Now Reading
Primele trei documente OBLIGATORIU de obtinut daca te muti in Austria

Primele trei documente OBLIGATORIU de obtinut daca te muti in Austria

Daca alegi sa te muti in Austria este foarte important sa tii cont de urmatoarele acte pe care trebuie sa le obtii pentru a fi in legalitate.

1. Viza de flotant sau contractul de chirie

Daca alegi sa inchiriezi un apartament, este obligatoriu sa semnezi un contract de inchiriere, cu clauze foarte clare si de care, credeti-ma, austriecii chiar se tin! Aici poti citi mai in detaliu despre cum poti sa iti cauti apartament de inchiriat.

Daca nu iti permiti un apartament si stai la cineva, atunci e nevoie sa iti faca o “viza de flotant”, mai precis sa iti ofere dovada ca te ia in spatiu. Poate fi un formular tip sau, pur si simplu, o foaie redactata in acest sens si semnata.

2. Meldezettel

Aici este site-ul oficial cu informatiile. In linii mari, trebuie sa mergi la Magistrat-ul din cartierul in care locuiesti fie direct, fie iti poti face aici programare. Exista si varianta sa faci totul online, dar nu am incercat, asa ca nu stiu cum functioneaza exact.

Acum cinci ani, cand am depus eu actele, era necesar pasaportul sau cartea de identitate, contractul de inchiriere / viza de flotant si, daca esti casatorit/a, certificatul de casatorie. Alaturi de acestea, se completeaza fie formularul de pe site si se printeaza, fie se poate completa direct acolo unul. Important de stiut este ca acest formular trebuie sa fie semnat de proprietar. Fara acordul lui prin aceasta semnatura nu va fi acceptat formularul.

Ti se da pe loc Meldestätigung / Bestätigung der Meldung – cu alte cuvinte dovada ca locuiesti in Austria, la adresa de la pasul 1.

Daca iti schimbi adresa sau numele (de exemplu dupa casatorie) in orice alt moment al sederii tale, atunci se reia procesul.

3. Anmeldebescheiningung

Acesta se face la maxim patru luni de la venirea in Austria, altfel primesti amenda. Aici detaliile oficiale. Se merge la MA35 si acolo se achita suma de 55 Euro cash sau cu card (mai sigur sa aveti cash). Tot acolo se poate completa formularul-tip sau il gasesti, de asemenea, in link-ul de mai sus.

Actele necesare sunt:

– pasaport sau carte de identitate,

– certificat de casatorie, daca esti casatorit,

– pentru copii este necesar certificatul de nastere,

– daca lucrezi in Austria trebuie sa aduci dovada – adica contractul de munca sau dovada ca ai propria ta firma,

– dovada ca te poti intretine in Austria, mai precis a unei surse de venit: contract de munca, dovada existentei unei firme personale sau dovada contului bancar cu sold.

 

Mult noroc!

Si ceva rabdare!

Sursa foto

 

Sa te fereasca Cel de Sus de mamele extremiste
Traim pe un amarat de punct albastru, infim si palid.
View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top