Now Reading
Vrei sa inveti germana? Cele mai eficiente cursuri de germana din Viena. Testate de mine!

Vrei sa inveti germana? Cele mai eficiente cursuri de germana din Viena. Testate de mine!

V-am mai spus ca eu am inceput, cu o determinare cat tot universul, sa invat germana la foc armat. Pe cat de mare determinarea, pe atat de groasa era si ura pentru aceasta limba. Asteptarile mele erau ca, in sase luni, sa incep sa o vorbesc cat de cat si intr-un an sa ma descurc bine, spre foarte bine (Full Proficiency cum se mai spune prin CV-uri). Dar de unde!

Curand am realizat ca, fie eu eram toanta, fie asteptarile nu erau realiste, fie cursurile erau proaste, dar macar scumpe! Am ajuns la concluzia, dupa ce am discutat cu multi, multi oameni, ca cel mai probabil asteptarile mele erau departe, departe de a fi in concordanta cu realitatea.

Cu toate acestea, acusi, dupa aproape patru ani, am inceput sa imblanzesc fiara si sa reusesc sa sustin o discutie de cateva ore in germana, sa am curajul sa ma duc la clienti si sa vorbim in germana, sa merg la evenimente si sa nu ma ascund intr-un colt de frica ca imi adreseaza careva vreo intrebare in limba asta neprietenoasa. In plus, in Austria sunt extrem de multe dialecte, iar vieneza este faimoasa pentru a nu avea prea mult in comun cu germana oficiala. Super! Sa fie treaba, treaba!

Zilele trecute am facut o lista, pentru nasii mei, cu institutele din Austria pe care le recomand pentru cursuri de germana.

Pentru inceput, e esential sa subliniez ca exista mai multe tipuri de cursuri:

#1. In ritm normal, ceea ce inseamna sa mergi de doua ori pe saptamana la “scoala”, cate 2-3 ore alocate fiecarei sedinte. Dureaza aproape trei luni sa finalizezi un modul, de exemplu de la A1.1. la A1.2.

#2. Intensive – dureaza o luna intreaga si investesti 3 ore/zi, fie dimineata, fie dupa-amiaza. In patru saptamani de bombardament finalizezi un modul, de exemplu de la A1.1. la A1.2.

In Austria sunt in total 12 module: A1.1., A1.2, A2.1, A2.2, B1.1, B1.2, B2.1, B2.2, C1.1., C1.2, C2.1, C2.2 (care este nivelul limbii materne).

Eu am incercat, in total, vreo cinci institute diferite, deoarece invat mai bine de la profesori diferiti decat de la acelasi. Ce este important de stiut este ca aceste cursuri se tin DOAR in limba germana. Profesorii nu fac asocieri cu alte limbi, nu traduc, nu explica in engleza sau in alte limbi, de obicei sunt cursanti din peste zece tari diferite la acelasi curs. Asa ca, va puteti imagina ce amuzant este la primul curs, de la A1.1., cand nu stii nimic, nu intelegi o boaba si trei ore te intrebi ce tot bolboroseste profesorul acolo. Dar se prinde, usor, usor, prin imagini, gesturi, rasete.

Top institute, alaturi de preturi si informatii adiacente, valabile pentru 2016 (dar rareori se schimba lucrurile in Austria de la un an la altul) sunt detaliate mai jos. Pentru ca au diferite optiuni, m-am axat doar pe cursurile intensive, caci sunt si cele mai eficiente! Daca aveti nevoie de alte detalii, le gasiti pe site-urile lor oficiale.

#1. IKI

Pretul pentru cursul de patru saptamani, cu sedinte de 3 ore in fiecare zi, de luni pana vineri este de 465 €. Se poate face si partial, dar e complet inutil din perspectiva mea, e prea putin sa se prinda prea mult. O saptamana costa 170 €, doua saptamani de curs costa 270 €. La inceputul fiecarei luni calendaristice se porneste la invatat! Au sediul principal langa Opera, la Karlsplatz.

Eu am facut la ei trei cursuri de cate o luna fiecare si am avut profesori diferiti de fiecare data. Au fost cele mai eficiente cursuri testate de mine, am invatat enorm si deoarece profesorii sunt destul de tineri, folosesc multe tehnici moderne de predare. Imi aduc aminte de Martin, un profesor care ne aducea in fiecare zi o integrama in germana, creata de el, pe baza cuvintelor noi invatate doar in ziua precedenta. Minunata si amuzanta metoda de a repeta cuvintele noi!

2. Sprachzentrum – apartine de universitatea Viena si este un intreg campus dedicat cursurilor de limbi straine.

Cursurile intensive au loc doar in iulie, august si septembrie si incep, ca si la IKI pe 1 ale lunii. Pretul este de 460 € fara camera, 930 € cu tot cu camera dubla la ei in Campus. Am finalizat si aici vreo doua module si depinde enorm de profesori. Am nimerit unii de adormeai si nici nu invatai mare lucru cu ei, altii de la care am invatat niste detalii, care mi-au ramas extrem de bine intiparite in memorie, precum prepozitiile iubitoare de acuzativ sau de dativ sau perfectul compus. E ca o loterie din pacate. Au sediul langa Universitatea Viena, la statia de metrou Schottentor Universität.

