- Suprafață: 2.9 km2, 0.7% din total
- Populație: circa 16.500 de locuitori
- Preț mediu chirie: 19 – 22.5 Euro/m2
- Preț mediu cumpărare: 16.300 – 16.700 Euro/m2
- Parcare: extrem de greu de găsit, însă sunt parcări subterane cu prețuri mari, peste 4 Euro/h.
- Spații verzi: foarte puține
- Locuri de joacă: 7 din 856
- Atmosferă vieneză: Oh, boy! Da! E scump ca naiba, e turistic și aglomerat, dar ai permanent senzația că te plimbi prin Imperiul Habsburgic de acum 200 de ani.
- Cartiere învecinate: 2, 3, 6, 7, 8, 9
*** Acest articol face parte dintr-un șir de 24 de articole, te invit cu drag să citești și articolul de început, unde clarific mai multe detalii importante despre toate cartierele vieneze ***
De la Imperiul Roman la Imperiul Austro-Ungar
Centrul istoric al Vienei, inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO, este de o frumusețe fără egal, cu ale sale clădiri vechi, superbe, pline de detalii arhitecturale care te pot lăsa fascinat o lungă perioadă de timp. Străduțe mici, pavate cu piatră, împletite cu câteva străzi mai late, magazine dichisite, cafenele și restaurante, trăsuri și cai, toate atrag milioane de turiști anual.
Dovezile arheologice indică faptul că aici existau locuitori încă din Epoca Paleolitică, dar fundația adevăratului oraș a fost pusă în perioada Imperiului Roman.
Pe malurile Dunării a fost așezată tabăra militară romană ”Vindobona” (vindo – alb și bona – bază, fund) care, pe atunci, apăra provincia Pannonia din cadrul Imperiului Roman de triburile germanice din nord. Vindobona a devenit, în secolul I după Hristos, o fortăreață legionară, alăturată orașului civil, Canabae, oferind adăpost la 6.000 de oameni în total.
Istoricul Aurelius Victor pomenește că faimosul Marcus Aurelius a murit la data de 17 martie 180 la Vindobona, în timp ce lupta împotriva triburilor germanice. Ca mic secret și ceva de explorat prin oraș, lângă Hoher Markt există strada Marc-Aurelstrasse, amintind despre acest eveniment.
În 1221 Viena a primit drepturile de a fi oficial recunoscută ca oraș, precum și faimosul Stapelrecht – dreptul de a funcționa ca port. Asta a însemnat că toți negustorii trebuiau sa treacă prin oraș, iar Viena își întărește astfel relațiile cu alte state, mai ales de-a lungul Dunării, transformându-se într-un nod comercial în secolul XI și unul dintre cele mai importante orașe din Europa.
Ea a devenit capitala dinastiei Badenberg și, ulterior, a Imperiului Habsburgic, în timpul cărora, orașul a înflorit și a căpătat renume cultural european. De-a lungul secolelor XVIII – XIX, Viena a fost capitala Imperiului Austriac și, apoi, a Imperiului Austro-Ungar, fiind, pentru un timp, unul dintre cele mai mari orașe din Europa.
Viena se extinde, Bezirk-ul 1 nu
Până în 1850, întreg cartierul 1 – Innere Stadt reprezenta de fapt orașul și era apărat de un zid gros de fortificații (Stadtmauer), unde este acum Ringstrasse – o stradă lată cu sens unic, cu patru benzi de mers, în formă de inel, care încercuiește Bezirk-ul 1.
Dacă te plimbi prin oraș, mai sunt vestigii ale acestui zid impresionant de apărare. Chiar te invit să le descoperi și să le admiri – mai sunt părți din zid la Ruprechtskirche, la Stubentor, la Mölker Bastei sau la Werdertor. Această hartă interactivă te va ajuta să te orientezi. Daca faci harta puțin mai mică, o să descoperi cele patru iconițe turn.
Ca mic secret, “Tor” in germană înseamnă poartă, de aceea când vei trece pe lângă stația de metrou Schottentor sau Stubentor, să știi că aici existau, acum sute de ani, unele dintre porțile de intrare în oraș.
Istoria vorbește la fiecare milimetru
Sfatul principal este să te uiți des în sus și peste tot în jurul tău, nu doar în vitrine. Detaliile arhitecturale, picturile de pe case, geamurile și ușile unice, biserici ascunse, statui, ceasuri solare, globuri pământești, tavane și curți secrete interioare, Cariatide și Atlanți (statuile în formă de femei sau de bărbați de pe fațada caselor) și mii de detalii pe care le vei descoperi în timp.
