Now Reading
1.273 de persoane împărtășesc lecțiile lor din pandemie – Partea a II-a

1.273 de persoane împărtășesc lecțiile lor din pandemie – Partea a II-a

Îl urmăresc cu mare interes pe Mark Manson, autorul cărții ”The Subtle Art of Not Giving a F*ck”. La sfârșitul anului 2020 s-a hotărât să își roage audiența să îi împărtășească cele mai valoroase lecții învățate în plină pandemie mondială.

Aici găsești partea I a acestui articol, cu top cinci cele mai bune lecții de viață deprinse de mulți dintre noi în anii 2020-2021. În continuare, următoarele cinci, la fel de grăitoare. Preferata mea este a zecea și nu pentru că este ultima, ci pentru că, pentru mine, este cea mai importantă.

 

6. Încetinind, totul se accelerează

 

Un alt laitmotiv al celor 1.273 de emailuri a fost aprecierea acestui ritm mai tihnit de a-ți petrece viața. ”Dincolo de toată presa subliniind ce nasol e să stai închis în casă, de fapt am devenit pasionată de gătit, am citit mult mai mult, am savurat timpul cu soțul meu. Am descoperit că lipsa unui ritm alert chiar este foarte bună pentru atitudinea mea.”- Stephanie

Deși anul se anunța lung, plictisitor și izolat, cumva, împotriva intuiției sau logicii, timpul a zburat. Lipsa activităților ar fi trebuit să ne dea senzația că saptămâna se târăște. Și, cu toate acestea, nu știu când după luni parca a venit duminica cu viteză nucleară, când din ianuarie am ajuns la finalul anului 2020.

Cum zice Mark: ”What the fuck, brain?”

 

7. Subestimăm constant rezistența

și puterea noastră de adaptabilitate

 

Pandemia nu a fost prea blândă cu mine, dacă e să fiu sincer. Am avut o cădere mentală în mai, mi-am pierdut job-ul în iunie, m-am mutat de două ori în ultimele patru luni, am dormit pe canapele, am fost dezamăgit de prieteni și iubite. Dar, dincolo de toate acestea, am realizat că sunt mai puternic și rezistent decât credeam.

Această lecție îmi aduce aminte de februarie 2020 când am fost informată că se închide gradinița. Abia născusem a doua oară și se anunțau cel puțin 10 săptămâni cu doi copii acasă, soțul lucrând de la birou, fiind furnizor strategic în pandemie. O zi am căzut mental, îmi tot imaginam cum o să fie și mă apuca groaza. Groaza!!!!

Nu știu cum, dar acele 10 săptămâni au fost printre cele mai frumoase amintiri din 2020. Cea mică dormea aproape încontinuu, ceea ce îmi oferea enorm de mult timp de dedicat fiicei noastre de trei ani.

Pinterest și Youtube au devenit sursele mele de inspirație, ne-am pupat și îmbrățisat mult, am pictat, dansat, citit și multe, multe altele. Parca a înflorit și întreaga iubire pe care a primit-o de la noi înzecit (fiind acasă non-stop) s-a transformat în iubire pe care ea a dăruit-o surioarei.

Da, a fost și greu, nu pot să mint. Clipe când doream să o iau la sănătoasa pe câmpii. Dar ce m-a frapat a fost faptul că realitatea nu a fost așa de grea precum gândurile și proiecțiile mele dinainte.

Când am dificultăți, am deseori momente când mă gândesc la oameni care au supraviețuit, timp de șase ani, în plin război mondial sau irlandezii care au trecut prin ani de foamete cruntă. Și realizez că noi, oamenii, avem o tărie, rezistență și putere de adaptare cu mult mai mare decât credem noi.

 

8. Frica este periculoasă

 

Am descoperit că frica îi face pe oameni să fie extrem de egoiști, capabili să se gândească doar la ei înșiși, propria sănătate și comoditate. – Thomas

Mulți zic că în pandemie am fost cu toții în ”aceeași barcă”. Mie nu mi se pare deloc așa. Chiar din contra. Am simțit că eram cu toții în același ocean, dar fiecare în propria lui barcă, percepând realitatea complet diferit și comportându-se surprinzător.