3. Alpha

Institutul Alpha se afla aproape de Ring, foarte aproape de Karlsplatz. Este destul de scump, cursurile sunt bune, profesorii sunt tineri si dinamici, dar mie tot IKI mi-a ramas in suflet.

Cursurile incep in fiecare zi de luni, 3 ore in fiecare zi. O saptamana costa 250 €, doua saptamani 410 € si o luna intreaga te face sa scoti, cu greu, din buzunar, 590 €.

4. Inlingua
Incep in fiecare luni a saptamanii, cursul intensiv costa 500 € pentru o luna intreaga. Am invatat ceva, dar folosesc tehnici traditionale de predare, care pentru firea mea de om ce se plictiseste repede, daca nu e motivat constant, sunt cam apa de ploaie. Au sediul in apropiere de Stephansplatz, unde sunt niste inghetate delicioase. Asa, ca ai si recompensa dupa 3 ore de chin!

5. O varianta mai ieftina este Deutsch Akademie.

Eu nu am fost niciodata la ei, dar l-am adaugat aici pentru beneficiile financiare. Cursul intensiv costa “doar” 250 € pentru o luna intreaga. Pe de alta parte, eu personal nu am cunoscut pe nimeni incantat de rezultatele obtinute. Mai mult decat atat, chiar m-am intalnit pe la alte cursuri, la alte institute, cu persoane care repetau un intreg modul, tocmai pentru ca nu se prinsese mare lucru de ei. Dar tine enorm de fiecare, de motivatia de a invata, de a face teme etc.

Nu lasati experienta mea personala sa va influenteze. Cunosc oameni care nu au fost la un curs in viata lor si au invatat sa vorbeasca germana cu ajutorul aplicatiilor gratuite precum Duo Lingo sau Babbel, au vorbit-o peste tot pe strada si intr-un an vorbeau aproape fluent. Eu am ales aceasta metoda clasica, am investit o zestre in capsorul asta, pentru ca, perfectionista cum sunt, am vrut sa fie “ca la carte”. In cazul acesta Ad litteram. Principalul motiv a fost ca doream sa o invat bine de la inceput, vocabularul se aseza apoi. Daca as fi invatat-o din auzite si nu as fi inteles de ce e asa din punct de vedere gramatical, riscam sa o invat cu greseli si tare greu le mai scot eu pe acelea din sistem.

 Daca e primul articol despre Austria scris de mine pe care il citesti, ti le mai recomand si pe acestea:

# Mutatul in Viena si parerile mele personale

# Despre epopeea de a gasi primul job, fara germana si apoi al doilea.

# Restaurantele mele preferate in Viena

# Despre cele 14 salarii pe care le primim in Austria

Cica viata e prea scurta pentru a invata Germana.

Eu va spun ca merita din plin efortul,

oportunitatile care se deschid sunt impresionante! 

Sursa foto

Filme fara egal #7. RUSH... despre Ferrari, curse, iubire, teama, determinare, lupta... intr-un cuvant VIATA!
Cersind amintiri. Despre iubiri ce au fost. Dar tu ai ramas.
View Comments (7)
 • Foarte interesant site-ul tau.Sa stii ca am tinut cont de parerea ta si m-am inscris la IkI pentru cursul de germana B1.1…asta dupa ce am perindat si eu pe la tot felul de cursuri si nu am ramas cu prea multe…
  Legat de Austria ti-as propune sa le oferi romanilor de aici si informatii despre cum pot beneficia de reduceri semnificative atat la cursurile de limba germana cat si la alte cursuri de perfectionare…toate acestea prin Waff (90% reducere) sau AK si mai sunt si alte institutii…
  As mai putea scrie multe dar e site-ul tau, iar oamenii vor sa te auda pe tine.
  Pe mine unul m-a inspirat povestea ta.
  Multumesc.

  • Buna buna Cosmin,

   Multumesc pentru comentariu si, mai ales, pentru sugestie. Chiar doream sa scriu un articol pe aceasta tema. Si eu am beneficiat de subventii de la WAFF pentru unul din cursurile de germana. O sa il pregatesc zilele acestea. Din pacate, inca nu stiu tot ce se misca in aceasta tara si nu doresc sa dezinformez pe nimeni, mai ales ca uneori se schimba legislatia sau beneficiile, de aceea evit sa scriu despre ce nu stapanesc sigur.

   Daca doresti, cu mare drag pot sa public un articol in numele tau, cu povestea ta in Austria sau ce recomanzi celor care traiesc/ se muta aici. Nu este un site despre mine, eu doresc sa fie un loc care sa aduca un dram de motivatie, inspiratie si informatii utile oamenilor, asa ca orice sursa este mai mult decat binevenita. Poti sa imi scrii direct pe alorelai@explorimentez.ro.

   O zi frumoasa iti doresc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top