Now Reading
1.273 de persoane împărtășesc lecțiile lor de viață din pandemie – Partea 1

1.273 de persoane împărtășesc lecțiile lor de viață din pandemie – Partea 1

Pandemic lessons

Îl urmăresc cu mare interes pe Mark Manson, autorul cărții ”The Subtle Art of Not Giving a F*ck”. La sfârșitul anului 2020 s-a hotărât să își roage audiența să îi împărtășească cele mai valoroase lecții învățate în plină pandemie mondială.

Din cele 1.273 de emailuri primite, el a alchimizat 10 lecții de viață, care devin din ce în ce mai importante, pe măsură ce vei continua să citești. Au rezonat complet cu mine, pentru că le-am descoperit și eu în viața mea și a celor din jurul meu. Tu te regăsești printre ele?

 

1. Descoperi cu adevărat cine ești atunci când totul îți este luat.

 

Dacă mi-ai fi spus acum un an că restaurantele mele preferate, jumătate din prietenii mei și sala de fitness vor fi luate din viața mea, aș fi fost îngrozit. Dar nu numai că nu îmi e dor de ele, cred că sunt mai fericit fără ele.

Sute de oameni, alături de prieteni dragi mie, mi-au povestit că le place să lucreze de acasă, că sunt fericiți să nu mai trebuiască să plece în delegații așa des, că au avut mai mult timp de conectare cu familia sau să se joace cu copiii, au descoperit că adoră să gătească sănătos, să își petreacă serile citind, în loc de a avea tot timpul programul încărcat.

Da, cu siguranță ne este dor să ieșim, să socializăm, să călătorim, dar acest an a fost o mare șansă să ne descoperim și ”adevărata natură”. Introvertiți care au realizat că sunt, de fapt, extravertiți și invers, extravertiți care au început să se bucure de liniște, tihnă și timp cu ei înșiși.

Poate cel mai mare efect pe care l-a avut lipsa unei agende superpopulate cu evenimente și activități a fost că oamenii au realizat cât au fugit de ei înșiși și problemele lor. Cunosc atâtea persoane care în acest an au apelat la coach, la terapii alternative pentru a vindeca răni din copilărie, care sunt în căutarea adevăratei lor misiuni în viață, cu dorinta de a face ceva nou, care să îi reprezinte cu adevărat.

 

2. O criză nu schimbă oamenii, ci doar amplifică ce sunt deja.

 

Această lecție de viață mi se pare că este similară cu ideea că ”banii și puterea arată caracterul adevărat al unui om, nu doar îl schimbă!”.

Sute de emailuri primite de Mark au scos la iveala această înțelepciune.

Adversitatea pare că nu scoate doar ce e mai rău din oameni, ci, de fapt, arată esența lor. Lucrând în vânzări, am observat că, în această pandemie, clienții capricioși au devenit și mai capricioși. Cei nemulțumiți chiar și mai nemulțumiți. Cei optimiști… chiar mai optimiști, înțelegători și prietenoși cu ai noștri colegi. Antreprenorii creativi au găsit soluții ingenioase de a supraviețui acestei perioade, iar cei cu afaceri deja în cădere, au găsit momentul perfect pentru a da vina pe toți cei din jur pentru afacerile lor ruinate. – Jim.

Am descoperit aceasta și în viața mea. Lipsa posibilității de a călători m-a nemulțumit enorm și, uneori, îmi venea să zgârii varul de pe pereți. Iar imposibilitatea de a mă conecta cu oameni dragi mie sau de a socializa au scos un mic monstru din mine. Însă, latura mea de optimistă incurabilă a căutat soluții și, astfel, am descoperit că funcționez extrem de bine dacă ies la plimbare cu căruțul în fiecare zi, câteva ore şi, dacă ne întâlnim săptămânal cu una-două familii cu copii, suntem foarte bine, iar copiii încântați.

Lipsa activităților pentru copii ne-au împins de la spate să inventăm jocuri ingenioase, să râdem mai mult fugărindu-ne prin casă sau să ne îmbrățisăm mai des.

E cumva o dinamică pe care am vizualizat-o… și nu doar la mine… că ”a devenit totul mai rău, după care s-a transformat în bine.”

 

3. Lucrurile mărunte sunt cele mai importante

 

Scriu de peste cinci ani despre semnificația uriașă pe care o au lucrurile aparent mărunte din viața noastră. Despre cât de profunde, mișcătoare și împlinitoare pot fi.

