Continui prima parte din acest articol, cu o noua serie de cafenele, unele mai traditionale, altele mai nonconformiste, unele cu un meniu recunoscut oriunde in lume, altele cu delicii si combinatii spectaculoase. Sper ca aceasta incursiune culinara prin cafenelele si restaurantele vieneze sa te convinga sa mai vii inca o data in vizita pe aici! Doar merita!
Adresa: Garnisongasse 7
Aceasta cafenea este un personaj proaspat pe scena vieneza si este, ca orice suflu nou, plin de creativitate. De la meniuri georgiene la australiene, la unele cu influente scandinave sau cu flavour de Alpi, curiozitatea iti va fi cu siguranta pusa pe jar.
Spre deosebire de cafenelele traditionale, aici echipa este tare prietenoasa si zambareata, pusa pe sotii si voie buna (sau, poate, am nimenit-o eu intr-o zi buna, cine stie!). Recomand sa incerci si prajiturile si tentatiile dulci… sunt quite a treat!
Adresa: Neustiftgasse 27, 1070
De curand, m-a dus o prietena la ei si, ce sa zic?, e destul de greu de explicat sentimentul de aici. Cocolosit intr-o cladire veche, dar frumoasa, din centrul Vienei, pe langa Volksoper si Parlament, cafeneaua aceasta este atipica din cap si pana in picioare. Este pe un colt de strada, se intra direct dintr-o mica piateta, iar decorul din interior aduce aminte de locsoare in care, pe vremuri, se intalneau mari pictori si mari scriitori, inainte de a deveni cunoscuti. Ambientul este o combinatie de caramida, cu mese mici si intime, cu aroma de cocktail sau de ceai de menta cu ghimbir.
In primul rand, meniul iti va da ceva batai de cap, daca iti este greu sa alegi din multe optiuni noi. Tacos cu avocado sau creveti sau chilli con carne sau pui sau… ahhh!!! imi ploua in gura… alte umpluturi delicioase. O groaza de variatiuni de sandwich-uri grilled sau açai balls ce suna a sanatate curata… si cate si mai cate!
Cafele bune stiu sa faca, iar daca ai dispozitie de o nebunie, atunci iti poti alege Espresso Martini, cu un “strop” de vodka.
Adresa: Siebensterngasse 31, 1070
Da, si aici este atipic. Are mai degraba flavour de berarie artizanala, decat de cafenea romantica. Dar, pentru cei ce sunt in cautare de “altceva”, atunci 7Stern e un loc ce merita incercat. Granolas, combinatii de brunch foarte sanatoase, boluri cu supe creme, prajituri ce iti vor face simtul deciziei sa intre in impas, cafele bune si o lista lunga de beri sunt ceea ce vei gasi aici!
Ambianta este foarte relaxanta, perfecta fie pentru o intalnire cu prietenii, dar la fel de bine si pentru o intalnire business mai informala.
Adresa: Universitätsring 4, 1010
Un Kaffehaus traditional, deschis inca din anul 1873, ce sade binisor exact pe Ringstrasse, vis-a-vis de faimoasa Primarie (Rathaus – ce seamana cu un castel pentru printese, mai ales cand este luminat noaptea sau de sarbatori).
Orice iti vei alege de mancare este absolut delicios! Fie el mic-dejun, pranz, cina, nu vei regreta alegerea. Loc sa gasesti, deoarece este cam unul dintre cele mai vanate locuri din acea zona. Uneori vei auzi la masa de langa tine discutii filosofice sau artistice, alteori unele de business sau politica, deseori prieteni care impart un mic-dejun si deapana amintiri din vremuri de demult. Cu siguranta nu e un peisaj in care sa te plictisesti. Acest loc zumzaie de energie.
Landtmann, unde “Viena este ca acasa si Lumea intreaga este binevenita”… sloganul lor. Ah, sa nu uit! Au atatea prajituri tipic austriece, incat va trebui sa te gandesti de doua ori la “geometria” corpului.
Adresa: Währinger Strasse 6-8, 1090
Daca iti plac cafenelele moderne, cu podele cu mozaic, decor “altfel”, cu mese de lemn natur, scaune din spectrul alb-negru, lampi moderne si o atmosfera instagram-easca, atunci Café Le Marché s-ar putea sa fie exact ceea ce cauti.
Specializati pe mic-dejunuri ce contin avocado, oua moi si paine bio delicioasa , dar nu numai, te vor astepta, cu o muzica simpatica in fundal, ca sa iti bucure dimineata cu o cafea delicioasa, cu modele haioase facute in spuma de lapte. Omleta cu condimente si branza, tacos, sandwich-uri bine pregatite si tare “aratoase”, suc de portocale proaspat stors, ciocolata calda, Melange si alte specialitati ce contin cofeina asteapta cumintele pe meniu sa fie alese.
Singurul punct minus pe care l-as mentiona este ca, atunci cand am fost eu, a fost putin racoare in cafenea. Dar cine stie, poate a fost doar o intamplare.
Exact langa Café le Marché mai este un local care imi place foarte mult, mai ales pentru cina si pranz, Café Français. Au o supa de ceapa absolut dementiala!!!!
Adresa: Stubenring 5, 1010
Ascunsa bine, bine, in inima muzeului MAK – Muzeul de arte aplicate, tot pe Ringstrasse, se gaseste aceasta interpretare moderna a unui Kaffeehaus cu traditie.
Salonul a fost creat si decorat de faimosul arhitect Michael Embacher. Are o impozanta si o atmosfera greu de explicat sau egalat. Ceva unic, cu siguranta! Mai au o comoara bine ascunsa, gradina de vara chic si generoasa, cu sezlonguri si un bar, de unde iti poti “hrani” fericirea. Se pot face si rezervari online!
