Now Reading
Care e, dom’le, treaba cu bacsisul in Austria?!

Care e, dom’le, treaba cu bacsisul in Austria?!

Tema aceasta nu este atat de dezbatuta, dar, totusi, ne lovim de ea de fiecare data cand pasim in afara tarii noastre. Daca suntem la prima calatorie, e posibil sa fie destul de greu sa ne dam seama ca in Italia coperto e inclus in nota de plata, ca in America este destul de normal sa lasi 20% bacsis si esti privit cu ochi aproape furiosi daca lasi 10%, ca in Franta este inclusa o suma de 15% pe nota, care ajunge in buzunarul proprietarului si ca e normal sa mai lasi si ceva maruntis pentru chelner. Si povestea continua in functie de zona si continentul pe unde calatoresti. Cate bordee – atatea obicee, se zice la mine in Moldova.

Cam peste tot in lume germanii si austriecii sunt considerati avari pentru ca lasa un bacsis atat de mic. Am o prietena care lucreaza pe un vas de croaziera si, cand ii vin grupuri de germani, e tare amarata, deoarece stie ca o sa primeasca cu cel putin 30% – 50% mai putin banet decat de la un grup de americani.

In Austria exista un procent foarte mic de restaurante si hoteluri care includ service fee deja pe nota de plata. Merita verificat. De obicei se lasa bacsis separat de nota de plata. Se poate si cash si pe cartea de credit, dar in 99% din cazuri, austriecii vor lasa cash.

Ce este diferit in Austria, legat de bacsis?

1. Austriecii rareori gandesc in procente, ci mai degraba rotunjesc nota de plata fie pana la o cifra rotunda, fie pana la jumatate.

2. Regula numarul doi este ca vine chelnerul, le spune cat este nota si, instant, ei ii transmit chelnerului totalul. Nu este ca la noi ca iti lasa chelnerul nota pe masa si pleaca, tu ii lasi bani, el iti pune restul pe masa, tu ii lasi bacsis pe masa si ai plecat. A inceput sa se mai intample si asta, mai ales in zonele turistice, dar obiceiul traditional este cel descris mai jos.

Caz practic: Vine chelnerul si zice ca sucul pe portocale a costat 4,60 Euro. Atunci clientul ii spune aproape imediat: “5 Euro, bitte.” Daca ii da o bancnota de 10 Euro, primesti pe loc restul, deoarece majoritatea chelnerilor cara dupa ei o borseta foarte simpatica si spatioasa. Daca nota de plata costa 21,20 Euro, atuncirotunjesc, de obicei, la 23 Euro. Este important de retinut ca se poate rotunji si pana la jumatate si e chiar popular. Daca chelnerul zice ca nota de plata este 11,70 Euro, cel mai probabil multi austrieci vor zice “12,50 Euro, bitte.”

Daca lasi 10%, chiar 15%, o sa vezi ca apare o stralucire aparte in privirea chelnerului si iti va zice, daca e genul cat de cat prietenos: “Oh, danke, danke sehr!” (Oh, multumesc, multumesc mult de tot).

O alta regula nescrisa, dar extrem de prezenta in Austria este ca majoritatea chelnerilor sunt neprietenosi, nepoliticosi si ai zice ca s-au trezit nu numai cu fata la cearsaf, dar ca mai bine ramaneau inchisi in dormitor, infasurati in cearsaf, decat sa faca viata amara la atatia clienti. Este chiar mentionat in multe ghiduri turistice ca asa sunt chelnerii pe aici, mai cu ghimpi (mai ales cei mai in varsta, care acusi se simt chiar datori sa se ridice la inaltimea notorietatii neprieteniei lor). Asta se intampla de obicei in Viena, rareori la “tara”. Si mai ales in localurile tipic austriece, rareori in cele turistice, Slava Cerului!

O prietena, venita in vizita si neavertizata, mi-a povestit ca era sa ii toarne cafeaua in cap chelnerului, la cum a tratat-o. Aici e o cutuma deja impamantenita si acceptata, asa cum este si vantul, frigul si faptul ca austriecii sunt reci din fire. Ce sa facem, ne adaptam la tara pe care o alegem ca fiindu-ne acasa. 

Bacsis – etimologic acest curand vine din persana

si a fost preluat de turci in perioada Imperiului Otoman

sub forma de “bahșíș” si apoi “transportat” la romani.

Desi in zilele noastre este privit ca si ciubuc,

pe vremuri insemna de fapt un dar oferit cuiva

care si-a facut treaba cum trebuie.

Un articol fain pe tema aceasta tocmai l-am citit in

Dilema Veche

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top