852 de copaci, preponderent tei, zic austriecii pasionați de contabilitate.
- Locuri de joacă: 29 din 856
- Atmosferă vieneză: Da! Clar!
- Cartiere învecinate: 1, 2, 4, 10 și 11.
*** Acest articol face parte dintr-un șir de 24 de articole, te invit cu drag să citești și articolul de început, unde clarific mai multe detalii importante despre toate cartierele vieneze ***
Zona desemnată acestui cartier este populată încă din secolul XIII. Poveștile relatează că Richard Inimă de Leu ar fi fost capturat în zona Erdberg în timpul celei de-a treia Cruciade. A fost anexat la orașul Viena în 1850, iar numele pe care îl poartă ”Landstrasse” înseamnă ”drum de țară”.
În antiteză cu titlul său oficial, se mai numește și cartierul diplomaților, pentru că aici își au sediul peste 150 de ambasade și consulate. Pe lângă acestea, și multe birouri internaționale aferente expaților.
Un sărut, Klimt și arhitectură inspirată din natură
Cea mai impresionantă atracție turistică este faimosul palat baroc Belvedere, construit în secolul XVIII, cu grădinile sale atent bibilite. Pe vremuri, a fost resedința lui Eugen de Savoia-Carignano, unul dintre cei mai cunoscuți mareșali ai Imperiului Roman și căruia i se datorează mult, în istorie, din ridicarea Austriei în rang, importanță și punct esențial de negoț în cadrul Sfântului Imperiu Roman.
Între timp, Palatul Belvedere a devenit muzeu de artă, în care poți admira expoziții permanente sau temporare cu adevarat interesante. Renumitul și controversatul tablou ”Sărutul” de Gustav Klimt se găsește încă aici. E și un film interesant pe tema acestui tablou, pe care îl recomand, The Woman in Gold, cu Helen Mirren și Ryan Reynolds, actori principali.
Un nou punct de interes s-a dezvoltat, în ultimii ani, pentru blocul de apartamente creat de arhitectul meu preferat: Hundertwasser. Un articol detaliat despre el și imaginea lui vizionară despre arhitectură am scris aici.
Hundertwasserhaus are 14 balcoane și terase pline de copaci și grădini, pentru care s-au adus peste 900 de tone de pamânt. Această clădire avangardistă este nu doar o minunată moștenire arhitecturală, dar și o dovadă că se pot construi clădiri sustenabile, în armonie cu natura, cu un buget redus.
Vizavi, merită să explorezi și KunstHausWien – creată de același arhitect misterios și puțintel nebun. Așa, ca picanterie, invitat fiind la o petrecere, s-a hotărât să meargă gol. Gol-goluț. Și ca să nu facă notă discordantă, a mers și însoțit de două doamne, cu o ținută la fel de minimalistă. Poveste adevărată, nu culeasă de la pescari și vănători!
Landstrasse este un cartier cu peste 50% din clădiri construite înainte de 1919, cu arhitectura vieneză, impozantă. Mai ales în partea învecinată cu cartierele 1, 2 și 4, fiind și foarte aproape de centru. În zona mai îndepărtată, la granițele cu Bezirk-urile 10 și 11, de câțiva ani, se construiesc foarte multe complexe rezidențiale. Așa că este ideal, în același timp, și pentru iubitorii de blocuri noi, reprezentând cam 10% din totalul clădirilor, la ora actuală.
Jazz, trenuri, concerte pentru copii și Morus alba
KonzertHaus deschide des porțile pentru concerte uimitoare, atât de muzică clasică, dar și blues, jazz și alte stiluri. Am fost des acolo și e o acustică bună, sălile sunt impozante și am descoperit că este chiar impresionant să oferi cadou celor dragi un bilet la un concert de calitate. Susțin des și concerte pentru copii mai mari de șase sau opt ani sau chiar evenimente unde copiii se implică interactiv (de la trei ani în sus).
Gara Centrală reprezintă un nod esențial în infrastructura orașului și este uimitor de curată. Wien-Mitte este, de asemenea, un punct important al orașului. Aici te aduce CAT – City Airport Train – trenul rapid de la aeroport. Există și liniii de S-Bahn (un tren rapid pe post de metrou ce acoperă zona exterioară a Vienei), liniile de metrou U4 și U3, multe autobuze și tramvaie. Dacă ajungi aici vreodată, recomand o plimbare pe strada Landstrasse – Hauptstrasse, care te invită să admiri magazinele haioase, clădirile imperiale și unele cafenele delicioase pentru micul dejun, precum Joseph Brot.