Specialitatea lor sunt niste painici lungi, ca niste barcute, la care se adauga combinatii neverosimile de topping-uri. Spre exemplu, mozarella si dovleac sau branza de capra si sfecla rosie si niste sprouts pe deasupra, “buruieni”, cum le spunea bunica. Yumm! Hei, stai fara grija, au si chestii mai normale de mancare, daca tii la stomacul tau in vacanta si nu vrei sa il deranjezi.
15. VERANDA
Adresa: Burggasse 2, 1070
Esti in cautarea unui loc mai oficial, mai cu fete de masa albe, cu podele de lemn adevarat, cu chelneri mai sofisticati si imbracati la 4 ace si jumatate? Poate pentru un mic-dejun business sau o discutie mai importanta? Sau poate sa iti impresionezi consoarta?
Atunci Veranda este o astfel de optiune. Bucatarul lor sef, Jeremy Ilian, tocmai a castigat o noua recunoastere din partea celor de la Gault Millau pentru combinatiile sale culinare (mai ales pentru pranz si cina).
Mic-dejunul este traditional, insa atmosfera diafana si eleganta, discutiile de fundal, pe ton scazut, muzica relaxanta, transforma toata experienta intr-una aparte, putin imperiala.
Adresa: Sankt-Ulrichs-Platz 1, 1070
Last but not least, Ulrich este printre cele mai populare restaurante din Viena pentru mic-dejun, dar nu numai! Da, da, piesa de rezistenta este piateta unde au deschis vara. E asa relaxant si frumos, incat tot sarmul Vienei te infuzeaza si iti ramane in amintiri ca orezul cu lapte din copilarie. Toata zona aceea, intre Burggasse si Neubaugasse, este foarte boema, artistica si “altfel”. Merita sa o descoperi la pas, dupa ce te “burdusesti” cu bunatati.
La Ulrich, se combina decorul suav si fain cu un meniu bogat in optiuni, atmosfera plina de viata, dar totusi linistita, cu arome de cafea care te trezesc la viata. Vegan Wake-Up, Tabula Rasa, The Big Easy, Shakshuka, Sweet Pleasure… sunt doar cateva dintre meniurile de mic-dejun, pe cat de amuzante, pe atat de savuroase.
O rezervare este foarte binevenita, mai ales in weekend, va merita din plin! Atat experienta, dar mai ales faptul ca puteti sa va asezati fara grija la masa si sa imbratisati noua experienta matinala, total vieneza! Langa Ulrich il gasesti pe Erich, de la punctul 10, in cazul in care nu mai este loc aici.
Nu, nu am omis Cafe Central, desi asa pare. Ii pregatesc un spatiu special, intr-un articol inedit. Cafe Central este, de departe, cea mai cunoscuta si populara si plina si arhiplina si dorita si cautata cafenea din Viena. Deschisa in 1876, pragul i-a fost pasit de oameni faimosi, precum Freud sau Trotsky, Klimt si Alfred Polgar si multi altii. Decorul este sublim si aduce aminte de Viena in perioada ei de glorie, de imparati si imparatese, de candelabre si catifea, de clasa si rafinament. Insa nu este printre preferatele mele, mult prea turistica si aglomerata pentru “salbaticia” mea. Iar sa stau in strada, la coada, ca pe vremurile romanesti nu foarte indepartate, nu, multumesc.! Dar mai toti musafirii nostri au fost impresionati de Cafe Central, asa ca, cine stie?, poate vei vrea sa incerci un Melange vienez aici.
P.S. 1: In Austria este foarte des intalnit ca la mic-dejun sa ceri si un pahar de sampanie. Deseori vei vedea vienezi povestind despre una si despre alta, savurand un mic-dejun copios, citind ziarele din cafenele, in timp ce un Melange si un pahar de sampanie le tin companie la buna dispozitie.
P.S. 2: Cateva detalii despre bacsisul in Austria gasesti aici.
“Vino, vino, repede!
Tocmai am gustat stelele!”
Dom Perignon,
in momentul in care
a descoperit sampania.
Buna , Alina ! Imi place tare mult blogul tau ; l-am descoperit anul trecut cind am calatorit pentru prima data la Viena . Citeva dintre recomandarile tale le-am si verificat si au fost pe masura asteptarilor . Intentionez ca in primavara sa revin la Viena pentru citeva zile , scopul calatoriei fiind sa vizitez Salzburg . Venim dinspre Paris ( acolo unde locuieste sora mea) si abia asteptam sa revedem acest oras de poveste.
Multumim pentru oportunitatea pe care ne-o oferi de- a vedea orasul prin ochii tai – o cunoscatoare fina si inteligenta a Vienei . La multi ani !
Salzburg este un oras de poveste, vizitat in anotimpurile potrivite. Daca esti fan natura, sunt multe activitati si locuri frumoase de vizitat si in jurul orasului. Din Viena poti ajunge fie cu masina inchiriata, dar mare grija acolo cu parcarea, este scumpa si nu este voie oriunde sa parchezi. O varianta mai facila este cu trenul, Westbahn are preturi mai bune decat ÖBB de obicei. Si mai ieftin decat trenul este cu autocarul, cei de la FLixbus au preturi imbatabile pe piata momentan.
Si daca ajungi acolo sa savurezi mancarea austriaca traditionala si, daca poti, sa nu ratezi desertul Kaiserschmarrn. De preferat a nu fi comandat in localuri prea turistice, ci unele cat mai traditional austriece.
Sa ai timp frumos, zile placute si lucruri frumoase de descoperit!
A.