Now Reading
Alocatia copiilor in Austria, o noua intrebare, noi raspunsuri.

Alocatia copiilor in Austria, o noua intrebare, noi raspunsuri.

Tot am primit si iar primit aceasta intrebare: “Si care e treaba cu alocatia copiilor in Austria?”

Am evitat, pe cat am putut, sa raspund direct la ea deoarece situatia difera atunci cand nasti direct in Austria versus te muti din alta tara si trebuie sa faci mult mai multi pasi in aceasta directie, pe care personal nu ii cunosteam.

Dar, in ultimele luni s-au mutat mai multi prieteni cu copii din Romania in Viena si atunci am putut, prin intermediul lor, sa descopar detalii pretioase, pe care am ales sa le impartasesc aici. Sper sa fie 100% in concordanta cu realitatea, daca nu, te rog sa mai adaugi la comentarii si alte elemente care poate mi-au scapat din vedere.

Alocatia in Austria, incepand cu ianuarie 2018, se incadreaza in sumele de mai jos:

– de la nastere – 114 Euro/ luna

– dupa 3 ani – 121,90 Euro/ luna

– dupa 10 ani – 141,50 Euro/ luna

– dupa 19 ani – 165,10 Euro/ luna.

Este important de mentionat ca acestea se maresc direct proportional cu numarul de copii, detaliile in aceasta directie se gasesc aici site-ului oficial Help.gv.at. Cand copilul locuieste impreuna cu intreaga familie, mama este cea care primeste alocatia direct in contul ei. Daca parintii sunt divortati, atunci parintele care detine custodia copilului este si cel care primeste aceasta suma lunara. De asemenea, daca copilul are dizabilitati, se calculeaza diferit aceasta suma.

Daca nu ai nicio idee despre cati bani vei primi, atunci exista acest site magic, unde doar introduci ziua de nastere a fiecarui copil (iar daca are dizabilitati, atunci datele se introduc in campul special de la final, behinderter Kinder) si vei primi printr-un singur click calculul exact.

Ce trebuie sa faci pentru ca ai tai copii sa beneficieze de aceasta alocatie (Familienbeihilfe)?

Varianta 1. 

Daca copilul se naste in Austria, atunci parintii au obligatia de a completa si de a depune formularul de Familienbeihilfe, care se gaseste aici. Sunt solicitate destul de multe informatii, iar cel mai important camp este cel al contului bancar, pe care iti recomand sa il verifici bine bine de tot, caci altfel nu ajung banii la tine.

Varianta 2. 

Copilul s-a nascut in Romania si a primit acolo alocatie. O data cu mutarea in Austria se doreste renuntarea la alocatia romaneasca si primirea celei austriece.

Informatiile de mai jos sunt adunate cu picatura din mai multe surse, mai ales de la persoane care au facut acesti pasi de curand. E posibil sa mai fie si alte detalii, inca necunoscute mie, deoarece nu am trecut direct prin aceasta situatie.

Mai intai se suspenda primirea alocatiei din Romania si, dupa depunerea actelor in Austria, o sa o primesti aici. In medie dureaza cam 8 – 12 saptamani pentru birourile din Austria sa verifice cu cele din Romania dosarul si de a face toate demersurile inspre a achita alocatia.

In Austria, copilul va primi alocatia completa dupa ce se muta definitiv aici, calculul alocatiei se bazeaza pe data inscrisa pe Anmeldebescheinigung. Copilul primeste, in schimb, alocatie partiala din momentul in care incepe unul dintre parinti sa lucreze in Austria. Calculul se bazeaza pe data inceperii contractului de munca.

Suspendarea alocatiei in Romania.

In Bucuresti, aceasta se realizeaza la Agentia pentru plati si inspectie sociala a muncii Bucuresti, oficiul lor fiind situat pe strada Ion Campineanu 20 (in 2019). Se depune copie dupa certificatul de nastere al copilului, copie dupa buletinele parintilor, dovada ca unul dintre parinti lucreaza in Austria, precum si Anmeldebescheinigung (este acceptat si netradus).

Depunerea dosarului pentru primirea alocatiei in Austria

La Finanzamt se depun Anmeldebescheinigung-urile copilului si ale parintilor, alaturi de Ecard-ul lor si al parintilor, alaturi de dovada renuntarii la alocatia romaneasca. Alocatia se primeste direct intr-un cont bancar, care este oferit autoritatilor o data cu depunerea actelor. Poate fi la orice banca din Austria.

Fiind un articol peticit cu informatii de prin mai multe surse, daca intampini si alte situatii, apreciez daca le impartasesti cu mine sau in comment-uri, pentru a acoperi o paleta cat mai larga de spete.

Sursa foto

View Comments (8)
  • Buna ziua am depus dosarul pentru alocatia copiilor pe 2018 si 2019 nu am primit nici un raspuns pe 2017 am primit bani ce este de facut

    • Buna Ramona,

      Eu as merge direct la stat (cu dovada aplicarii si cu datele copiilor) si as intreba direct. Cu siguranta exista un raspuns de partea lor.

      A.

    • Buna Ramona,

      depinde la ce casa de asigurari este ecardul tau. De exemplu, noi avem eCard de la WGKK si atunci, daca este si cazul tau, poti suna direct la WGKK si sa ii intrebi de ce acte au nevoie.

      In mod normal este notata casa de asigurari pe eCard.

      In perioada aceasta e posibil sa accepte sa le trimiti si pe email documentele necesare.

      Sper sa te ajute,
      A.

  • Buna ziuă, eu sunt in Austria din luna Mai,ne-au inregistrat la primarie dar Anmeldebescheinigung il scot numai in Ianuarie.trebuie sa am 3 luni lucrate,acum intrwbarea mea este,alovatia.copiilor voi primi din luna in care ne-am inregistrat cu Meldezettel,sau doar cand voi primi Anmeldebescheinigung?

    • Buna Mihaela,

      copii primesc alocatie si in Romania? Daca da, in acest caz este mai complicat procesul, trebuie sa ii scoti de la evidenta din Romania si cu acea dovada sa ii inregistrezi aici. In mod normal, alocatia se da dupa primirea Anmeldebescheinigung, care poate fi facut oricand, maxim in 3-4 luni, nu dupa.

    • Buna Naomi,

      copii s-au nascut aici? Sau in Romania si au primit si acolo alocatie?In functie de asta e alt proces de primire a alocatiei.
      Daca sunt nascuti aici, ar trebui sa o primesti relativ repede, la 1-2 luni de la nastere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top