11 monumente naturale pot fi descoperite de curioși, precum ”Morus alba” de pe strada Landstraße-Hauptstraße, un dud alb de peste 300 de ani, ce face parte din cei mai ”batrâni” copaci din Viena.
Pe lângă toate acestea, 48 km de piste de biciclete atrag locuitorii la explorat în aer liber cartierul.
Primul parc public din Viena, o oază în stil englezesc
Atât pentru turiști, cât și pentru locuitorii orașului, parcul Stadtpark te captivează cu ale sale alei șerpuite, cu râul Wien ce curge liniștit prin mijlocul lui, cu statuia lui Strauss și cu cafenelele mobile de la care poți cumpăra un cappucino delicios. Cu secole în urmă, puteai admira vienezi cochet îmbrăcați, la braț cu doamne în rochii impozante și umbrele de pânză, plimbându-se agale pe malul râului și savurând natura, aerul proaspat și vremea bună.
Abia după demolarea zidurilor de apărare ale orașului și crearea imensului bulevard Ringstrasse, primarul de la acea vreme, Andreas Zelinka, a decis să se creeze un parc public. Pe 21 august 1862 a fost inaugurat Wiener Stadtpark, cu ale sale grădini englezești, o splendoare vizuală care a devenit, astfel, primul parc public din Viena! Nu știu cum ești tu, dar iubesc să cunosc frânturi din trecut, când explorez un parc, o stradă, o zonă din aceasta capitala sublimă, să imi imaginez cum decurgea aici viața, acum 100-200-400 de ani.
Într-unul din colțurile parcului poți admira și clădirea Kursalon. Da, da, știu că sună groaznic în română, de fapt Kur în germană înseamnă tratament, remediu, dar, mai nou, e folosit și ca sinonim pentru spa. Istoria este cea care ne va și clarifica faptul că aici exista un pavilion unde se servea apă naturală minerală, cu multe proprietăți benefice. Între 1856-1857, acest pavilion a fost transformat în clădirea actuală. Deși orice eveniment a fost interzis o perioadă lungă de timp, Johan Strauss a ținut aici primul său concert, Kursalon devenind, ușor, lăcașul concertelor, al balurilor și al serilor dansante. Chiar și în zilele noastre acestea atrag încă turiștii și localnicii deopotrivă. Aici au loc și evenimente mari tematice, la care primești invitație, pentru că nu poți apărea așa hodoronc-tronc.
Dacă uite așa, pentru că îți e drag de tine, alegi să te răsfeți și să savurezi un mic-dejun de 5*, mai ales cu o selecție elaborată de brânzeturi fine, atunci fă o rezervare la Meierei (neapărat cu rezervare, e deseori fully booked). Este pe malul râului Wien, în cadrul parcului, cu o priveliște minunată și service de nota 10.
Dacă ești cu copiii și vreți să vă simțiti bine împreună, în inima parcului este și un loc de joacă generos, atât pentru copii mici, dar și mai mari. Vara au și o zonă cu apă, interactivă, pentru distracție la pătrat!
Alte atracții interesante din cartier mai sunt Biserica Rusească, Schweizergarten sau Grădina Botanică (care, din păcate, pe mine nu m-a dat pe spate).
Cartierul trei este foarte iubit si dorit, atât de vienezi, cărora le place să locuiască aici, atât de aproape de centru, dar și de expați, diplomați sau de cei care își doresc o calitate a vieții mai ridicată. Da, vine la pachet cu chirii mai scumpe, cu prețuri de cumpărare semnificative la apartamente, cu șanse minime de a avea grădină, mai ales în zona apropiată de centru.
Parcare se găsește relativ ușor, grădinițele și școlile sunt de bună calitate, aceasta depinzând preponderent de oamenii care locuiesc în cartier, pentru că, în 99% din cazuri, austriecii aleg ceea ce este mai aproape de casă (sau de serviciu). E puțin diferit de București, unde pentru a-și duce copiii la o grădiniță bună, multe familii sunt dispuse să traverseze și întregul oraș, de două ori pe zi. În Viena, rar, rar, mult prea rar, se întâmplă astfel. Proximitatea este criteriul numărul unu pentru austrieci, pentru că ei consideră că toate sunt la fel de bune, chiar și cele de stat.
Este clar un cartier pe care îl recomand!