Now Reading
Carti de citit intr-o viata #5. The Artist’s Way – redescoperirea creativitatii din tine

Carti de citit intr-o viata #5. The Artist’s Way – redescoperirea creativitatii din tine

Intr-o joi, mi-a scris Cristina, o fosta colega de facultate tare draga mie, pe care dintotdeauna am apreciat-o pentru cat e de inteligenta, determinata, alaturi de care am participat la Olimpiadele Comunicarii si la o droaie de alte proiecte, pe care am vizitat-o in Olanda si cu care mai povestesc din cand in cand, ea locuind momentan in Germania, unde isi face doctoratul pe sustenabilitate si avand ca tema practica Transilvania noastra draga.

Era in Viena peste noapte! Asta mi-a scris, daca va intrebati! Daca am timp sa ma vad cu ea. Nu ne mai vazusem de mai bine de trei ani, cand a fost la Viena, unde ne-am revazut tot asa, pe nepusa masa, in timp ce isi astepta trenul, intr-un moment din viata noastra, cand ambele ne cautam directia, misiunea si pasiunea.

Nu stiu daca intre timp le-am gasit, dar, oricum ar fi, i-am zis Cristinei ca imi fac timp! Mana cereasca era pogorata din cer, caci era ultima zi cand mai era mama in vizita la mine, altfel orice intalnire nocturna este pusa pe lista neagra, pentru ca trebuie sa stau acasa cu copilul.

Dupa cateva ore de insirat povesti, informatii, detalii despre noii nostri descendenti in familie (orice mama stie ca in acest punct se ajunge si la rasfoit albume de poze), despre doctorate si visuri, mi-a recomandat o carte! The Artist’s Way – A course in Discovering and Recovering Your Creative Self, de Julia Cameron.

Am notat-o si am uitat de ea, pana intr-o seara cand mi-am zis:

“Mai Alina, stai asa! Fata asta dintotdeauna ti-a recomandat numai mistosenii! Ia da comanda si vezi despre ce e vorba!”. Mai ales ca dadusem nas in nas cu un articol fain al Inozei (daca nu o stiti inca, scrie dementiaaaaal!), unde amintea despre un exercitiu care i-a schimbat viata,creat, paradoxal, de Julia Cameron.

Am dat aproximativ 14 Euro pe carte pe Amazon.de si in 24 de ore era la poarta mea. Desi aveam alte patru carti incepute pe marginea canapelei si pe noptiera, nu am putut sa ma abtin! Sunt ca un copil mic, care vede multe, muuuulte acadele colorate, atunci cand ma regasesc in prezenta unor carti noi. Trebuie, efectiv trebuie, sa le rasfoiesc si asa ajung, mult prea des, sa citesc 3, 4 sau chiar 6 carti in paralel, in functie de stare si chef. Chiar de nu dorm o noapte intreaga, caci ii mai iese vreun molar Arianei si tot simt o nevoie stringenta, macar un rand, oricat de mic, sa infulec de dimineata. Sau la pranz. Sau la toaleta. Sau in autobuz. Oriunde!

Si uite asa, de o saptamana am inceput cursul propus de ea in aceasta carte, pas cu pas. Dureaza 12 saptamani si este destinat reintalnirii cu sinele tau creator, fie ca esti pictor, avocat, sculptor, aviator, vanzator, negustor, scriitor, notar, maturator… pentru ca fiecare detinem, adanc in noi, un sine creator, care abia asteapta sa i se ofere si lui sansa sa se afirme. Iti sunt prezentate tehnici si idei simple pentru recastigarea increderii in tine insuti, tocmai pentru a accesa aceasta parte creativa din tine.

O sa mai scriu cateva articole pe aceasta tema, mai ales ca zi de zi, timp de 12 saptamani tot pun mana pe cartea aceasta… Merita, e chiar faina tare de tot!

Daca esti pasionat si de informatii analitice:

– este bestseller mondial;

– este printre primele carti listate in Top 100 cele mai bune carti de Self Help ever;

– Julia preda de mai bine de 20 de ani cursuri de Creativitate;

– Julia a scris un noian de alte carti, scenarii de film si teatru;

– si, din spusele ei (oricat de simplu si stupid ar suna), mii si mii de oameni s-au transformat citind-o! Dupa cateva cautari online (na, nu poti crede tot ce ti se spune!), se pare ca e chiar adevarat! Artisti celebri o ridica in slavi, precum Alicia Keys sau Elizabeth Gilbert. Acum si eu, desi nu sunt nici artista, nici celebra, ci un biet suflet curios.

„La ce i-ar folosi unui om să fie nemuritor

dacă nu știe să își folosească bine o jumătate de oră?”

Ralph Waldo Emerson

Primul semi-maraton din viata mea. Experienta, lectii invatate, ce sa fac si ce sa nu fac pe viitor.
Tu cand ti-ai oferit ultima oara cateva minute pentru a nu face nimic? Dar, chiar nimic?
View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top