Un mod de a te raporta la viața în pandemie este că aduce cu un imens experiment social. Nu știi cum te vor afecta cu adevărat lucrurile până nu te izolezi de ele ca să le vezi efectul complet.

Este un an în care, în lipsa a zeci de lucruri care să ne atragă atenția, devine clar că fiecare decizie, oricât de mică, ne poate impacta pe termen scurt și lung. Pentru mulți a devenit anul în care implementarea unor obiceiuri zilnice sănătoase și a unor ritualuri, care să îi încarce cu energie pozitivă, a trecut pe locul unu al priorităților. Că merg la un coach, că fac Yoga în sufragerie, că se plimbă zi de zi 5000 de pași, că dorm mai mult sau gătesc mai sănătos. Exemplele sunt multiple, efectele extrem de benefice pe termen lung.

Un cititor a scris:

Acest an m-a învățat că ritualul este antidotul pentru haos. Mici obiceiuri, practicate zilnic, aduc un sens de ordine minții.

 

4. Marele filtru social

 

În mod ironic, distanțarea socială este o bună oportunitate de a tria relațiile inutile. Am devenit mult mai apropiată de unii prieteni și m-am distanțat natural de alții, care am descoperit că erau prea superficiali. Acest an a declanșat conversații mult mai profunde, complexe și împlinitoare. – Erica

Marele Filtru Social a adus în culisele minții noastre întrebarea: ”Merită această persoană riscul de a mă infecta cu virusul COVID?”.

Lecția aceasta a fost și este, probabil, cea mai grea din toate. Tinerii au realizat că mulți dintre prietenii lor sunt, de fapt, doar cunoștinte.

Persoanele mai în vârstă, din cauza riscului crescut de infectare, s-au izolat și mai mult. Și nu e nimic mai anevoios pentru sufletul uman ca izolarea, ca imposibilitatea să îi revezi, dupa cheremul inimii, pe cei dragi sau de a călători în alte țări pentru a-ți îmbrățisa nepoții și copiii.

Unele familii au ales calea divorțului pentru că au descoperit, stând atât de mult timp împreună, că nu mai aveau nimic în comun. Alții au schimbat macazul și au căutat soluții de a repara, vindeca și de a se conecta mai profund la copii, soț/soție și părinți, aducând astfel un suflu nou relațiilor.

Probabil cel mai uimitor ”efect secundar” al Marelui Filtru Social a fost aprecierea mai mare a prietenilor și a familiei, a unei apropieri sufletești față de cei importanți nouă.

Această realizare dublă despre însemnătatea (sau neînsemnătatea) unor oameni în viața noastră ne conduce la următoarea lecție…

 

5. Majoritatea lucrurilor sunt, în același timp, și bune și rele

 

Dacă vezi doar partea rea, atunci ratezi partea bună. Iar dacă vezi partea bună, ratezi partea rea – implicit și șansa de a crește. – Melissa

Milioane de oameni care și-au pierdut job-ul, relațiile, casele, simțul identității sau membrii ai familiei din cauza pandemiei. Dar, în spatele acestor evenimente de netăgăduit, există și un fir argintiu invizibil, o valoare ascunsă în suferință.

Familiile au devenit mai conectate. Părinții au putut petrece mai mult timp cu copiii lor. Șansa de a regândi cine ești și ce direcție profesională să urmezi. Oportunitatea de a te muta în complet altă casă sau țară. Și mai ales, acest an ne-a arătat cine ne iubește cu adevărat pentru cine suntem noi.

Și, iată, un email primit de Mark, care mi se pare atât de frumos și grăiește părerea multora:

Viața este cea pe care ți-o creezi. În timpul pandemiei, m-am mutat într-o țară nouă, am început job-ul visurilor mele și, acum, am aflat că sunt însărcinată cu primul meu copil. Acesta este genul de an când te gândești că astfel de lucruri nu au cum să se întâmple, dar nu am pierdut niciodată speranța. Această pandemie m-a făcut să văd cât de prețioasă este viața și cât de norocoși suntem. Recunoștința a acaparat fricile pe care le-am avut. Bineînțeles că încă am frici, dar până acum m-au condus la lucruri extraordinare. Mă simt atât de liberă, paradoxal, într-un timp când avem cea mai mică libertate. Sunt multe lucruri nasoale care s-au întâmplat tuturor în acest an, inclusiv mie, dar perspectiva corectă ne poate duce foarte departe.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top