Now Reading
Cartierul 12 – ”Meidling” – Industrial, cu oaze verzi de recreere

Cartierul 12 – ”Meidling” – Industrial, cu oaze verzi de recreere

Suprafață: 810 din 41.487 hectare, 2%

Populație: 98.000

Preț mediu chirie:  11 – 16,6  Euro/m2

Preț mediu cumpărare: 3.500 – 4.800 Euro/m2 

Parcare: Nu e așa tragic, se găseşte cu puţină căutare

Spații verzi: 111 hectare, 45 de parcuri

Locuri de joacă: 41 din 856

Atmosferă vieneză: Da, mai ales în partea lui nordică, cu cât cobori mai spre sud, cu atât devine mai divers. 

Cartiere învecinate: 5, 6, 10, 13, 15, 23

 

 

*** Acest articol face parte dintr-un șir de 24 de articole, te invit cu drag să citești și articolul de început, unde clarific mai multe detalii importante despre toate cartierele vieneze ***

 

Dacă Italia seamănă cu o cizmă, cartierul 12 aduce cu forma unui câine. A fost inclus în Viena în 1892, combinând cinci sate: ObermeidlingUntermeidlingGaudenzdorfHetzendorf și Altmannsdorf și are, chiar și în zilele noastre, zone cu aspect rural. 

 

Muzeu unic în Europa şi diversitate

 

Cartierul 12 este divers şi intercultural şi începe de la gardurile estice ale Palatului Schönbrunn, ceea ce îl face vecin cu 13 la vest, cu 15 la nord, cu 23 în sud şi cu 10 la est. Deja îţi poţi da seama că este destul de pestriţ, fiecare cartier vecin imprimând din atmosfera şi particularităţile lui. 

Deşi are preponderent aspect industrial, peste 111 hectare de verde oferă şansa la recreere, cu cele 45 de parcuri, oaze mai mici de natură, precum şi pajişti naturale, denumite şi Stadtwildnis – ”sălbăticie urbană”.

Aici se găsește gara Medling, de unde poţi lua trenul sau S-Bahn-ul spre diferite zone din Austria. De acolo porneşte o pietonală cu multe magazine cu produse de import, de calitate aşa şi aşa, dar mai ieftine. Este şi piaţa Meidling Markt cu multe delicii, produse simpatice, cu magazine tradiţionale din multe ţări, inclusiv unul românesc. Întotdeauna se întâmplă ceva acolo, sunt multe oportunităţi diferite de shopping şi iarna este un super vin fiert ce te încălzeşte puţin în sezonul rece! 

Meidlinger Markt, 1927

Despre acest cartier se spune adesea că este fratele mai mic al cartierului 10 – Favoriten (ceea ce înseamnă că Meidling este considerat, de asemenea, un “cartier cu probleme” al Vienei). Nu cred că este o diferenţă între a lua metroul la ora 3 dimineaţa în Meidling sau în Leopoldstadt, de exemplu. Este păcat că Meidling este adesea descris atât de rău, deoarece există multe locuri frumoase, mai ales în zona apropiată de Palatul Schönbrunn. 

Prin anii 1920 s-a construit o mare platformă industrială, Schöpfwerk, unde îşi aveau fabricile multe firme, precum Philips, Gründing (oh, ce amintiri, acesta a fost primul nostru televizor după comunism). Iniţial a fost o zonă industrială şi muncitorească (are acest aspect în multe părţi, chiar şi astăzi) care s-a transformat, încet, încet, în zonă rezidenţială.

Cel mai atipic muzeu din Viena este cel al culturii încălzirii, numit “Brennpunkt°“. Potrivit curatorilor săi, este, de asemenea, singurul de acest fel din Europa şi este extrem de educativ, când vine vorba despre arderea deşeurilor, sisteme de încălzire şi tot ce implică acest proces. 

 

Palat baroc, Şcoala Vieneză de Fashion şi ţuică

 

Un deliciu arhitectural este Palatul Hetzendorf, dar păleşte faţă de Palatul Schönbrunn, de care e destul de apropiat. Construit în stil baroc, Palatul găzduieşte Școala de Fashion a Vienei. Iar Schönbrunner Allee a fost, pe vremuri, o alee pentru trăsuri şi pietoni, ce conecta cele două parcuri. În plus, tot aici se află şi unul dintre cele 12 monumente naturale din Meidling: un bulevard de patru rânduri de copaci vechi de peste 200 de ani.

Dacă ai ocazia, ar trebui neapărat să te plimbi prin sălile reprezentative, care uimesc prin mobilierul şi măiestria lor artistică: Sala Chineză, Galeria Oglinzilor, Sala de Bal şi Galeria de Marmură. Scara este, de asemenea, un adevărat punct de atracţie! În plus, în fostele grajduri ale castelului se află acum Bierstöckl, unde te aşteaptă bere şi vinuri regionale, precum şi mâncăruri austriece de casă. Iar în noua cafenea de design Delikado, situată tot în incinta castelului, te poţi aştepta la un meniu extins de mic dejun, cafea delicioasă, produse de patiserie şi multe altele.

Ah! Şi dacă te-ai săturat de muzee fade, trebuie să te opreşti neapărat la Alt-Wiener Schnapsmuseum, pe Wilhelminenstraße, muzeul ”Schnaps-ului” – un fel de ţuică austriacă. Nu am fost încă niciodată, dar suna tare haios. 

 

Concluzii

 

Prețul pe metru pătrat în Meidling este relativ scăzut, iar numărul de locuitori continuă să crească. Ceea ce face ca Meidling să fie atât de atractiv provine, pe de o parte, din preţurile scăzute ale locuinţelor, dar şi din amestecul bun de oraş şi ţară.

Nu te poţi plânge nici de transportul în comun din Meidling. Districtul este străbătut de liniile de metrou U4 şi U6, iar linia principală S-Bahn te duce rapid în centrul oraşului. Linia de tramvai 62 face legătura între staţia Meidling şi Matzleinsdorfer Platz şi se termină la Karlsplarz – Operă. De asemenea, Wiener Lokalbahn spre Baden îi duce pe locuitori în sud cât mai repede posibil, cu alte cuvinte, la sud de Viena! 

Cu aproape 100.000 de locuitori, Meidling se află pe locul 8 în topul districtelor municipale vieneze. Fiecare al patrulea Meidlinger are un trecut migrator, ceea ce este puţin peste media vieneză.

Într-o comparație cu suprafaţa, locurile de joacă din Meidling ocupă locul 1 în Viena, cu o pondere de aproximativ 1% din suprafața districtului, aşa ca informaţie pentru cei ce au copii. 

 

Cartierul 13 - ”Hietzing” - Aristocrat, verde și nobil
Cartierul 11 - ”Simmering” - Diversitate culturală
View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top