Now Reading
Abia ce ai nascut in Viena? Unde trebuie sa mergi, ce e de facut si cu ce acte!? O calatorie detaliata, pas cu pas.

Abia ce ai nascut in Viena? Unde trebuie sa mergi, ce e de facut si cu ce acte!? O calatorie detaliata, pas cu pas.

Inainte sa o nasc pe fiica noastra, acum trei ani si jumatate, mi-am propus sa scriu un articol despre tot ce am facut dupa venirea ei pe lume. Imi ziceam ca o sa imi notez fiecare pas facut si act depus. Dar tranzitia spre a fi parinte a fost asa dura, grea si dincolo de asteptarile noastre, incat, iata-ma abia acum, dupa mai bine de 1100 de zile, adunandu-mi fortele pentru acest articol atat de amanat.

Dar numai bine, cea de-a doua fiica a noastra ne-a facut onoarea de a ne binecuvanta vietile, asa ca am putut re-testa fiecare informatie de aici. Ce pot spune este ca s-a simplificat procedura considerabil fata de acum cativa ani. Yuhu!

1. Inregistrarea nasterii, obtinerea certificatului de nastere austriac si a Meldezettel-ului

In zilele urmatoare nasterii, vei primi un set de acte si informatii de la spital cu privire la inregistrarea copilului.

Din cate am inteles, s-a imbunatatit si s-a modernizat procedura fata de acum trei ani. Fiecare spital completeaza si trimite direct la stat un formular online cu absolut toate detaliile cu privire la nastere, parinti, copil, detalii din Mutter-Kind-Pass.

Dupa trei zile lucratoare, unul dintre parinti trebuie sa se duca la MA63. Aici e lista completa a birourilor MA63, pentru afiecare cartier (Bezirke) existand cate unul. Verifici care este Bezirk-ul unde se afla spitalul unde s-a “infaptuit” nasterea (nu domiciliul) si apoi mergi la MA63-ul responsabil pentru acel cartier. Cu siguranta si cei de la spital te pot ajuta cu adresa MA63 de care apartin, pentru o dubla siguranta. 

Sa ai cu tine urmatoarele acte:

– Cartea de identitate a parintelui

– Meldezettel-ul ambilor parinti – original si copii

– Certificatul de casatorie – original si copie

– Certificatele de nastere ale fiecaruia dintre parinti – original si copii

De la MA63 vei pleca cu urmatoarele acte emise:

– Certificatul de nastere austriac al copilului nascut

– Meldezettel-ul copilului – care reprezinta inregistrarea domiciliului

– Cetatenia austriaca – daca cel putin unul dintre parinti are cetatenie austriaca.

2. E-card-ul copilului

La MA63, unde am rezolvat punctul unu din lista, am fost informati ca e-Card-ul micutei va veni automat, prin posta, in decurs de 14 zile lucratoare.

Dupa mai bine de trei saptamani nu am primit nimic, asa ca am sunat la WGKk (050 124 33 11) si, dupa ce le-am dat numarul meu de e-Card si m-au gasit in sistem, am fost informata ca se va trimite. In cadrul conversatiei telefonice, am solicitat si am notat numarul de ecard, cu care am putut sa mergem la pediatra.

Cardul de sanatate al copilul este conectat, in acelasi timp, si la e-card-ul mamei si al tatalui. Aici mai multe informatii oficiale pe aceasta tema.

3. Certificatul de nastere romanesc

Acesta se realizeaza la Consulatul Romaniei din Viena, unde este obligatoriu sa iti faci o programare online. Altfel nu te mai primeste, am incercat noi si ne-au trimis acasa. Pe de o parte e bine, pentru ca se asteapta mai putin si e mai civilizata intreaga experienta. Pe de alta parte, e important sa iti faci programare din vreme, pentru ca timpii de asteptare sunt mari, foarte mari. Noi am primit programare abia peste o luna si jumatate dupa inregistrarea cererii.

Pot sa iti spun ca e necesar sa iti aduni toata, dar toata rabdarea din lume, atunci cand te decizi sa aplici pentru cerere si programare. A durat ceva sa completez toate campurile obligatorii, iar la ultima etapa, cea cu atasarea documentelor, doar am dat click ca le am in format fizic si nu le-am mai atasat. Oricum, imi erau solicitate in original si copie la consulat.

Dupa finalizarea cererii, o sa iti apara un buton cu Programeaza si doar atunci poti sa iti alegi data si ora disponibile/dorite. Daca nu iti apare acest buton, inseamna ca ai ratat ceva in cerere si trebuie sa o parcurgi din nou.

Mi-a luat aproape 45 de minute si multi nervi sa fac doua programari, dar poate am fost eu mai ghinionista.

Lista completa cu actele pe care trebuie sa le prezinti la ghiseu o gasesti aici.

Legat de punctul patru din aceasta lista, mentionez ca noi nu am tradus certificatul de nastere austriac, emis in Austria, deoarece se incadra la ceea ce denumesc ei “Auszug aus dem Geburtseintrag“. 

