Now Reading
Cartierul 7 – ”Neubau” – Cultural, creativ, culinar

Cartierul 7 – ”Neubau” – Cultural, creativ, culinar

Cartierul 7 - creativ, cultural
  • Suprafață: 161 din 41.487 hectare, 0,4%
  • Populație: circa 33.000
  • Preț mediu chirie:  14.7 – 17.2  Euro/m2
  • Preț mediu cumpărare: 6.100 – 8.500 Euro/m2 Parcare: Greu, dar nu imposibil.
  • Parcare: uhhh, uhhh, nu e o idee bună să ai mașină în acest cartier 
  • Spații verzi: aproape deloc
  • Locuri de joacă: 16 din 856
  • Atmosferă vieneză: da, cu peste 72% din clădiri construite înainte de 1919.
  • Cartiere învecinate: 1, 6, 8, 15, 16
  •  

 

*** Acest articol face parte dintr-un șir de 24 de articole, te invit cu drag să citești și articolul de început, unde clarific mai multe detalii importante despre toate cartierele vieneze ***

Anexată capitalei în 1850, această zonă a primit statutul de cartier independent abia în 1861, devenind al treilea cel mai mic Bezirk din cele 23.  Din 1.552 de clădiri, doar 376 au fost construite după 1945 și de aici i se trage, paradoxal, și numele – ”Neubau”. 

 

La Cei Şapte Ţapi şi Sărutul Bănuţului

 

Era deja dens populat cu un secol în urmă, când multe persoane se mutau în această zonă deoarece era faimoasă pentru fabricile de mătase. Spre exemplu, în 1869, recensământul arăta că erau peste 80.000 de locuitori, de 2,5 ori mai mult decât acum. A devenit, cu timpul, cartierul cu cea mai tânără, artistică, liberală și urbană populație din capitală, cu o energie hipster, primind astfel eticheta de ”up and coming”. 

Este un cartier cu atât fler, atmosferă de Viena din trecut, clădiri care sunt monumente istorice, dar totuși combinate cu magazine creative, moderne și alternative, de design danez sau produse indiene, lămpi marocane, meniuri vegetariene pe la restaurante mici, dar dichisite.  Mai ales pe strada Neubaugasse, pe care o recomand ca experiență vieneză și pentru cumpărături ”altfel”.

Acest cartier este cunoscut și pentru clădirile cu apartamente de închiriat, ce poartă cele mai bizare nume: ”Zum Dattelbaum” – La Curmal, pe Burggasse; ”Zu den Sieben Böcken” – La Cei Șapte Ţapi ; ”Zum schwarzen Elefanten” – La Elefanţii Negri pe Gutenberggasse sau “Küss den Pfennig” – Sărutul Bănuțului, pe Kirchberggasse.

Cartierele 6 și 7 reprezintă feliile de zone, la sud și la nord, care cuprind Mariahilfer Strasse – cea mai cunoscută pietonală de shopping din oraș. Și, deși aceasta este extrem de aglomerată, pe străzile cartierului 7 este mai multă liniște și gravitează permanent artiști boemi. De reținut totuși că, pe cât este de frumos și ”lebendig”, cum i se spune în germană (plin de viață), e dens, cu puține locuri de parcare și aproape deloc spații verzi (mai degrabă în spațiile dintre clădiri).

Recomand să te plimbi în zona Spittelberg, care te va transpune într-o Viena de la începutul secolului XVIII, cu alei și străduțe mici, pavate cu piatră și case pitorești. Aici locuiesc mulți tineri, studenți, artiști și persoane care iubesc să stea aproape de centru, dar totuși în liniște și calm. 

 

De la grajduri de cai la muzee culturale

 

Museumsquartier, vizavi de Hofburg, reprezintă unul din top 10 cele mai mari areale culturale din Europa. Prea puțini mai știu faptul că aici, timp de secole, au fost grajdurile imperiale. Așa își așterne istoria poveștile și transformările, ușor, ușor… încât, deseori, devine de nerecunoscut.

Renovarea grajdurilor a început abia în 1998 și a costat peste 150 de milioane de Euro, ceea ce a atras destul de multe dezbateri și scandaluri, fiind încorporat cartierului 7 abia în 2011. 

