V-am promis ca revin cu un articol detaliat despre ce recomand a se vizita in Vietnam, din scurta, dar intensa mea explorimentare a tarii verzi, cum o numesc eu.
Nu stiu cine a ales sloganul Vietnamului, dar i se potriveste de minune: “The hidden charm” (“Farmecul ascuns”). De la pesteri de curand descoperite si inca neexplorate in intregime, cu stalactite si stalagmite de peste 65 de metri inaltime, si pana la munti imbracati in plantatii pitoresti de orez, de la lagune pline de fructe de mare si pana la faimosul drum mandarin, serpuit caligrafic pe coasta oceanului, de la triburi imbracate in costume traditionale colorate si cu dintii negri de la atata molfait de tutun, pana la pagode pictate in rosu si mirosind a santal si scortisoara… Vietnamul nu se va opri din a te minuna zi de zi, pas cu pas.
Eram indragostita de Thailanda, dar Vietnamul mi se pare mai divers, mai intens, mai plin de cultura, istorie, sanse de a vedea ceva unic in lume, de peisaje nemarginite si un flavour aromat.
Dar vorba lunga… saracia omului, asa ca sa trecem la treaba in stil austriac!
1/14. Orasul antic Hoi An.
Am ajuns aici dupa cateva zile in haoticul si zgomotosul Ho Chi Minh si de aceea poate mi-a intrat asa, usor usurel direct in suflet. Patina timpului ii prieste de minune, incadrandu-l intr-un aer fermecator de vechi si traditional, cu stradutele lui inguste si pline de magazine de peste 50 – 300 de ani, cu produse de buna calitate. Plin de lanterne facute manual, agatate metaforic prin copaci si care incep sa lumineze dupa apus, transportandu-te intr-un alt timp si dimensiune. Orasul este asezat pe rau si, candva, a fost cel mai important port din Asia de Sud-Est. Orasul ce pare osificat in timp este inclus din 1999 in patrimoniul UNESCO, ceea ce l-a transformat intr-o importanta atractie pentru turisti de toate varstele si nationalitatile.
2/14. Halong Bay – Bay of Descending Dragons.
Legenda spune ca aici a coborat un dragon cu ai sai pui si toate insulele din golf reprezinta, de fapt, partea superioara a dragonului, serpuit prin apa. Am rezervat o noapte pe o barca nu foarte turistica, unde, din cabina noastra, din pat, vedeai zeci de insule care iti faceau cu ochiul, bucurandu-te vizual si determinandu-te sa te intrebi daca e real sau te uiti, de fapt, la Discovery Channel in pijamale. Cele 1.600 de insule, aruncate cu prastia in Golful Tonkin, acopera o suprafata de 43.400 hectare, fiind si ele incluse partial in Patrimoniul Unesco. Insulele sunt acoperite de vegetatie si unele dintre ele ascund pesteri unde poti gadila radacinile copacilor, ce stau asa suspendate in aer. Iar noaptea, oh! noaptea, sub cerul plin de stele, poti pescui calamari din barca, cu undite de bambus, degustand un vin de calitate si rontaind alune prajite.
3/14. Zona de nord a Vietnamului.
Desi am petrecut 18 zile in Vietnam, vizitand ceva nou in fiecare zi, totusi, partea de nord merita o vacanta de sine statatoare. Este perfecta pentru vacante de hiking pe munti, printre plantatii de orez suspendate pe versanti de munti, intr-o natura de un verde greu de explicat in cuvinte. Partea de nord a fost invadata de mongoli, sute de triburi au coborat, de-a lungul a mii de ani, din China si s-au asezat pe ici, pe colo, asa ca, momentan, este aria cu cea mai mare diversitate culturala din Vietnam. Exista peste 53 de triburi de bastinasi, cu limbi si dialecte proprii, porturi diferite, cutume si traditii uimitoare, cu o viata linistita si grea, dedicata muncii pamantului. Sa Pa, parcul national Ba Be, Bac Ha, provincia Ha Giang… toate au puterea de a-ti taia respiratia!
4/14. Mai Chau, in partea de nord a tarii.
Va recomand satul eco Mai Chau Ecolodge Resort, creat aproape complet din bambus. Este imprejmuit din toate partile de munti si, de jur imprejur, vezi doar campuri de orez. M-am trezit pe la sase dimineata in acea zi si imi aduc aminte cum am stat pe terasa, complet pierduta in peisajul adormit si ascuns intr-o ceata de aburi de vis, aerul era proaspat si umed, iar pasari necunoscute radarului meu interior m-au delectat in meditatia mea. Seara am admirat dansuri traditionale ale triburilor White Thai si ziua am facut trasee cu bicicleta si am observat viata localnicilor. Mi-am cumparat esarfe facute de mana, m-au invatat sa bat la razboi, m-am jucat cu bivolii de apa si m-am simtit atat de bine, inapoi la natura, fara telefoane, fara semnal, fara internet, cu picioarele goale prin tarana! Mai Chau este zona cea mai apropiata de Hanoi unde deja poti intalni minoritati etnice, desi partea cu adevarat interesanta este si mai in nord, unde sper sa ajung curand.
