Clarissa Pinkola Estés, nascuta pe 2 februarie 1945, este, pe de o parte, psihanalist jungian si specialist in recuperarea in urma traumelor, iar, pe de alta parte, pasionata de viata triburilor din lumea intreaga, de legende si basme, de povesti antice si ritualuri initiatice.
Ea si-a trait viata calatorind. A avut sansa sa cunoasca “cateva dintre rarele si vechile comunitati de origine latino-americana din sud-vestul Statelor Unite, cum ar fi comunitatile trampas si truchas din New Mexico”. A locuit o vreme si alaturi de indienii americani – prieteni si rude – din triburile inuit din nord (eschimosi), triburile pueblo, nahua, lancandon, tehuana, huichol, seri, mayan-quiché, mayan-caqchiquel, mesquito, cuna, nasca-quechua si jivaro. A trait si printre straini inimosi, evrei, irlandezi, greci, italieni, afro-americani si alsacieni.
Ea a devenit o cantadora, o pastratoare a vechilor povesti, dar, datorita experientei ca terapeut jungian, le analizeaza, le pune cap la cap, le reface si le readuce la viata. Povestile vindeca, iar fiecare pagina are darul de a ne insufla curaj.
Din aceasta experienta de viata unica a luat nastere cartea “Femei care alearga cu lupii. Povesti si mituri ale arhetipului Femeii Salbatice”, publicata in 1989 si devenita rapid un adevarat bestseller la nivel mondial. A facut furori in intreaga lume decenii intregi, a fost cartea de capatai a milioane de femei ce s-au regasit in povestile si analizele Clarissei. La noi in tara a fost publicata de curand, la editura Niculescu. Bucurie mare sa o descopar in limba inimii mele si sa o devorez cu nesat.
Se pune accentul pe redescoperirea Femeii Salbatice din noi, pe ascultarea acelui murmur interior, de a ne redobandi forta fiintei atingand acea parte din noi, aflata in umbra.
Cine este aceasta Femeie Salbatica? “Este forta viata-moarte-viata; este incubatoarea. Este intuitia, cea care vede departe, cea care intelege totul, este inima credincioasa. Sopteste in visele nocturne si isi lasa urmele noroioase pe terenul sufletului femeilor, care vor dori atunci cu orice pret sa o regaseasca, sa o elibereze, sa o iubeasca.”
Si unde salasluieste ea? In “milioanele de intalniri intrapsihice prin intermediul viselor nocturne, al gandurilor diurne, al aspiratiilor noastre, al inspiratiilor noastre, sunt o confirmare. Tristetea ce ne apasa in absenta ei, dorul ce ne mistuie cand suntem despartite, iata semnele ca a trecut pe aici.”
“O femeie sanatoasa e ca o lupoaica: puternica, viguroasa, plina de viata
si de energie, constienta de teritoriul sau, inventiva, loiala, dinamica.
Desprinsa de natura ei salbatica, personalitatea femeii devine
saracacioasa, stearsa, fantomatica, spectrala.
Cand viata unei femei stagneaza ori se afunda in plictiseala,
e timpul sa-si faca din noua aparitia Femeia Salbatica.”
Clarissa Pinkola Estés