În interiorul construcției perfect pătrate ale Museumsquartier-ului sunt adăpostite: MUMOK – muzeul de artă contemporană; Leopoldsmuseum – cu peste 6000 de lucrări moderne și din a doua jumătate a secolului XIX;  Kunsthalle Wien, Zoom – muzeul interactiv pentru copii,  Theaterhaus Dschungel – Teatrul Jungla – orientat spre publicul tânăr și  Architekturzentrum Wien, studiouri de producție pentru copii și medii artistice noi, mai ales digitale. 

Pe lângă acestea, activitățile culturale sunt în plină floare, organizate în cadrul: Tanzquartier – centru de dans internațional, Viennale – festivalul de film anual, ImPulsTanz Vienna  – unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de dans, Quartier 21 – care, în sine, include peste 60 de grupuri artistice independente. 

În mijlocul a toate acestea, unde chiar îți recomand să mergi, vei întâlni studenți, artiști, tineri și oameni faini ce stau pe băncile colorate. Mai ales vara, e un feeling atât de interesant, greu de numit, încât să îl descrie pe de-antregul. O combinație de artistic cu boem, condimentat cu libertate și relaxare, împachetat cu voie bună și o senzație de sărbătoare. Sunt și cafenele care îți sar în ajutor cu un pahar de vin, ceva de ronțăit, o bere… ca să intri și mai bine în atmosferă. 

Suntem cu toţii nebuni aici

 

Locul meu preferat din cartierul 7 este Sky Bar-ul de la hotelul 25 Hours Hotel, de unde poți admira centrul și orașul, Hofburg-ul, cerul la apus și unde iubesc să mă întâlnesc cu prietenele mele (când nu suntem la locul de joacă, în nisip sau prin parc cu 2 trotinete, rucsace și alte catrafuse după noi).

Este un hotel butic pe gusturile mele nărăvașe și extrem de creativ. În primul rând, la intrare este scris mare: ”We are all mad in here” – suntem cu toții nebuni aici. Deasupra recepției este scris ”Bitte nicht füttern!” – de obicei asta este scris la grădina zoologică, ca semn să nu hrănești animalele. 

Nu m-am cazat niciodată aici, deși mi-aș dori să fac o nebunie si să plec de acasă ca să dorm câțiva kilometri mai spre centru, pentru că fiecare camera este unic decorată, într-un design ”exotic și ireal, vintage și sexy, de circ și spectacol”, unele cu hamace agățate de tavan, altele cu turnuri de geamantane vechi (una din pasiunile mele, așa că acum știi ce cadou aș vrea de ziua mea), cu tapet exploziv pe pereți, cu elemente colecționate din magazine de antichități etc.. Subliniez, nu este un hotel tipic și nici pe toate gusturile, dar îi apreciez pentru curaj și nebunie. 

Există și un restaurant la parter, specializat pe fusion cousine, cu meniuri care se tot schimbă, dar sigur burgeri găsești tot timpul și sunt foarte yummy, yummy. Și dacă ajungi până aici, vezi că în holul recepției este o mașinărie veche de făcut poze din acelea haioase – durează vreo două minute să ți le printeze și apoi e nevoie să le sufli bine ca să nu se strice. Am deja câteva colecționate și lipite pe șifonier și abia aștept să merg iar… cu fiicele mele, de data aceasta.

Concluzii 

 

Așa, revenind la ce vorbeam… cartierul 7 este liniștit, dar compact, foarte populat, dar e fain, fain, trendy și artistic. Este cu siguranță un loc foarte interesant de locuit, mai ales dacă îți este indiferent cât de multe zone verzi sunt. 16 locuri de joacă, 87 de grădinițe și aproape 200 de școli compensează pentru cei cu familii și copii. 

Apartamente de închiriat se găsesc destul de ușor , iar prețurile sunt mai mari decât în cartierul 6, dar totuși accesibile. Existând preponderent clădiri Altbau, e mai dificil de găsit apartamente cu balcon, terase sau grădini, dar cum zicea bunicul meu moldovean: ”Și pi șea, și pi şealaltă, li vrei pi toati?”. 

Cultural, creativ, culinar – cei trei C care definesc atât de bine Cartierul 7 – Neubau. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top