Ipohondrii au ajuns să dezinfecteze fiecare milimetru din casă de trei ori pe zi, ducându-și familia la exasperare. Alții au ales să își ia măsuri de protecție, dar să rămână în barometrul unui comportament normal. Alții și-au băgat picioarele și se comportau de parcă nu au auzit niciodată de conceptul de ”responsabilitate socială. Iar între aceste trei culori principale de comportament, au mai existat mii de nuanțe.

Frica ne schimbă perspectiva asupra vieții, cu mult mai mult decât ne imaginăm noi. Noi, oamenii, avem păreri despre orice, iar frica nu face decât să ne încrânceneze doar pe anumite percepții, aducându-le la rang de adevăr absolut. Ceea ce explică dezbinările de opinii, vehemența unei păreri sau a alteia.

Compasiunea, întelegerea și întrajutorarea mi se par, de depaaarte, singurele soluții împotriva fricii absolute, care poate măcina și răvăși o ființă mult mai profund și de durată decât virusul.

 

9. Întotdeauna să fii pregătit financiar

 

Am învățat să fiu mult mai atentă la modul în care imi cheltui banii. Telefonul acela nou mai poate aștepta. Hainele noi pot și ele aștepta. Nu am fost niciodată prea bună la a economisi bani și acest an m-a pedepsit serios pentru asta. Nu voi mai face niciodată această greșeală.

Da, banii nu aduc fericirea. Dar lipsa lor ,cu siguranță, poate aduce multă nefericire, certuri, frustrări, nopți nedormite și stres. E posibil ca acest an să fie un ”wake up call” pentru cei care nu au independență financiară sau măcar un cont de economii ca prioritate.

 

10. Nu ai nicio scuză să nu fii cine îți dorești cu adevărat să fii

 

Ce am învățat din 2020? Să facem acum ceea ce vrem să facem. Este inutil să tot spunem: Când voi fi bogat, voi… sau… Când mă voi pensiona, voi… Pentru că nu o vei face! Nu, dacă nu faci acum ceea ce îți dorești cu adevărat, nu o vei face nici atunci. Întotdeauna am spus că, dacă aș fi vreodată închis cu anii, aș deveni foarte fit și aș citi toate cărțile faine de istorie. În schimb, în lockdown, m-am îngrășat și am citit doar câteva cărți de literatură, nu mai mult decât în alți ani.

Oamenii se plâng deseori că nu au timp. Eh, iată! Mai mult timp. Și?

Cu cât vom înțelege mai repede că viața noastră este cum este nu din cauza lipsei de timp, ci a priorităților, cu atât mai repede vom vedea schimbările dorite. Se găsesc sute de ore pentru a sta pe Social Media sau de a urmări seriale lungi pe Netflix, dar oamenii tot se plâng că nu au timp să facă sport, acel curs online pe care îl doresc sau să citească teancul de cărți de pe raft.

Eliminând factorul timp, ne dăm seama că de fapt… problema = noi. Alegerea priorităților, depunerea acelui efort, mobilizarea și motivarea în direcția a ceea ce ne dorim cu adevărat. Doar pentru că ești izolat în propriul apartament, nu înseamnă că nu ai control complet asupra modului cum îți petreci timpul și cum crești ca persoană. Doar pentru că barul tău preferat e închis, nu înseamnă că nu te poți întâlni cu cei dragi la o plimbare sau pe Zoom.

Prea mulți oameni au uitat, anul acesta, că libertatea nu este undeva în exteriorul nostru, ci în propriile nostre minți. Pur și simplu, înseamnă să ne asumăm responsabilitatea și să ne adapăm la circumstanțe, rămânând totuși autentici.  

 

Viața e plină de lecții. Ești liber să alegi. Dar nu ești liber de consecințele acestor alegeri.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top