5/14. Tunelurile Cu Chi si Vinh Moc.
Au existat doua zone faimoase in care vietnamezii au sapat tuneluri pentru a scapa de bombardamentul american. Tunelurile Cu Chi au fost sapate pe trei randuri paralele, la trei, sase si respectiv noua metri adancime, totalizand mai bine de 250 km in total. Inaltimea tunelurilor este in mare parte de doar 60 de centimetri, ceea ce, credeti-ma, este groaznic. Ai senzatia ca mori la fiecare doua secunde petrecute acolo. Au fost create de gherilele Viet Cong si erau asa bine gandite, incat aveau gurile de aerisire in musuroaie de termite sau in boscheti. Cand americanii le-au detectat mirosul prin gurile de aerisire, vietnamezii au bagat bucati de haine ale soldatilor americani, pentru a induce in eroare cainii de vanatoare. Daca esti curios, aici poti trage cu diferite arme din timpul razboiului, de la AK-47 la M30 sau M60 etc.
Tunelurile Vinh Moc, aflate la granita fostei ZDM (zona demilitarizata), au fost martorul celei mai aprige batalii din timpul razboiului din Vietnam. Au fost sapate tot pe trei niveluri, dar intre 12 si 23 de metri sub nivelul pamantului, cu o inaltime mai rezonabila, cuprinsa intre 1,2 m si 1,5 m. Cu exceptia unei scurte perioade, localnicii au locuit fara intrerupere in tuneluri, incepand cu decembrie 1967 si pana in ianuarie 1973, indurand o medie de 500 de rachete si bombe pe zi! Sa va vad acum… de ce va mai plangeti! Eu am incetat instant cand am aflat asta!
6/14. Orasul antic Hué
Initial nu prea mi-a placut, pentru ca era destul de mare si aglomerat, iar eu doream natura, natura si iar natura. Pana in 1945 a fost capitala nationala, centrul politic, cultural si religios al Vietnamului in timpul ultimei dinastii – Nguyen, dar si la mijlocul drumului intre Hanoi si Ho Chi Minh. Deja inclus in patrimoniul Unesco, Hué adaposteste fostul Oras Interzis sau Citadelle in care locuiau regele, regina, alaturi de sute de concubine si eunuci si care a fost inspirat, ca si structura, de faimosul Oras Interzis din China. Desi aproape complet distrus de americani, momentan se lucreaza intens la reconstruirea lui si recomand minim 4-6 ore pentru a te bucura de vastele spatii in cadrul Orasului Interzis, pentru a asculta ghizi povestind despre soarta trista a concubinelor, ce uneori mureau virgine, a eunucilor ce primeau bani sa puna concubine pe lista regelui, de unde isi alegea compania pentru noaptea respectiva etc.
7/14. Raul Parfumului si Pagoda Thien Mu, langa orasul Hué.
Pe vremuri, in susul raului existau plante frumos mirositoare si medicinale, pe maluri, ce imbalsamau apa cu un parfum delicat. In zilele noastre a mai ramas doar denumirea, nici urma de parfum! Am vizitat un sat eco, unde am facut un traseu de vreo ora cu bicicleta si am vazut localnicii, gradini de plante exotice si m-am bucurat de un masaj la picioare foarte relaxant, de la persoane cu dizabilitati! Apoi ne-am urcat intr-o barca mica si silentioasa si usurel, usurel, am ajuns la poalele celei mai faimoase pagode din Asia: Thien Mu. Construita in 1601, este o oaza de liniste si este atata energie acolo, pe care nu ai cum sa nu o simti! Mai ales in fata altarului lui Buddha, in timp ce calugari timizi imprastie parfum de scortisoara si santal de la betisoarele parfumate si lovesc un gong la un interval fix de secunde. Am stat acolo, pe treptele de la intrare mai bine de o ora, atata pace sufleteasca nu am mai simtit probabil dinainte de a ma naste. Si un miros de iarba abia taiata… ce iti bucura sufletul!
Va recomand sa cititi si articolul 22 de lucruri pe care nu le-am stiut despre Vietnam, cu top cele mai uimitoare fapte si informatii descoperite in Vietnam.
“Te rog fii un calator, nu un turist.
Incearca lucruri noi, intalneste oameni noi
si uita-te mai departe de ceea ce se afla in fata ochilor tai.
Acestea sunt cheile pentru a intelege
minunata lume in care traim.”
Andrew Zimmern