Now Reading
Carti de citit intr-o viata #10 – Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman

Carti de citit intr-o viata #10 – Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman

O tineam in mana, in timp ce eram in hamac, sub un prun copt, in muntii Romaniei – locul unde intotdeauna ma reintorc cu drag. O carte pe care o gasisem, aparent din intamplare, cand faceam bagajele, intr-un dulap vechi din Viena, unde nu mai scormonisem de ani de zile. Nici nu stiu ce cauta acolo. Nici nu imi aduceam aminte sa o fi adus eu. Dar m-am obisnuit cu modul in care fiecare carte potrivita imi ajunge in viata la momentul in care eu sunt pregatita sa o citesc. Si, deseori, cand am cea mai mare nevoie de mesajele incriptate in paginile ei.

Caci da, mesajele sunt chiar incriptate. Ochii nu pot vedea ceea ce mintea nu este pregatita sa primeasca. Noi nu auzim ceea ce nu suntem inca pregatiti sa acceptam. Dar avusesem o perioada foarte dificila cu tantrumurile copilului meu de un an si jumatate si tot incercam sa ii dau de capat neclarului. De ce? Somatizeaza? Asa e ea? Oglindeste? Atatea intrebari, tot atatea necunoscute.

In carte am gasit multa intelepciune, adunata in peste 30 de ani de terapie directa cu familii, cupluri si copii, realizata de Gary Chapman. Iar ceea ce el a descoperit, a fost pentru mine un mare, dar mare AHAAAAA! Si de atunci, sa tot fie doi ani, incerc si ma straduiesc sa aplic cele invatate.

E simplu. Dar ca orice lucru care pare simplu, uneori ne mai da eroare in aplicare.

Gary subliniaza ca a descoperit cinci limbaje principale prin care oamenii isi arata iubirea. Si, mai ales, interpreteaza ceea ce li se intampla ca fiind aducator sau nu de iubire. Mult prea des, in casnicii, fiecare face ce poate si se straduieste la maxim, dar celalalt are senzatia ca nu este vazut, iubit, apreciat. La fel si in relatiile cu copiii. Si asta provine, in principal, din intortocherea acestor limbaje ale iubirii.

Ca si cu o limba straina, care are mai multe dialecte, la fel si aceste limbaje ale iubirii, reprezinta fiecare un alt dialect. Sunt cinci la numar:

1. Primul limbaj al iubirii: DECLARATIILE

Prin cuvintele de lauda, declaratiile, incurajarile, complimentele si impartasirea parerilor, cu voce tare sau in scris… ne impartasim iubirea intr-un mod foarte puternic si eficient. Propozitii simple, autentice, spuse cu sinceritate, precum “Ce bine iti sta cu aceasta rochie!”, “Iti multumesc ca ai taiat astazi iarba!”, “Ce minunat esti!”, “Apreciez ca ai ales sa iesi cu copiii in parc, ca eu sa fac o baie in liniste!” sunt doar cateva exemple. Variante sunt cu miile, pentru ca in fiecare dintre noi, in fiecare zi, putem gasi ceva de laudat. Sau de apreciat. Ochi sa avem… si, mai presus de atat, inima deschisa.

In plus, vorbele rostite pe un ton frumos fac o mare diferenta. Stim deja cu totii, din proprie experienta, ca tonul e mai important decat cuvintele in sine. Asa ca alege blandetea sau un ton prietenos… ca si acompaniament pentru cuvintele de incurajare sau complimente.

O propozitie rostita diferit poate avea intelesuri diferite. Poate deveni porunca dintr-o singura inflexiune a vocii, mila – printr-o amarata de jale din voce, cutit emotional daca este urlata, de neuitat, spusa la momente de furie. Spre exemplu, cand rogi pe cineva sa te ajute cu ceva… poate suna ca o comanda militareasca, care desconsidera si implica obedienta. Sau poate implica, la polul opus, o rugaminte, care atrage dupa sine, apreciere, valoare sau talent.

Asa ca, draga tu draga, daca doresti sa ai relatii implinitoare cu cei iubiti, alege cuvintele cu intelepciune si modul in care le spui sa fie din inima.

2. Al doilea limbaj al iubirii: TIMPUL PETRECUT IMPREUNA

Acest “timp de calitate” devine o notiune din ce in ce mai importanta in zilele noastre, mai ales in aria de parenting. Iar cu cat ecranele si zumzaiala exterioara ne acapareaza viata ca o caracatita hidoasa, cu atat devine chiar si mai pretios.

A petrece timp, in acceptiunea lui Gary Chapman, nu inseamna sa stai tolanit pe canapea langa celalalt, prezent fizic si absent emotional. Sau sa va holbati la un film sau serial pe Netflix.

Acest limbaj de iubire implica sa stati impreuna, chiar daca nu faceti ceva anume. Dar sa fiti acolo, imbratisati, vorbind, povestind sau doar in liniste. Mai implica sa faceti activitati comune, care va aduc bucurie – fie el gatit, plimbat, mers cu bicicletele, urcat pe munte, orice care sa provina din ariile de interes ale fiecaruia. Nu e necesar sa fie, de fiecare data, ceva din zona comuna de interese, poate fi, la alegere sau rotatie, si ceva ce ii place partenerului sa faca, aducand astfel un plus de fericire pentru el/ea si traducerea, in interiorul lui, a activitatii astfel: “Tine la mine. A acceptat sa facem ceva ce imi place mie atat de mult.”