4. Pasaportul romanesc

Ca si la punctul trei, pasaportul romanesc se emite tot la Consulatul Romaniei. Si pentru acesta ai nevoie de o programare, alta decat cea pentru certificatul de nastere. Motivul? Pentru ca unul dintre actele necesare pentru pasaport este chiar certificatul de nastere.

Ca sa nu asteptam inca o luna, dupa preluarea certificatului, pana primim o noua programare pentru pasaport, si ca sa nu facem doua drumuri, am bifat ca avem certificatul de nastere. Acest lucru l-am realizat pe ultima pagina de cerere, acolo unde trebuie sa incarci documentele necesare. Am dat click ca avem certificatul de nastere, chiar daca nu il aveam, oricum il luam de la consulat in aceeasi zi. Astfel, am putut finaliza solicitarea unei programari online pentru pasaport si am impuscat doi iepuri dintr-o singura vizita la Consulat.

Ambii parinti trebuie sa fie prezenti sau, daca e doar unul, atunci trebuie sa aiba procura speciala de la al doilea parinte. Noi am mers in formula completa. In mod normal se merge cu tot cu copilul, pentru a i se face poza de pasaport direct la ei.

Actele necesare le gasesti pe site-ul oficial al consulatului, aici. Se achita o suma de 59 Euro, ideal sa ai bani exacti la tine, mentioneaza ei.

Daca esti interesat de pasaport austriac, atunci macar unul dintre parinti trebuie sa detina cetatenie austriaca. Detalii suplimentare pe aceasta tema gasesti la MA35.

5. Anmeldebescheinigung la MA35

Oh! Acest loc! Acest loc este ca purgatoriul tuturor expatilor si imigrantilor. Cinci sfaturi de supravietuit in jungla MA35:

– Verifica programul de lucru inainte.

– Mergi devreme acolo, chiar inainte de a se deschide usile si ia un biletel cu numar de asteptare.

– Sa ai toate documentele personale copiate si sa ai suficiente copii ale lor. Si marunt in buzunar pentru xerox, daca cumva, printr-o lege necunoscuta a lui Murphy, iti lipseste o copie de la cel mai important act din bratele tale.

– Incarca-te cu rabdare, multa rabdare, ceva de rontait, de mancat si de baut; suna a gluma, dar nu este…

– Nu pleca de aici pana nu tii in mana un document, chiar daca inseamna sa astepti cateva ore bune! Crede-ma pe cuvant! Foaie in mana – asta e scopul vizitei!

Adresa MA35, date de contact, programul cu publicul sunt afisate aici.

Actele necesare pentru a primi Anmeldebescheinigung sunt:

– Pasaportul copilului – original si copii

– Certificatul de nastere al copilului – sa le ai pe ambele, si cel romanesc si cel austriac, ca masura de siguranta.

– Cartea de identitate sau pasaportul parintilor – original si copii

– Meldezettel-ul parintilor si al copilului

– Formularul se completeaza acolo.

6. Alegerea modelului de concediu maternal si aplicarea pentru el.

Exista mai multe modele de concediu maternal. Promit sa scriu un articol si pe aceasta tema. Intre timp, aici am gasit un articol in engleza, foarte bine realizat de altfel.

Important de notat este ca, in functie de modelul ales, vei primi o suma de bani aferenta acelui model. Din experienta mea, daca ai salariul minim pe economie, atunci mai bine alegi modelele cu variantele Pauschal – suma fixa lunara. Daca ai salariul mai mare, atunci merita sa alegi o varianta numita Einkommensabhängig – in care banii primiti se calculeaza pe baza salariului din ulimele 12 luni.

Doua detalii extrem de importante! In primul rand, ia-ti timp si gandeste-te bine ce model alegi, calculeaza cat ai castiga in ambele variante. Pentru ca, in momentul in care alegi si aplici pentru concediu maternal, nu mai poti schimba acest lucru! In al doilea rand, eu am descoperit, discutand cu multe mame, ca majoritatea isi iau un an si apoi mai prelungesc, daca doresc, cu inca sase luni sau un an. O singura prelungire este acceptata. Aceasta trebuie depusa si angajatorul trebuie informat cu maxim trei luni inainte de expirarea primei variante de concediu maternal ales.

Eu am preferat sa imi fac o programare gratuita la AK, inca din timpul sarcinii, unde am primit consultanta gratuita si mi-a fost explicat cat as castiga estimativ in cazul celei de a doua variante pe care o luam in considerare. Personal m-am simtit mai bine informata astfel si am stiut ca fac cea mai buna alegere pentru mine, la acel moment.

Aplicarea pentru concediul maternal se realizeaza in maxim opt saptamani de la nastere naturala/ 12 saptamani de la nastere prin cezariana/ prematura sau de gemeni. 

Din cauza situatiei cu virusul Corona, nu am mai putut merge personal la WGKK ca sa depun actele. Dupa ce am discutat cu ei telefonic, la numarul 050766/ 111470, am trimis – la aceasta adresa de email: kckbg@oegk.at – urmatoarele acte scanate:

– Formularul pentru concediul maternal si Kinderbetreuungsgeld, completat si in care am ales si modelul preferat noua. Se poate descarca de aici. Pe acesta l-au solicitat in original, asa ca l-am trimis prin posta.

