Anul trecut, prin toamnă, m-am decis să merg cu fiica noastră, de patru ani, pentru prima oară, la bibliotecă. Și uite așa, pe nesimțite, a devenit un ritual lunar minunat, în care ne avântăm cu mult entuziasm.
Poți împrumuta până la 20 de cărți, reviste, CD-uri sau DVD-uri cu filme, desene animate, muzică și audiobookuri.
Există biblioteca generală, mai mare, dar și câte una în fiecare cartier, aici e lista întreagă. De cum intrăm, fiica mea se avânta cu un elan demn de un labrador fericit în zona pentru copii. Sute de cărți colorate, care mai de care mai ochioase și interactive, stau cuminți în cutii și pe rafturi. Stăm așa, frunzărind ba una, ba alta, o jumătate de oră sau mai mult. La final, își ia teancul fericită și le citim ziua în canapea sau seara, înainte de culcare, încantate de ritualul și secretul nostru.
Înregistrarea la bibliotecă se face în doar câteva minute, pe baza unui document de identitate. Sau online, aici. Am achitat suma de 31 de Euro pentru un an, prețurile actualizate le găsești pe pagina lor. Vei primi un card de bibliotecă, cu care vei scana cărțile și, pe baza căruia, vei face și retururile, înainte de perioada scadentă. Am apreciat că primești și un email de reamintire, daca memoria ta, ca și a mea, nu e atât de agilă cât să țină minte aceste detalii.
Se găsesc cărți în mai multe limbi, dar preponderent sunt în germană. Pentru copii mi se pare un mic univers în sine, care să le deschidă apetitul și să le planteze, încă de mici, iubirea pentru cărți, lectură și curiozități, mai ales că își pot alege, în funcție de vârstă, exact ceea ce le atrage atenția. Deseori organizează și evenimente, atât pentru părinți, dar și ore de lectură pentru copii.
Pe mine mă teleportează această experiență în adolescență, când săptămânal pășeam pe strada plină de tei, până ajungeam la biblioteca județeană. Spre deosebire de acele vremuri, când cărțile erau notate pe foicele de hârtie, înmagazinate în sertare, aici cărțile au cip-uri lipite pe ele și doar le pui pe mașinăria specială de citire și apar, aproape instant, toate, pe ecran. Așa că teleportarea mea in trecut revine rapid cu picioarele in era digitală.
Oricum ar fi și indiferent de nivelul limbii germane, pentru copiii măcar, merită să îți faci abonament. Sădind astfel, în ei, încă de mici, placerea lecturii și pasiunea pentru cuvinte.
!!! Atențiune, atențiune!!!
Poza de la articol este doar pentru a-ți atrage interesul, acolo este Biblioteca Națională a Austriei (Osterreichische Nationalbibliothek), fostă reședință nobiliară și care deține, momentan, peste 8 milioane de titluri. Oferă și acces la muzeu, alături de bilete combi la Muzeul Globurilor (pe care îl ador), Muzeul dedicat limbii Esperanto (dezamăgitor) sau Muzeul Literaturii (încă neexplorat de mine). Aici sunt prețurile.
Pentru doritori, au și bibliotecă online, pe care o poți accesa de oriunde. Precum și o sală doldora de cărți, care se poate închiria pentru evenimente. Vă rog, faceți-vă milă și invitați-mă și pe mine, dacă vă trece vreodată această idee prin minte.