Si ca cireasa de pe tort, aceste momente de calitate, petrecute in doi, vor fi adaugate cu grija in “banca de amintiri”, cum e ea definita in carte. Acel loc din interiorul nostru, de unde ne adunam energia si bucuria de a fi in cuplu sau cu copiii nostri.

3. Al treilea limbaj al iubirii: DARURILE

Unele persoane reactioneaza cel mai bine sau isi traduc iubirea celorlati prin daruri. Cand intinde mainile, primeste ceva si il deschide, alaturi de cadou, vocea interioara va spune: “Oh, s-a gandit la mine!”, “Nu m-a uitat, uite ca ii pasa.”, “E clar ca ma iubeste, daca si-a luat timp sa caute acest dar”.

Nu conteaza daca pe acel dar ai dat bani sau nu. Pentru persoanele, al caror prim limbaj al iubirii sunt darurile, gestul conteaza. E un simbol al gandului, emotiilor si exprimarii iubirii celuilalt.

4. Al patrulea limbaj al iubirii: SERVICIILE

Pentru unii oameni, cele mai mari dovezi ale iubirii celuilalt sunt sa vada actiunile, faptele, serviciile. Schimbatul scutecelor, gatitul unui mic dejun, dat cu aspiratorul, aranjarea dulapului, repararea masinii, dusul gunoiului, stransul mesei, plimbarea cainilor, hranirea pestilor, facutul unui masaj la spate, repararea unei balamale stricate… si toate celelalte variante de activitati de la A la Z, pe care viata in familie le atrage dupa sine. Ele implica atentie, prezenta, spirit organizatoric, timp, efort, grija, energie – ceea ce poate fi decodificat ca iubire pentru cei al caror limbaj al iubirii il reprezinta serviciile.

5. Al cincilea limbaj al iubirii: CONTACTUL FIZIC

Sarutul, alintarile, mangaierile, imbratisarile, relatiile sexuale, un masaj, atingerea pe umar sau pe mana, gadilatul, joaca de-a prinselea, wresting cu copiii pe covor sunt doar cateva dintre ideile recomandate de Gary pentru a comunica sentimentele noastre celuilalt.

Sunt multi oameni care, daca nu primesc aceste lucruri, indiferent de ce alt limbaj de iubire le este daruit si in orice cantitate, ei nu se vor simti iubiti.

CUM DESCOPERIM LIMBAJUL NOSTRU DE IUBIRE?

Este esential si crucial sa faci doua descoperiri. Cu totii avem nevoie de toate aceste cinci limbaje ale iubirii, dar unul este principal, fundamental… cel prin care te simti iubit. Asa ca, acum, intreaba-te? Care este limbajul tau principal de iubire si care este cel al celor pe care ii iubesti cel mai mult?

Sunt trei metode prin care poti ajunge la raspunsul la aceste intrebari:

a. Ce te face sa simți ca partenerul te iubește? Ce-ti dorești mai presus de orice? Ce il rogi pe cel drag cel mai des? 

Ce iti face cea mai mare placere? Cand te simti cel/cea mai iubita? Cand primesti un cadou, cand ti se face un serviciu, cand petreceti timp impreuna, cand stati imbratisati sau cand te lauda? Ce te auzi cel mai des dorind si rugand pe cel cu care iti imparti viata si iubirea? Rugamintea ta este cheia catre descoperirea limbajului tau principal de iubire.

b. Din tot ceea ce face sau spune partenerul tau ori din ceea ce nu face si nu spune, ce te jigneste/indurereaza/intristeaza cel mai mult?

Daca, spre exemplu, cel mai intens te afecteaza cand te critica sau te judeca… atunci limbajul tau de iubire sunt declaratiile. De obicei, simtim cel mai profund atunci cand limbajul nostru de iubire este folosit negativ.

c. Cum iti exprimi tu cel mai des dragostea pentru partener, parinti, copii?

Avem tendinta sa alegem sa ii oferim celuilalt ceea ce avem noi cea mai mare nevoie. Care dintre limbajele de mai sus reprezinta limbajul principal pe care il alegi in raport cu cei iubiti? Cel mai probabil acela este limbajul tau, nu al lor.

Dupa ce l-ai descoperit, ia-ti putin timp si vezi care este ordinea celorlaltor patru cai de a ne comunica iubirea… caci fiecare este importanta in felul sau.

Dupa ce am citit cartea, am impartasit cu sotul meu ideile si nu am fost surprinsi deloc sa descoperim ca fiecare membru al familiei are un alt prim limbaj al iubirii. Am incercat ani intregi sa ne oferim iubirea, in felul nostru, nerealizand ca celalalt avea, de fapt, alte nevoi. De atunci, in fiecare zi sau cat de des posibil, ne straduim sa codificam ceea ce simtim in limbajul potrivit celui drag. Si se simte diferenta! Chiar se simte! Mai ales in relatia cu copiii, care sunt si mai sensibili decat noi, adultii, la formele nostre subtile de iubire.

Incercati. Nu o sa regretati!

Si? Care e limbajul tau de iubire?

Declaratiile

Darurile

Serviciile

Timpul de calitate

Contactul fizic…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top