– Anmeldebescheinigung al mamei.

– Anmeldebescheinigung al copilului.

– Scan din Mutter-Kind-Pass cu cele sase controale obligatorii in sarcina. La mine au fost la pagina 65-66.

– Scan din Mutter-Kind-Pass cu primele controale ale nou nascutului. La mine au fost la pagina 67.

– Dovada primirii de Familienbeihilfe, document pe care l-am primit prin posta de la stat.

7. Informarea angajatorului cu privire la concediul maternal

In decurs de maxim 8 saptamani dupa nastere trebuie sa iti informezi angajatorul legat de modelul de concediul maternal (Karenz) pentru care optezi. In functie de perioada aleasa, firmele isi fac un plan de atac. Fie angajeaza pe cineva part-time sau cu maxim 10h/saptamana (Geringfügig) sau un inlocuitor pe o perioada determinata (Vertretung), fie imparte munca ta altor colegi.

8. Gasirea unui doctor pediatru (Kinderarzt). 

Multe mame fac aceasta cercetare inainte de a naste, pentru ca unii pediatri, daca sunt foarte ravniti, nu mai primesc pacienti noi. In general, austriecii vor alege un pediatru care este aproape de casa, inainte de orice alt considerent. In prima, maxim a doua saptamana de viata a copilului ar fi bine sa faci prima vizita la pediatru/a, pentru a-i face toate verificarile. Primul vaccin este contra rotavirus si se face cand copilul implineste o luna. In plus, probabil te va indruma sa mergi la un test de auz si la un control de sold, lucruri normale in Austria. Poti incepe cautarile fie cerand recomandari de la mame din cartierul tau, la ginecolog, dar si aici, in functie de casa de sanatate de care apartii.

Cand mergi la pediatru/a e important sa iei cu tine Mutter-Kind-Pass si Ecard-ul copilului – de fiecare data! In cazul in care ecard-ul inca nu a ajuns, e suficient si numarul acestuia. Sau poti sa semnezi la pediatru/a un document in care confirmi ca in maxim 14 zile revii cu detaliile e-card-ului.

9. Aplicarea la gradinita/ Cautarea unei Tagesmutter

Da, da, stiu. E foarte devreme… tocmai iti dai seama cum sta treaba cu Pampers-ul, pozitia capului si cum sa apuci sa dormi putintel. Dar austriecii au alt ritm si daca planifici sa iti dai copilul la o gradinita de stat, gratuita, atunci e important sa te documentezi si sa depui dosarul din timp la “Kindergarten Wien”, MA10. Aplicatiile sunt primite doar in noiembrie si decembrie ale fiecarui an pentru septembrie, anul urmator. Aici poti citi mai multe informatii pe aceasta tema, in engleza.

Daca alegi o gradinita privata, iti recomand sa le iei la rand, sa le vizitezi si sa discuti cu directoarele. De obicei sunt liste de asteptare ca sa programeze copiii nou-veniti in grupa in functie de ce copiii se muta la grupe mai mari.

In Austria, foarte populara la copii mai mici este si varianta de Tagesmutter. Aceasta este o femeie care are o licenta speciala si poate primi pana la 5-6 copii la ea acasa, le gateste, ii ingrijeste, se joaca cu ei etc. Ca si la gradinita privata, se achita o suma lunara, variaza de la Tagesmutter la Tagesmutter. Pentru ca cele bune sunt cautate, merita si aici sa te apuci din timp de cautat si batut palma.

10. Asigurare privata – optional

Asigurarea privata pentru bebelusi se poate face imediat dupa nastere sau dupa aceea. Noi platim cam 54 Euro/luna pentru modelul ales de la Wiener Städtische Versicherung, dar avem incluse o sumedenie de costuri acoperite – operatii si spitalizare la spitale private, consultatii la medici privati – medicina alopata sau alternativa – , medicamente si multe altele. La noi deja a meritat cu varf si indesat, numai cele doua operatii ale Arianei din ultimii trei ani au costat la spital privat peste 6.000 Euro si nu a fost nevoie sa achitam nici macar un cent pentru ele, s-au dedus automat din polita.

Eu personal o recomand, mai ales pentru ca nu este o suma prea mare lunara, dar este o decizie personala.

****

Cam atat a durat piesa de teatru! Sper ca nu te-ai speriat de toate link-urile, listele de acte si pasi necesari de facut. Noua ne-au “mancat” suficient de mult timp, energie, dat telefoane si intrebat activ in dreapta si in stanga despre ce este de facut. Sper ca prin intermediul acestui articol sa fac viata puntintel mai usoara celor care trec prin cea mai frumoasa (si grea) perioada din viata lor – sarcina, nasterea si adaptarea la viata cu un nou-nascut.

Daca esti insarcinata, aici poti gasi un articol foarte util cu ce este de facut pana la nastere.

View Comments (3)
    • Buna Roberto.

      da, nu este nicio problema, multumesc mult de impartasirea acestei experiente.

      O zi faina,
      A.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top