Mă uimește că, și după 10 ani, încă mai descopăr elemente ce mi-au scăpat sau care se pot vedea doar din anumite unghiuri. Cei 91.390 m2 de străzi pietonale sar în ajutorul acestei incursiuni!
Punctul central al Vienei, dar și al cartierului 1 – Innere Stadt – îl reprezintă catedrala Sf
ântului Stefan, construită în stil romanic și gotic. Avându-l ca patron pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin, domul a fost construit peste 2 biserici care existau aici încă din secolul XI. Turnul catedralei, alintat ”Steffl” (diminutiv pentru Ștefan) are 136 m și este o trăsătură dominantă a orizontului Vienei. Construcția sa a durat 65 de ani, între 1368 și 1433. În timpul asediului de la Viena din 1529 și, din nou, în timpul bătăliei de la Viena din 1683, a servit drept principalul post de observare și comandă pentru apărarea orașului și conține chiar și apartament pentru căpitanii care, până în 1955, au servit turnul noaptea și au sunat clopotele dacă ar fi fost observat un incendiu în oraș.
Se poate urca până sus în catedrala Sfântului Stefan și de acolo poți admira cel mai bine și acoperișul său iconic, acoperit cu peste 230.000 de plăci de ceramică. Cu ele a fost creat și un vultur cu două capete, care este simbolul imperiului condus de Viena de către dinastia Habsburgică.
Cea mai interesantă parte, cu o simbolistică foarte profundă, se ascunde în faptul că această Catedrală are 111 m lățime, de trei ori 111 m lungime, turnul are de patru ori 111 m înălțime, iar acoperișul are exact 111 m. Dincolo de multiplele mistere din numerologie și simbolism, cifra unu este asociată cu Dumnezeu, iar cifra trei cu Trinitatea.
Elefanți, diamante și cimitire
Majoritatea atracțiilor turistice se găsesc aici, precum Stephansdom, Hofburg (reședința imperială, cu peste 2000 de camere), muzee, Urania, Burgteather, observatorul astronomic, Schwedenplatz cu al său canal al Dunării, faimoasa Opera Vieneză, renumita Primărie, care seamănă cu un castel din Disneyland și multe, multe altele.
Străzile late, pietonale din centru, atrag ca un magnet turiștii și localnicii. Kärntner Strasse pentru că unește Opera cu Stephansdom și Graben pentru magazinele de lux ca Luis Vuitton, Gucci, Dior sau produse precum Rollex-uri și bijuterii cu diamante.
Prea puțini știu însă că ”Graben” înseamnă, de fapt, etimologic, tranșee sau șanț. Un secret mai întunecat al exuberantei străzi Graben este că, de fapt, aceasta reprezenta șanțul de apărare al așezării Vindobona. De-a lungul timpului, a fost și cimitir. Și uite așa, e interesant cum roata vieții transformă locurile și viețile, deseori, de nu le mai recunoști.
Aici a fost văzut primul elefant ce se plimba pe stradă, în drumul său spre grădina Zoo din Schönbrunn, adus de Maximilian II. Un eveniment atât de impresionant pentru acea vreme, încât una dintre case a primit denumirea de Elefantenhaus.
Cele mai vizitate muzee în cartierul 1 – ”Innere Stadt” sunt Muzeul Hofburg, Albertina, Muzeul Sissi, Haus der Musik, muzeele gemene de Istorie Naturală și de Istorie a Artei sau Weltmuseum.
Pentru că în acest cartier se găsește cea mai mare densitate de monumente, clădiri istorice, muzee, palate, atracții și vestigii istorice promit să adaug, în timp, link-uri și către alte articole detaliate. Altfel devine o epopee în 11 acte, fără sfârșit.
În centrul istoric vei găsi o proporție de peste 95% de Altbau, chiriile sunt explozive, locurile de parcare sunt puține și greu de găsit, supermarketurile sunt rare și nu au parcare, iar turiștii vin anual în valuri de milioane. De aceea mulți aleg să își deschidă aici birourile, nu să locuiască. Peste 100.000 de persoane lucrează în Bezirk-ul 1.
Acestui cartier nu ai cum sa îi reziști, e ca un Don Juan al turiștilor în căutare de frumos. Și, indiferent de cât se va extinde Viena, garantat acest cartier va rămâne la fel de mic.
Și doar din ce în ce mai scump.